Transylvanië

oriëntatie op Transylvanië

Transylvanië (in het Hongaars Erdely en in het Duits Siebenburgen) grenst nergens aan het buitenland. In het noorden ligt de Maramures en de Bucovina. In het oosten ligt Moldova. In het zuiden liggen Muntenia en Oltenia en in het westen vormen de Banaat en Crisana een buffer naar Hongarije. In dit deel van Roemenië komen de meeste toeristen uit Nederland en België. Het landschap is een soort hoogvlakte van 300 tot 800 meter hoogte, met rondom bergen, de hoefijzervormige Karpaten.

Tot aan de Eerste Wereldoorlog waren de Hongaren de voornaamste bewoners. In de 10e eeuw kwam een Hongaarse stam, de Székelys naar het gebied achter de bossen, de letterlijke vertaling van de Hongaarse en de Roemeense naam van de streek. In de 12e eeuw kwamen Duitse (Saksische) immigranten uit de buurt van Luxemburg en Vlaanderen op uitnodiging van Koning Geza II om de Oostgrens van Hongarije te beschermen. Zij stichtten er zeven steden: Bistrita (Bistritz), Brasov (Kronstadt), Cluj Napoca (Klausenburg), Medias (Mediasch), Sebes (Mühlbach), Sibiu (Hermannstadt) en Sighisoara (Schäsburg). Vandaar de naam Siebenburgen. Veel van de steden worden nu door de Duitsers als toerist bezocht, omdat ze er nog zo historisch Duits uitzien. In 1918 kwamen de Roemenen in Alba Iulia bij elkaar en stichtten Groot-Roemenië. Eeuwenlang was er de strijd om de Turken buiten de grenzen te houden. De Saksen versterkten hun kerken tot weerkerken. In het zuiden zijn nog de overblijfselen van een Romeinse stad: Sarmizegetusa. Volgens Roemeense geschiedkundigen waren de Daciërs de oudste bewoners. Vandaar dat de Roemenen graag het toevoegsel Napoca zetten bij de stad Cluj.

bezienswaardigheden

De streek Transylvanië roept beelden op van vampiers en oude burchten. Maar er is nog veel meer. Graag laten wij u kennismaken met de parels van deze streek: Bran, Sighisoara, Cluj en Brasov. Al deze plaatsen komen voor in onze top 10 van bezienswaardigheden in Roemenië. Maar nogmaals, er is nog veel meer!

Aiud

 

Aiud is een stadje in het midden van Transylvanië met een mooie weerkerk en het gebouw van de vroegere universiteit opgericht door Bethlen Gabor. Nu huist in dit gebouw een grote school. In de omgeving van Aiud zijn mooie bergen, een klooster, wijngaarden en bossen. In het Bethlen Gabor college, zoals de universiteit nu heet, is een natuurhistorisch museum en een coöperatieve wijnkelder. In Aiud is een aantal winkels en er zijn een paar restaurants in de stad. Aiud ligt aan de weg tussen Cluj en Alba Iulia en is per trein goed bereikbaar; treinen tussen Cluj en Teius stoppen hier soms, vraag dit van tevoren als u naar Aiud gaat. Vanaf Teius, waar veel treinen stoppen, is het 7 kilometer met een taxi. Als u bij Teius de bergen ingaat, komt u bij een prachtig klooster. Dit klooster is misschien wel het meest toegankelijk voor toeristen en in ieder geval een van de mooiste in het westen van Roemenië. Zie ook onze pagina over kloosters of klik hier voor meer informatie over Aiud (Engels).

foto: de weerkerk van Aiud is erg mooi

 

Alba Iulia (plattegrond)

 

Alba Iulia is een interessante stad in het mid-westen van Roemenië. Alba Iulia heet in het Duits Weißenburg en in het Hongaars Gyalafehérvar. Het is de hoofdstad van de judetul Alba. Het meest interessante deel is de citadel, waar u zeker een uurtje rond moet lopen als u de stad een bezoek brengt. Als u wat meer tijd neemt, zult u merken dat Alba Iulia een bezoek van ongeveer een dag meer dan waard is. Vergeet de vele flatwijken rondom het centrum en de industrie, maar bewaar het beeld van de citadel. Klik hier voor een plattegrond van Alba Iulia.

Alba Iulia is erg belangrijk geweest bij het tot stand komen van het moderne Roemenië. De Romeinen hebben de stad tot bloei gebracht. In begin 1500 was het de zetel van het bisdom Transylvanië. Omstreeks 1600 vond weer een korte vereniging met Roemenië plaats. De Turken hebben de stad platgebrand. Begin 1700 werd het reuzenfort, de citadel, gebouwd in de stijl van de franse architect Vauban. In die tijd heerste de Habsbugse koning over Hongarije, Oostenrijk en Transylvanië. Roemeense boeren kwamen tegen zijn bewind in opstand, maar die werd in bloed gesmoord. De leiders van de opstand werden voor de burcht dood geschoten. Na de Eerste Wereldoorlog in 1914 vond de laatste hereniging plaats tussen Transylvanië en Roemenië. Die werd in de Citadel (Cetate) beklonken. Zie meer informatie over Alba Iulia (Engels).

foto: Sala Unirii, het gebouw van de Roemeense en Transylvaanse vereniging

bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden staan op onderstaande kaart aangegeven. Treinreizigers moeten 2 kilometer lopen naar de Citadel, of een bus of taxi nemen. Automobilisten adviseren wij om in de buurt van het hotel Cetate (1) in het Jeugdpark (Parcul Tineretului) te parkeren. In 2003 is het gebied hier opnieuw aangelegd en bestraat. Hier is de ingang van de Citadel, een versterkt deel van de stad omgeven door een dubbele muur.

Je komt binnen bij de Orthodoxe Kathedraal (2), die in 1922 op de plaats van het vroegere wachthuis gebouwd werd. In de kerk zijn koning Ferdinand I en Koningin Maria dat jaar gekroond. Op de achtermuur zijn nog grote fresco's met hun portretten. De kerk is gebouwd in de vorm van een Grieks kruis en omgeven door een muur en rijen pilaren, die een schilderachtige binnenplaats vormen. De kerktoren bij de ingang is 58 meter hoog. Rechtsachter de kerk is de Rooms Katholieke gotische St. Michaelkathedraal (3), waarvan de bouw in 1247 begon. In de kerk zijn gebeeldhouwde graven van Hongaarse prinsen. Doorlopend in de Str. Mihai Viteazul kom je bij een voor de Roemenen heel belangrijk gebouw. In de Sala Unirii werd na de Vrede van Trianon de vereniging van Roemenië en Transylvanië op 1 december 1918 beklonken. Die dag is nu de Roemeense nationale feestdag. Het Muzeul Unirii (4) is te bezichtigen. Nog verderop ligt de cel van Horea (5), held van de Boerenopstand. Tussen de muren staat het monument van 1784 voor de rebellerende boeren (6). Ook interessant is de bibliotheek Batthyaneum (7). Wie in Roemenië over industrie praat denkt aan de grote zwarte half vergane fabrieken uit de communistische periode. In de stad worden echter twee bijzondere producten gefabiceerd: champagne en aardewerk. Beide zijn er te koop, maar wat het aardewerk betreft tref je meestal tweede keus, de eerste kwaliteit wordt uitgevoerd. De markt en de winkels rond Piata Iuliu Maniu (8) zijn een bezoek waard.

foto: muzeul unirii

overnachten

In Alba Iulia zijn een paar hotels: Cetate, Pensiunea Flamingo en hotel Transilvania. In de omgeving is geen camping, noch een pension. Zie onze pagina over hotels.

 

Biertan

 

Biertan, in het Duits Birthälm en in het Hongaars Berethalom, willen wij eruit lichten omdat het stadje de meest bekende weerkerk van Roemenië bezit. Tussen Medias en Sighisoara, ten zuiden van de N14, loopt een weggetje naar deze kerk. Het complex werd gebouwd tussen 1492 en 1516. Met zijn drie enorme omwallingen en zes forse wachttorens maakt het veel meer de indruk een kasteel te zijn dan een voormalige bisschopskerk; van 1572 tot 1867 was Biertan een bisschopszetel. In de 16e eeuw was Biertan meer een dorp van handelaren dan van boeren. De vlaggen van de verschillende gilden die in de kerk hangen doen hier nog aan herinneren. Vanaf station Medias rijdt er geregeld een bus naar Biertan. De streek rondom Biertan staat vol met weerkerken, zie onze pagina over weerkerken. Stuur ook eens een e-card uit Biertan. Op deze site staat nog veel meer informatie over Biertan.

bezienswaardigheden

De burcht staat op een heuvel midden in het dorp en heeft een driedubbele ommuring. De muren zijn 12 meter hoog. De oudste muur stamt waarschijnlijk uit de 14e eeuw, de tweede uit de 16e eeuw waaraan later nog weer aan drie zijden een muur werd toegevoegd. Aan de zuidzijde staat de toegangspoort, die echter al lang niet meer gebruikt wordt. Langs de 18e eeuwse overdekte houten trap klimt u naar het binnenste van de vesting. Hier bevindt zich de laat-Gotische hallenkerk Biserica Maria uit 1522, met een reusachtig altaar waarop de levensloop van Maria staat afgebeeld. Het altaar heeft maar liefst 28 panelen. Het geeft aan dat de Saksen oorspronkelijk als goede katholieken dit land binnenkwamen. In 1572 namen zij de geloofsleer van Augsburg aan. In de vervallen Turnul Catolic bleven de katholieken na de reformatie hun mis opdienen. Enkele fresco's zijn hier bewaard gebleven. De stenen preekstoel is uit 1523. De deur naar de sacristie is een meesterwerk van vakmanschap. De klok dateert uit 1508. De houten klokkentoren links van de trap is een toevoeging uit de 19e eeuw. Daarnaast staat de dodentoren, waar zich de graven van de bisschoppen van Biertan bevinden. Het oostelijk bastion deed in vredestijd dienst als huwelijksgevangenis. De dorpsgemeenschap kon zich in tijden van gevaar niet permitteren dat er innerlijke conflicten bestonden. Echtelieden die wilden scheiden werden hier net zo lang op water en brood gezet tot zij elkaar opnieuw eeuwige trouw beloofden. Zij beschikten slechts over één tafel, één stoel, één bord, één lepel en naar we mogen aannemen ook slechts over één bed terwille van het beoogde doel. Aan de westzijde ligt het raadhuis en een toren die tevens dienstdeed als doorgang van de tweede naar de derde ommuring. De brucht staat op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Vanaf de muren kan je goed de omgeving fotograferen, overal rondom staan wijngaarden. De mooiste foto's maakten we vanaf de straatjes rondom de kerk.

overnachten

In Biertan is het pension van Otto Wagner, zie lijst met pensions overige. Tegen de buitenmuren van de burchtkerk staat het Toeristisch Complex Unglerus. Het in Middeleeuwse stijl opgetrokken gebouw heeft een middeleeuws restaurant, een kunstgalerij, een VVV-kantoor en een conferentieruimte voor 50 personen. Kampeerders kunnen terecht bij de camping in Richis of op camping Doua Lumi in Blajel, zie onze pagina over campings.

foto: de weerkerk van Biertan is de allermooiste van Roemenië

 

Bistrita (plattegrond)

 

Bistrita, in het Duits Bistritz, is een middelgrote stad in het noorden van Transylvanië. De stad is de toegangspoort tot Transylvanië vanuit Moldavië en wordt in de verhalen over Dracula genoemd als rustplaats onderweg van Jonathan Harker. Een commercieel hotel, dat er nogal vampierig uitziet, ligt bij Piatra Fântânele, een eind buiten Bistrita. Bistrita is ook een van de zeven burchten van Siebenburgen. In de middeleeuwen was Bistrita de stad waar heksen werden veroordeeld tot de brandstapel. Download de plattegrond van Bistrita.

bezienswaardigheden

Op het centrale plein staat de Evangelische kerk. De kerk dateert uit de 14e eeuw en is gebouwd in gothische stijl. De toren is 76 meter hoog. De kerk is onlangs gerenoveerd. Aan de noordkant van het centrale plein staan 13 huizen verbonden door bogen, die tussen 1480 en 1550 als koopmanshuizen zijn gebouwd. Dit rijtje prachtige huizen staat bekend als de Sugalete rij. Even ten noorden van het centrale plein ligt het Piata Unirii met de Orthodoxe kerk uit 1270-1280. Zeven kilometer buiten Bistrita ligt het dorpje Dipsa. De bewoners hebben een kerk gebouwd met op de zuidmuur het standbeeld van een varken met open mond. De legende wil dat een zeug haar biggen aan het beschermen was en daarbij per ongeluk een goudstuk loswroette. De rest van de kudde ging ook wroeten in de modder en ontdekte een hele goudschat. De dorpsbewoners waren zo blij met de varkens, dat ze een kerk bouwden om de varkens te eren.

overnachten

Zoals eerder gezegd ligt een kasteel, waar je je heel goed kunt voorstellen dat Dracula hier gewoon heeft, en waar je mag overnachten (als je durft!), zo'n 40 kilometer noordoostelijk van Bistrita, in de richting van Gura Humorului, Hotel Dracula (tel 0263-266841 & 0263-265192). U bent dan bijna op de Tihutapas, De Prisloppas (waar Jonathan Harker over kwam) ligt meer naar het noorden, richting de Maramures. In Bistrita zelf kunt u verblijven in hotel Coroana de Aur (Piatra Petru Rares 4 tel 0263-232470 fax 0263-232667), waar Jonathan Harker volgens het verhaal verbleef op 3 mei 1893. In het centrum ligt ook hotel Bistrita (Piatra Petru Rares 2 tel 0263-231154 & 0263-231205 fax 0263-231826). Andere keuzes zijn hotel Stefan (Blvd. Independentei 11 tel 0263-221594) en hotel Codrisor (Str. Codrisor 29 tel 0263-227352 & 0263-233214 fax 0263-236476) met zwembad. Hiernaast zit hotel Cora (Str. Codrisor 23 tel & fax 0263-221231). Nog twee dan: Hotel Diana (Calea Moldovei 80 tel 0263-231960 & 0263-231961 & 0263-231962 Homepage www.diana~bn.com) en Pensiunea Izvorul (tel 0263-214311 GSM 0722-616991), ligt 21 kilometer voor Bistrita op de weg naar Reghin. Zie onze pagina over hotels. De dichtsbijzijnde camping ligt in Rebra bij Nassaud, neemt u de weg via Nassaud. Ook in Vatra Dornei ligt een camping, maar dat ligt toch al snel 70 kilometer naar het oosten. Zie onze pagina over campings.

 

Blaj

 

Blaj ligt westelijk van Medias. Dit is het stadje waar de Roemenen ontdekten dat Roemeens een Romaanse taal is. Er is een mooie barokke Heilige DrieŽenheid kathedraal. Hier in de omgeving worden ook druiven verbouwd. Overnachten kan niet echt in de stad (tenzij u er kennissen heeft natuurlijk), volgens ons weten is er geen pension, noch een hotel in Blaj. OVR heeft een overnachtingsadres in Valea Lunga op een paar kilometer afstand. De dichtsbijzijnde camping is Blajel, iets ten noorden van Medias. Zie onze pagina over campings.

 

Bran

 

Het mooiste kasteel van Roemenië staat waarschijnlijk in Bran, althans dat is onze mening. Het kasteel van Bran ligt aan de N73/ E574 van Brasov naar Pitesti. Hoewel het door velen hét Dracula-kasteel genoemd wordt, heeft het eigenlijk helemaal niets met Vlad Tepes of Dracula te maken. Het kasteel werd het in 1382 door de inwoners van Brasov gebouwd om de Bran-bergpas te beschermen tegen de Turken. Het werd gebruikt als douanekantoor tussen Walachije en TransylvaniŽ. Tot de gedwongen troonsafstand van Koning Michal (Mihai) fungeerde het kasteel als koninklijk zomerpaleis. Nu is het een van de meest bezochte bezienswaardigheden in RoemeniŽ. Het kasteel is te bezichtigen. Er worden Middeleeuwse kunst- en gebruiksvoorwerpen tentoongesteld, maar ook zijn kamer ingericht in de stijl van begin 20e eeuw. Zie ook www.bran-castle.com. Aan de voet van de burcht is een volkenkundig openluchtmuseum met houten huisjes, oude ambachten en folkloristische kleding. Dat er veel toeristen komen is te zien aan het feit, dat er tientallen souvenirstalletjes zijn, vooral inspelend op de Dracula-sfeer die het kasteel bij velen oproept. Het kasteel in Poienari is ook zo'n voorbeeld van vermeend Dracula-kasteel. In de omgeving zijn verder bezienswaardig de oude stadjes Râsnov en Rucar. Meer informatie over Vlad Tepes alias Dracula leest u op onze pagina over bekende Roemenen. Zie ook deze pagina voor meer informatie over Dracula (Engels) en het kasteel in Bran en Poienari.

overnachten

In Bran is pension Cristina, zie onze pagina over Nederlanders / Belgen die een huisje verhuren. Een groot complex is Vila Bran, zie overige pensions. Zowel OVR als Antrec bieden bed-and-breakfast aan. Sinds 2004 is in Bran de prima camping Vampire (zie campings). Het beste kunt u accomodatie in een pension vinden via de site www.eBran.ro (Engels).

eten

Tegenover het kasteel zitten allerlei snackbarachtige eetgelegenheden. Pizza of lunch is prima in Galeria. Vila Bran serveert goed eten. Als u richting Brasov rijdt over de weg vanaf het kasteel ziet u ook diverse restaurants aangekondigd, veelal met pension. Er zijn voldoende winkels om eten te kopen en zelf te koken.

foto: het kasteel bij Bran is hét Dracula-kasteel, vinden wij

 

Brasov (plattegrond)

 

Brasov is één van de zeven burchtsteden, waar 'Siebenburgen' zijn naam aan te danken heeft. De stad ligt vrijwel in het midden van Roemenië en langs veel doorgaande routes. De kans dat u in Brasov belandt wordt nog eens groter doordat de stad tegen de Karpaten aangeworpen is; halverwege in het centrum staat de Tâmpaberg als uitloper van de Karpaten. In de omgeving zijn legio wandel- en wintersportmogelijkheden. In diezelfde mooie omgeving liggen ook nog eens een aantal bezienswaardigheden van wereldformaat. Tot slot is het centrum van Brasov erg gezellig en valt er genoeg te zien om een tijdje door te brengen, of om even op adem te komen. Kortom, Brasov is waarschijnlijk de beste stad ter wereld (althans, dat is de slogan die Brasov zelf heeft bedacht). Zie ook onze plattegrond van Brasov.

geschiedenis

De zeven burchten van de Saksen (Duitsers) waren burchtsteden, bedoeld als vestingen tegen de Turken. In de 13e eeuw is Kronstadt gebouwd als meest vooruitgeschoven vesting van de Saksen in het Turkse Rijk. Deze naam komt van de Latijnse naam Corona, dat kroon betekent en die op oude kaarten te lezen is. Door de strategische ligging werd Brasov al snel een handelscentrum. Binnen de stadsmuren bouwden de Duitse bewoners kerken en rijkversierde huizen. Buiten de muren woonden de Roemenen, in de wijk Schei. Tijdens de Stalinistische periode heette de stad Staline, wat in grote letters op de berg Tâmpa duidelijk werd gemaakt. Tegenwoordig staat daar in dezelfde grote letters natuurlijk Brasov. In 1987 werd hier de eerste opstand tegen Ceausescu hardhandig de kop ingedrukt. Dat Brasov een stad van protesten blijft werd in 1997 duidelijk toen 6000 werknemers van de Roman-fabriek protesteerden tegen de privatisering, waardoor ze hun baan zouden verliezen. Zie meer informatie over Brasov (Engels).

diensten

Voor geld kunt u terecht bij een straatwisselaar (af te raden) of bij IDM (str. Apollonia Hierscher & Piata Sfatului), Bancorex (Str. Republicii 20a) en BCIT (Str. Weiss). Dit zijn de beste plaatsen voor het opnemen van geld, benevens de pinautomaten in de stad. De ACR (tel 0268-118920) zit in Hotel Capitol en biedt service voor automobilisten. In hotel Aro Palace (Bd. Eroilor 25) is een klein toeristenbureautje gevestigd. Het postkantoor zit op Bd. Erolior en is doordeweeks geopend van 7.00 tot 20.00. Op zaterdag is het postkantoor geopend van 8.00 tot 12.00. Verder zijn er een aantal postagentschappen. Bij hotel Aro Palace zit een kantoor van DHL (Bd. Eroilor 27 tel 0268-151232 fax 0268-144844). Om te internetten kunt u uw geluk proberen bij bij DeuroConsult (Bd. Kogalniceanu 19 tel 0268-319222 fax 0268-318637 E-mail deuro@deuroconsult.ro Homepage www.deuroconsult.ro) of op zoek gaan naar de paar andere internetcafé's om uw e-mail te lezen en te versturen. Apotheken zijn gevestigd in Str. Nicolae Balcescu, Str. Gheoghe Baritul, bd. Vicotriei en Str. Republicii 18. De meeste zijn tijdens kantooruren geopend, maar ook vaak in het weekend. Als er wat in de bergen gebeurt, neemt u dan contact op met SALVAMONT (Bd. Eroilor 8 tel 0268-416550 & 0268-168728).

bezienswaardigheden

Op onderstaand kaart kunt u de belangrijkste bezienswaardigheden van Brasov vinden. Zie ook de te downloaden plattegrond van Brasov. De Zwarte kerk (1) (Biserica Neagra) is dominant in het centrum. De kerk heet zo omdat de buitenmuren in 1689 bij een brand zijn zwartgeblakerd. Dit gotische bouwwerk, de grootste gotische kerk in zuidoost Europa, meet 90 meter in de lengte en 40 meter in de breedte en stamt uit de 15e eeuw. Let binnen op het fantastische beukenhouten orgel met 4000 pijpen en de tientallen eeuwenoude Perzische tapijten die over de balustrades zijn gehangen. Het interieur is statig en luthers. Regelmatig worden er nog kerkdiensten in het Duits gehouden, ondanks het sterk teruggelopen aantal Duitstaligen in Brasov. Het centrale plein heet Piata Sfatului (2), waaraan terrasjes liggen en waar in het midden een fontein staat. Aan dit plein staat het Provinciaal historische museum (3). Dit museum is gehuisvest in het 15e eeuwse raadhuis. Het torentje is nog origineel, de rest is bij de stadsbrand in 1689 verwoest, maar herbouwd. In het Weversbastion is het stadsmuseum (4) gevestigd. Binnen treft u wapentuig aan. Str. Republicii (5) is de winkelstraat van Brasov. De Sint Nicolaaskerk (6) ligt in de wijk Schei, waar de niet-Saksen woonden, buiten de muren. Grappig kerkje. Om de berg bij Brasov op te gaan neemt u de kabelbaan (7). In een paar minuten bent u op de Tâmpaberg met een schitterend uitzicht over de stad. Desgewenst kunt u ook per segway (Piata Sfatului 1 tel 0268-417092 GSM 0722-160052 E-mail info@authentic-travel.ro Homepage www.authentic-travel.ro) een tour door de stad maken, sowieso leuk om zo'n tweewieler een keer uit te proberen!

foto: uitzicht vanaf de Tâmpaberg op Brasov

overnachten

Kamperen kan niet meer in Brasov, maar wel bijvoorbeeld op de Vampirecamping in Bran. Zie onze campingpagina voor meer details. Op het station van Brasov verwelkomen vaak 'gastfamilies' net aangekomenen. Deze gastheren en -dames bieden u een slaapplaats aan bij hun thuis of in een apartement. Dit kan een goed idee zijn, wel moet u waarschijnlijk enigszins over de prijs onderhandelen. OVR biedt één overnachtingsmogelijkheid aan een stukje buiten Brasov. Qua hotels biedt Brasov veel, maar meestal voor een hoge prijs. Hotel Postavarul is in het oude centrum en niet al te duur. Duurder, maar ook luxer, is het prima hotel Wagner onder Nederlands beheer. Door een lezer van onze site werd hotel Gema aangeraden. In Râsnov (negen kilometer buiten Brasov) is een hotel onder Nederlandse leiding. Zie voor meer gegevens onze lijst met hotels in Roemenië. Qua pensions kunt u ook in Râsnov terecht, zie pensions.

restaurants

Het Piata Sfatului is de place to be. In Sirena Gustari (Piata Sfatului 14) kunt u typisch Roemeense gerechten als mamaliga en sarmale proberen. Het meest beroemde restaurant in Brasov is Cerbul Carpatin in het Hirscher huis (tel 0268-143981 & 0268-142840 & 0268-144622) met een uitgebreide wijnkelder. Voor een pizza kunt u goed terecht bij Ristorante Italiano (Piata Sfatului). Een Chinees restaurant is ook op het plein, Restaurantul Chinezesc Marele Zid (Piata Sfatului 10 tel 0268-144089). Live muziek vindt u in Crama Postavarul (Str. Republicii). Vlakbij het station zit Restaurant Faget (Str. Aurel Vlaicu), goed om de tijd door te brengen terwijl u op de trein wacht. In Cetate Brasov wordt aan volksdansen gedaan. De McDonald's zit aan de noordkant van Str. Republicii. Op Piata Sfatului zit Transilvaniei complex, met gokautomaten. Lacto-snack (Str. Weiss) is een aanrader voor kebab en hot dogs. Broodjes zijn verkrijgbaar bij Rita Impex Bufet Expres (Str. Muresenilor 7). Probeer voor een leuk café eens Le Bastion (Aleea Tiberiu Brediceanu), Casata Cafea Arabica (Piata Sfatului 12), Cofetaria Vatra-Ardalului (str. Gheorghe Baritul 14), Ciao (Str. Republicii 4) of Mamma Mia (Str. Muresenilor 25).

vervoer

Brasov ligt aan de doorgaande routes van en naar Boekarest, dus het kost weinig moeite om de stad te bereiken, per auto of per trein. Ook zijn er mogelijkheden om per bus direct naar Hongarije, Turkije of Duitsland te reizen. Brasov ligt aan de E 60 Cluj - Boekarest. Van Cluj tot Brasov heet deze weg de N13, van Brasov tot Boekarest is dit de N1. De E 68 / N 1 loopt van Sibiu naar Brasov. Vanaf het oosten (Bacau) komt de E 574 / N11 in Brasov. Deze weg loopt richting het zuidwesten door naar Pitesti. Vanuit Brasov zijn er treinen naar een aantal Europese (hoofd-)steden. Tickets kunt u kopen bij Agentie de Voiaj CFR (Str. Republicii 53 tel. 0268-142912). Zo is er een trein naar Chisinau in Moldavië, die er 15 uur over doet. De trein vertrekt 's ochtends vroeg. De Dacia Express en de Pannonia Express gaan van Budapest naar Boekarest, met een stop in Brasov. De Dacia Express vertrekt vanuit Brasov om 11.11 en is om 20.47 in Budapest. De Pannonia Express gaat om 19.11 weg uit Brasov en is om 6.00 in Budapest. De Ister, Muntenia, Traianus en Alutus gaan ook van en naar Budapest. De Alutus gaat zelfs door naar Bratislava, Praag en Berlijn. Er is ook een dagelijkse trein naar Warschau, die om 23.04 vertrekt vanuit Brasov en een dag later om 22.18 in Warschau aankomt. Brasov ligt aan de doorgaande lijn Boekarest - Cluj. Dagelijks zijn er veel verbindingen, met de rapid en met de accelerat. Met lokale treinen zijn nog veel meer plaatsen te bereiken. Brasov is zodoende een van de spoorwegknooppunten van Roemenië. Informeert u bij het station voor de vele mogelijkheden. Internationale bussen vertrekken van het autogara (busstation). De bus naar Budapest zou elke donderdag om 7.00 uur vertrekken; voor zo'n 20 euro bent u in 17 uur in de Hongaarse hoofdstad. De bus van Budapest naar Brasov (Brasso in het Hongaars) zou elke zaterdag om 15.00 uur vertrekken. Istanbul kunt u voor zo'n 40 euro bereiken in 16 uur. Van Brasov vertrekt de bus donderdags om 8.00 uur, vanaf Istanbul rijdt de bus zaterdag om 8.00 uur weg richting Brasov. Controleer deze informatie ter plekke! Tickets kunt u kopen bij Ortadoguu Tur (Autogara 1 tel 0268-150670). De bus naar Duitsland vertrekt dagelijks, 's ochtends vroeg en 's avonds. De bestemmingen zijn divers. Een overzicht van de privé-maatschappijen is nauwelijks te geven, informeert u ter plekke. Namen van ticketbureaus zijn Double T (Str. Republicii 9 tel 0268-410466), Kron-Tur (Str. Baritiu 12 tel 0268-151-070 & 0268-471473) en Toruing (Piata Sfatului 25 tel 0268-150402). Bussen voor binnen Roemenië vertrekken o.a. naar Rasnov, Bran en Moieciu elk half uur, of als de bus vol is. Bij de chauffeur kunt u een kaartje kopen. Ook zijn er bussen naar Iasi, Miercurea Ciuc, Piatra Neamt, Târgu Neamt, Târgu Mures, Sfântu Gheorghe, Gheorgeni, Târgoviste en Bacau vanaf Autogara 1. Vanaf Autogara 2 vertrekken bussen naar Fagaras, Câmpulung, Curtea de Arges, Pitesti en Zarnesti. Voor vervoer binnen Brasov bent u aangewezen op de (trolley-)bus, de tram of de taxi. De benenwagen is ook een prima vervoermiddel, aangezien de afstanden in het centrum niet groot zijn.

 

Cluj (plattegrond)

 

Of u nou met het vliegtuig, met de trein, de bus of de auto naar Roemenië komt, de kans is groot dat u in Cluj-Napoca (of in het kort: Cluj) terecht komt. Een verblijf van een paar dagen in deze stad is zeker geen verzoeking, de stad straalt een westerse sfeer uit en heeft veel te bieden voor de toerist. In het centrum zijn de Orthodoxe kerk en de Rooms-Katholieke kathedraal de blikvangers. Er zijn tal van winkels en een aantal markten. De stad is gesticht door de Romeinen, waarvan opgravingen getuigen. Rondom het oude centrum zijn (helaas) uitgestrekte flatblokwijken. De stad Cluj-Napoca in z'n geheel is opgenomen in ons favorietenlijstje voor wat betreft toeristische sights. Vandaar dat we een aantal zaken over Cluj voor u op een rijtje hebben gezet. Klik hier voor een plattegrond van Cluj.

foto: Cluj in de Romeinse tijd

Cluj is qua inwoneraantal (300.000 inwoners) net niet de tweede stad van het land, maar wel de eerste stad waar veel RoemeniŽbezoekers mee in aanraking komen. De stad werd door de Romeinen bezet aan het begin van de jaartelling (zij noemde de stad Napoca, vandaar het gedeelte Napoca in de huidige naam van de stad). In de 12e eeuw kwamen er al Saksen (Duitsers) wonen, die de stad de naam Klausenburg gaven. Vanaf 1440 regeerde er de Hongaarse koning Mathias Corvin; de stad kreeg de naam Koloszvár. Tijdens het communistische bewind kreeg de stad in 1959 een autonome status. De Babes Bolyai universiteit gaf, en geeft nog steeds, in het Hongaars les. De vorige burgemeester, Funar, die in 2004 plaats heeft gemaakt voor een nieuwe burgemeester, probeerde de Hongaarse invloed te verminderen. Zie Cluj 4all in het Nederlands of meer informatie over Cluj (Engels).

diensten

In Cluj-Napoca zijn er genoeg pinautomaten waar u kunt pinnen met een pasje met Cirrus-logo. Bij Bancorex kunt u travellers' cheques cashen en met uw creditcard geld opnemen (Str. Gheorghe Doja 8 en Piata Unirii 10). Dit kan ook bij Banca Comerciala Romana (Piata Unirii 7). Het wisselen op straat komt nauwelijks nog voor, pas hier ook voor op! Probeer voor een reisbureau de volgende adressen: Transsylvania tours (Str. Marasestti 53 400147 Cluj Napoca GSM 0744-877136 E-mail visitcarpathia@hotmail.com). Zij publiceren zelfs een Nederlandse folder. Turism Feleacul (Calea Motilor 1 tel 0264-184935 fax 0264-197306), ACR (Str. Memorandumului 27 tel 0264-116503) of het Ecologisch reisbureau (Bd. Eroilor 2 tel 0264-197399 fax 0264-190404). Het grote postkantoor is gevestigd in Str. Gheorghe Doja 33. DHL zit in Bd. Eroilor 10 tel 0264-190692 & 0264-191824 fax 0264-190481; tot 15.00 uur geopend. Elders in de stad zijn meerdere postkantoren. Voor internet en e-mail kunt u op bijna elke straathoek terecht, bijvoorbeeld bij Astral Telecom Str. Iuliu Maniu 4 tel 0264-193198, Milenium (Piata Muzeului 5), More Internet (Str. Clinicilor 9A), Total Net (Str. Emil Isac 2 tel 0264-193566) of Zoom (Str. Republicii 5 app. 5). Apotheken zijn Napofarm op de hoek van Piata Unirii en Bd. Eroilor en Str. Horea 87, Spernat op de hoek van PiataStefan cel Mare en Str. Iuliu Maniu of de centrale apotheek (ook op zondag) op Piata Unirii 11. De Opera Romana zit op Piata Stefan cel Mare 24 tel 0264-197175. Hier worden ook toneelstukken en cabaret opgevoerd. Het Teatrul National is gevestigd in hetzelfde gebouw. Verder is er nog het Teatrul de Papusi Puck (Str. I.C. Bratianu 23 tel 0264-195992) en de Hongaarse Opera (Str. Emil Isac 26 tel 0264-193468). Inmiddels zijn er al meer dan vijftig bars en café's in Cluj. Aanraders zijn Art Club (Piata Stefan cel Mare 14 tel 0264-195032), Diesel (Piata Unirii 17 tel 0264-198441), Flash (Piata Unirii 10 tel 0264-198441), Hard Rock Café (Str. Republicii 110 tel 0264-439359), La Solas (Str. Piezisa 16), Meryem (Piata Cipariu 5), Nera (Str. Victor Babes 33A tel 0264-192649) en Paparazzi (Str. Napoca 17 tel 0744-568769). Discotheken komen en gaan, probeer eens Club 69 (Str. HAsdeu 63 tel 0264-439216) of ga naar café Flash (zie boven). Kijk voor meer informatie over uitgaan op de Roemeense site van Sapte Seri www.sapteseri.ro.

foto: mooie architectuur in Cluj

bezienswaardigheden

In Cluj zijn de volgende bezienswaardigheden, zoals aangegeven op onderstaande kaart.

rondom Piata Unirii

De St. Michaelskerk (1) is een van de weinige gothische kerken in RoemeniŽ. Er werd vooral in de 14e en 15e eeuw aan gebouwd. De neogotische toren is er pas in 1859 aan gemaakt. Voor de kerk staat een majestueus ruiterstandbeeld van de Hongaarse koning Mathias Corvin. Dat deze kerk het middelpunt van de stad is, is een doorn in het oog van de nationalistische Roemenen. Om de aandacht van de kerk en het standbeeld af te leiden zijn jarenlang opgravingen geweest op het kerkplein, met als doel aan te tonen dat hier vroeger een Romeinse tempel stond. Sinds kort is het plein echter helemaal dicht, het standbeeld van koning Mathias Corvin is opgeknapt en er zijn fonteinen en een voetgangersgebied aangelegd. Je komt de kerk binnen via een Renaissance portaal. De kerk wordt gebruikt voor Rooms-Katholieke diensten. Vooraan staat een prachtig altaar, tot voor kort door eigengemaakte schijnwerpers verlicht (een mooi voorbeeld van de vindingrijkheid van de Roemenen van deze tijd).

foto: luchtfoto van de Michaelskerk in Cluj

Aan de oostkant van het plein ligt het Nationaal Kunstmuseum (2) (Museul de Arta), gehuisvest in het Banffy paleis. Hier vindt u onder andere schilderijen en een 16e eeuws kerkaltaar. Dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00, behalve maandag. Schuin aan de overkant van Str. Gheorge Doja 1 ligt het farmaceutische museum (3) (Museul Farmaciei), dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00. Rondom Piata Unirii vindt u een aantal kunstgallerieën en veel boekwinkels, reisbureaus en warenhuizen. Het monument (4) in de zuidwest hoek dateert uit 1994 en is gebouwd op de plaats waar een Romeinse spelden-fabriek stond.

rondom Piata Muzeului

Een bezoek waard is het Nationaal historisch museum van Transylvanië(5) (Museul National de Istorie a Transilvaniei). Aan de achterkant van het plein aan de Str. Mihail Kogalniceanu bij het beeld van St. Joris met de draak is de hoofdkerk van de Protestantse Hongaren. Hier is ook het Kleermakersbastion, een overblijfsel van de stadsmuur. Het museum geeft een goed beeld van de geschiedenis van Transylvanië. Er zijn ook rondleidingen in het Engels of Frans. Dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00, behalve op maandag. Cluj-Napoca ontleent haar oorsprong en naam (Napoca) aan de Romeinen. Opgravingen van de Romeinse stad zijn te vinden bij het archeologische park (6) (parc arheologic). Verwacht geen Pompeii, maar wel de moeite van het langslopen waard. Aan de westkant van het plein staat de barokke, Rooms-Katholieke Franciscanerkerk (7) (Biserica Fraciscanilor).

rondom de universiteit

De Babes Bolyai universiteit (8) is de enige universiteit ter wereld met een speleologisch instituut, waar u alles over grotten kunt leren. Ook is er een klein zoölogisch museum in de universiteit gevestigd. Breng ook zeker een bezoekje aan de Botanische tuinen (9) met onder andere een Japanse tuin, een rozentuin en kassen. Open van 9.00 tot 20.00 dagelijks. De tuinen liggen ten zuiden van de universiteit. Als u met de auto bent volgt u vanaf het stadhuis de weg richting Turda, Str. Republicii.

rondom Piata Stefan cel Mare

Een klein stukje ten oosten van het Piata Unirii is het andere grote plein met aan de noordkant de Orthodoxe kerk (10). De buitenkant met de koepels doet Russisch aan. Aan de zuidkant van het Piata Stefan cel Mare ligt het prachtige gebouw van het nationale theater en de nationale opera (11). Het is een imposant neo-byzantijns gebouw uit 1923. Op een heel andere plek in de stad, namelijk achter de opgravingen aan de rivier, staat de Hongaarse Opera (12).

buiten het centrum

In het Etnografisch openlucht museum (13) staan traditionele houten huizen, werktuigen en zelfs een kerkje uit de 19e eeuw. Absoluut de moeite waard. Het openlucht museum ligt ten noordwesten van het centrum. Neem een taxi vanaf het station (14) om het te bereiken. Voor natuurliefhebbers is het Apusenigebergte een must. Te bezichtigen zijn een goudmijn (Rosia Montana), spelonken (o.a. de berengrot) en een ondergrondse gletsjer (Scarisoara). Deze laatste is moeilijk bereikbaar, maar erg de moeite waard. Aan het onderwerp grotten is een aparte pagina gewijd. Mooi uitzicht over de stad heeft u vanaf Cetatuia (17).

winkelen

In Cluj schieten de winkels als paddestoelen uit de grond. Een warenhuis (15) zit bij de voormalige fruitmarkt. Iets verderop zit een modern overdekt winkelcentrum (16).

overnachten

Wilt u kamperen dan moet u niet kiezen voor de camping van Cluj, die erg slecht is. Kwalitatief veel beter is camping Eldorado in Gilau, ongeveer 10 kilometer ten westen van de stad. Zie de campinglijst. Ook is het mogelijk bij pensions te overnachten, Nederlandstalig in Zsigmond of Holland Huis (zie onze lijst van pensions van Nederlanders en Belgen) of bij Solaris of het origineel genaamde Cluj (zie onze lijst van overige pensions). Probeer anders de Babes Bolyai Universiteit eens voor een kamer (tel / fax 0264-196263 E-mail fosc@mail.soroscj.ro). In Cluj kunt u goed terecht in diverse hotels, van uiteenlopende prijsklassen. Het goedkoopste is waarschijnlijk Hotel Delta. Hotel Pax is erg populair bij backpackers met gedeelde slaapzalen. Hotel Melody is een aanrader qua gebouw en qua ligging. Hotel Vladeasa heeft de receptie naast het gelijknamige restaurant. Voetbalfans kunnen naar Hotel FC Universitatea ten westen van het sportpark Dr. Iuliu Hateganu. Rustiger is Hotel Piccola Italia naast het vier-sterren Vila Casa Alba, wat een stuk duurder is. Vila Continental is elegant en ligt perfect, maar kost wel veel. Geen gek alternatief is Hotel Napoca voor de helft van die prijs. Hotel Victoria heeft een plezierig terras; een kamer is echter tamelijk duur.

eten

Voorzien in een uitputtende lijst van restaurants is onmogelijk. Nieuwe restaurants openen hun deuren, slechte restaurants gaan failliet. Wij hebben ervoor gekozen u een korte selectie van restaurants, fastfoodketens, en café's te geven. Als u tijdens uw verblijf in Cluj een goede aanrader voor onze site tegenkomt, schroom dan niet bij thuiskomst even een mailtje naar ons te sturen. Klik voor algemene informatie op de link naar eetgelegenheden in Roemenië.

Vetgedrukt onze persoonlijke aanraders. Een must volgens vele Roemenen is Tamas Bistro (Savadisla No. 153 tel 0264-374455 & 0264-266603 GSM 0744-396947), zo'n 20 kilometer ten westen van Cluj (vanaf Cluj de weg naar Oradea, bij Floresti linksaf richting Luna; het door Hongaren gerunde restaurant ligt in het dorpje Savadisla). Hier kun je ook slapen, als de maaltijd je overvalt. Ook een persoonlijk tip is het restaurant bij camping Eldorado in Gilau (17 kilometer west van de stad) met een heel behoorlijk restaurant, ook voor niet-kampeerders; open van 1 mei tot 1 oktober. Pizza Y is erg populair bij de lokale bevolking momenteel, reserveren is bijna noodzakelijk. Een andere pizzatent is San Remo, waar erg lekkere pizza's worden gebakken; zit vlakbij de MacDonald's. Napoca 15 is het trendy restaurant in Cluj (Str. Napoca 15 tel 0264-190655). Voor pizza en pasta gaat u naar P&P Ristorante (Bd. Eroilor 12b tel 0264-192666). Voor jachtschotels gaat u naar Hubertus met een plezierige tuin (Bd. 21 Decembrie 1989 22). Restarant Parc en La Gradina liggen aan het meer van het Centrale Park. Probeer ook eens de studentenkantines voor een goedkope maaltijd (Str. Professor Ion Marinescu en Str. Observatorului). Echt Roemeens eet u in Specializat bij Hotel Vladeasu (Str. Gheorghe Doja). Voor fast food gaat u naar Fast Food, naast het warenhuis in Str. Gheorghe Doja. De broodjeszaak Dorna is een aanrader (Piata Unirii 14). Chocoladetaart en cappuccino serveert men naar genoegen bij Café Karpati aan het Piata Unirii.

vervoer

Cluj-Napoca is vanuit Nederland goed bereikbaar per auto via de grensovergang Bors bij Oradea. De hoofdroute van Oradea naar Cluj is bijna helemaal opgeknapt en goed berijdbaar, ook voor auto's met caravan. Houdt u er wel rekening mee dat het een tweebaansweg is, die dwars door de dorpen gaat. Van Oradea naar Cluj duurt de reis met de auto ongeveer drie uur. Onderweg komt u tweemaal over een lichte bergpas, die beide goed begaanbaar zijn. Hierbij verwijzen wij u ook naar de pagina over vervoer in Roemenië per auto. Cluj-Napoca heeft een eigen vliegveld met meerdere vluchten per dag van en naar Boekarest en bijvoorbeeld naar Weeze / Düsseldorf. Parkeren op het vliegveld is erg duur, u kunt ook voor een privé parkeerplaats dichtbij het vliegveld kiezen. Dit heet Park2fly en verzorgt ook de transfer naar het vliegveld. De parkeerprijs is ongeveer de helft. Er zijn ook andere aanbieders van 'parcare langa aeroport Cluj'. Zie onder google.ro. Zie onze pagina over vervoer in Roemenië per vliegtuig. Ook per trein is de stad goed bereikbaar, vanuit Boekarest doet u er ongeveer acht uur over. Nadere informatie vindt u op onze pagina over treinen in Roemenië. Tevens zijn er lange-afstandsbussen van en naar Cluj. Zie onze pagina over openbaar vervoer in Roemenië. In de stad zelf rijden trams en (trolley-)bussen, maar u kunt ook goedkoop een taxi nemen. De meeste bezienswaardigheden liggen in het centrum en liggen op loopafstand van elkaar. U kunt een auto huren bij alle bekende autoverhuurbedrijven op het vliegveld, bijvoorbeeld bij Europcar, zoals wij zelf deden, of Avis (tel 0264-439403 Homepage www.avis.ro).

 

Copsa Mica

 

Copsa Mica ligt tussen Medias en Blaj. Hier stond eens de meest vervuilende fabriek van het land. Inmiddels is de roetfabriek gestopt en zijn veel huizen fris overgeverfd. Alleen bij het station staan nog de resten van de fabriek (als monument?). In Copsa Mica wonen veel Roma. De streek van de Târnava-rivier is één van de grote wijngebieden van RoemeniŽ. Ten zuiden van de stad, richting Sibiu, ligt Axente Sever (in het Duits Frauendorf). Opération Villages Roumains (OVR) Nederland heeft samen met een groep uit Duitsland de muur van de weerkerk in Frauendorf gerestaureerd. Er is bij de kerk nu een museum en een pension. Meer info op www.axentesever.tk. Zie ook onze pagina over weerkerken. Zie ook bij Medias voor informatie over overnachten.

 

Corund

 

Corund (in het Hongaars Korond) ligt aan de N13A van Sovata naar Odorheiu Secuiesc. De stad is beroemd om zijn geglazuurd aardewerk in zwart en bruin. Er is een pottebakkerij te bezichtigen. De producten zijn bij stalletjes langs de weg te koop, maar niet alleen hier, ook op veel andere plaatsen in Roemenië, waar souvenirs te koop zijn. Goede campings vind je in Sovata en Eremitu, zie onze pagina over campings voor meer informatie.

 

Covasna

 

Covasna is een kuuroord en centrum van de houtverwerkende industrie. Tot 1999 arriveerde hier de stoomtrein met hout uit de bergen. Duitse investeerders hebben de spoorlijn gekocht, maar we weten niet of de trein weer rijdt. Goed adres om te slapen: Pension Nemere (zie overige pensions).

 

Dej

 

Deze stad ligt 60 kilometer ten noorden van Cluj aan de N1C / E578. Een flink deel van de bewoners zijn Hongaren. Op het centrale plein Piata Bobelna staat een Hongaarse Protestantse Kerk uit 1536. De toren is 71 meter hoog; het gebouw als geheel maakt de indruk van een houten kerk uit de Maramures, maar gebouwd van steen. Ook de barokke Franciscanerkerk is de moeite waard: frescoís en glas-in-loodramen. In het stadsmuseum is een tentoonsteeling over zoutwinning. OVR heeft overnachtingsadressen in het 12 kilometer zuidelijker gelegen Gherla.

 

Densus

 

In Densus staat een kerk uit de 11e en 12e eeuw, op de plaats waar eerst een religieus gebouw uit de 4e eeuw stond. De stenen voor de bouw van de kerk komen voor een groot deel van het oude Ulpa Traiana bij Sarmizegetusa. In de muren kunt u dan ook Romeinse plakaten en zuilen aantreffen. Ook zijn er Romeinse inscripties in de kerk, zelfs grafstenen. In de kerk zijn fresco's uit de 15e eeuw te zien. De pastoor geeft u graag een korte rondleiding. Vanaf de heuvel waarop de kerk staat heeft u een prachtig uitzicht op de zuidelijk liggende bergen. Onlangs is de kerk van binnen en buiten gerestaureerd. Densus ligt ten noorden van Sarmizegetusa. Vanaf de weg Hateg - Caransebes gaat u in Totesti naar Densus. De kerk is niet te missen, want deze staat boven op een heuvel. De beste kans op een goede overnachting is bij particulieren via OVR (zie onze pagina over slapen bij particulieren / OVR). Eten kan hier niet, Densus is erg klein, maar in Hateg is volop keuze qua restaurants.

 

Deva (plattegrond)

 

Deva ligt aan de N7 van Sibiu naar Arad. Het gezicht van de stad wordt bepaald door de ruïnes van een 13e eeuws kasteel, gebouwd door de Habsburgse koningen. Het kasteel werd opgeblazen toen een kruitkamer in brand vloog. De Hongaarse prins Bethlen Gábor bouwde het Magna Curia Paleis, waar nu het archeologisch museum is gevestigd. In de stad worden de Roemeense atleten opgeleid tot wereldsterren, die menige Olympische medailles verdienden. Zie onze plattegrond van Deva.

overnachten

Goedkope hotels weten we er niet. Erg lelijk, maar wel schoon is hotel Sarmis (Piata Victoriei 3). Op het platteland, 23 km verder, ligt een pension in Lunciu de Sus (zie overige pensions). Kampeerders met tent en caravan kunnen in Aurel Vlaicu terecht op de Nederlandse camping. Zie verder hotels en campings. Op onze pagina over bekende personen kunt u over de vliegenier Aurel Vlaicu lezen.

eten

Een restaurant is in Deva minder moeilijk: we noemen La Roata (Str Bejan) en Castello (op de hoek van de B-dul 1 Decembrie en Str 1 Avram Iancu) met vooral pizza's.

 

Fagaras

 

De stad Fagaras hebben we niet uitgekozen vanwege de stad zelf, maar meer voor de omgeving. Op de weg naar Brasov staat een 14e eeuws kasteel, dat door de Transylvaanse vorst Bethlen Gabor in de17e eeuw gefortificeerd werd. In het centrum van de stad ligt de vrij kleine St. Nicolaaskerk van Brancoveanu uit 1697.

In de omgeving liggen vele oude Duitse (weer-)kerken: Soars, Cincu, Merghindael, Agnita, Rupea en Viscri. Deze laatste weerkerk is gerestaureerd met de hulp van Prins Charles uit Engeland. Het dorpje Viscri ligt erg op het platteland, maar is daardoor juist zeer authentiek gebleven. Zie ook de pagina over weerkerken.

overnachten

Erg bijzonder is de ruïne van de Cisterciënzer abdij uit 1202 in Cârta. Het is het eerste gotische bouwsel in Walachije. Het achterste deel wordt nog gebruikdoor de Duitse kerk. Ernaast staat de pastorie. Als hij thuis is zal de dominee u vol enthousiasme de geschiedenis van het klooster vertellen. In het dorp bevindt zich ook de Nederlandse Camping "de Oude Wilg", waar Manet en haar man Tudor u graag op hun camping ontvangen. Zie onze pagina over campings.

Lippizaner hengsten in Sâmbata de Jos en Brancoveanu in het klooster van Sâmbata de Sus

Ongeveer 13 kilometer ten westen van Fagsras ligt Sâmbata de Jos. Ga hier naar het zuiden. Eerst komt u langs de fokkerijen van de Lippizaner hengsten, bekend van hun optreden in de "Spanische Hochreitschule" in Wenen. Rijd dan verder over de vlakke weg naar Sâmbata de Sus. Afstekend tegen de hoge bergen verschijnt een van de rijkste kloosters van Roemenië. Het is een goed uitgangspunt voor wandelingen in de Fagarasbergen. Het in 1696 door Brancoveanu gebouwde klooster werd door de Habsburgers praktisch helemaal verwoest, alleen het kerkje bleef gespaard. De Oostenrijkers vonden het klooster een vooruitgeschoven post van de Oost-Europese orthodoxie. In 1926 begon de restauratie van het kerkje. In 1985 werd besloten een nieuw klooster er omheen te bouwen, alles in de stijl van Brancoveanu. Dit was in de periode van Ceausescu, die vlakbij een buitenverblijf had, en in Boekarest in die tijd kerken afbrak. Er werd toen gezegd dat men een gebouw ging neerzetten om allerlei voorwerpen te bewaren, die tot het "nationaal erfgoed" van de kerken behoorden. In de noordvleugel werd de kerk gebouwd. Op de ingediende plannen werd dit de grote expositieruimte van het nationale erfgoed genoemd. Het altaar werd achter een stenen muurtje verborgen en kon na de revolutie gemakkelijk in gebruik worden genomen. Het geld voor de bouw kwam vooral door giften van andere orthodoxe landen. Bijzonder geslaagd vinden wij het refter, waar de monniken en de gasten hun maaltijden gebruiken. In het klooster is een museum van glasiconen, ze worden er nog steeds gemaakt.

 

Gherla

 

Gherla ligt 45 kilometer ten nooden van Cluj aan de N 1C/E578. In dit stadje vestigden zich in de 17e eeuw een groep Armeniërs uit Moldavië. De Armeense kerk uit 1748 heeft vele branden gekend. In de kerk stond het beroemde altaarstuk ďDe KruisafnameĒ, toegeschreven aan Rubens. Dit is overgebracht naar het museum in Cluj.

 

Huedin

 

Het stadje zelf is niet bijster interessant, maar het is naar het zuiden de uitgangsbasis van een paradijselijke streek. Er zijn watervallen, grotten, bergen, houten kerken en je vindt er nog veel oude ambachten. Zowel de Hongaarse als de Roemeense traditie is er aanwezig. Huedin (in het Hongaars Bánffyhunyad) heeft alleen een bezienswaardige protestantse kerk met een mooi beschilderd plafond. Het is een erg Hongaarse stad.

omgeving

Bovenop de heuvels bij Izvorul Crisului staat een protestantse kerk uit 1764, karakteristiek voor dit gebied. Deze plaats wordt door ons cadeaudorp genoemd, vanwege het grote aantal souvenirskraampjes. In Manastireni (in het Hongaars Magyargyerömonostor) staat een 13e eeuwse kerk, waaraan in de 15 eeuw een gotisch koor aangebouwd is. In de kerk is veel houtsnijwerk en een mooi plafond. De preekstoel, de galerijen en het plafond zijn beschilderd. Tijdens de revolutie van 1848 stierven 200 hongaren bij de slag van Manastireni. Ze zijn in een massagraf bij het meer begraven. Interessante dorpjes zijn verder nog Poieni met de ruïnes van een 13e eeuws kasteel. De oude watermolen (moara de apa) wordt nog gebruikt. In het meertje ernaast worden nog kleren gewassen. Ciucea is een pelgrimsoord voor zowel de Roemenen als de Hongaren. Hier woonden de Roemeense dichter en politicus Octavian Goga (1881-1939) en Hongarijeís meest contraversiële dichter Endre Ady (1877-1919). In Gogaís huis is nu een museum. Goga liet een houten kerk uit 1575 uit Cluj overbrengen. In Negreni is op zaterdag een grote vlooienmarkt.

overnachten

In deze buurt zijn een aantal campings en pensions. Wij raden camping Eldorado in Gilau aan (nog wel een stukje verderop), zie onze pagina over campings. Kijk anders naar de adressen van pensions van Nederlanders en Belgen. Er zijn er meerdere in deze omgeving.

 

Hunedoara

 

De naam Hunedoara komt van de Hongaarse koning Hunyadi. Hunedoara is beroemd om twee dingen: zijn schitterende kasteel en zijn verschrikkelijke staalfabriek. Laten we het tweede maar overslaan, tenzij u geïnteresseerd bent in industriële ruïnes / rampen. Verder is er niet veel te zien in deze stad. Het Ravenkasteel dus. Dit dateert uit de 14e eeuw en is gebouwd in hoofdzakelijk gotische stijl, met telkens verbouwingen, onder andere door koning Janos Hunyadi en zijn zoon Matthias Corvinus. Het kasteel is nog geheel intact en tijdens een bezoek waant u zich weer in de middeleeuwen. Erg mooi is de ridderzaal. Verder zijn er meer dan twintig verschillende kamers, deels ingericht zoals de prinsessenkamer, deels kaal zoals de cellen. De ligging op een rots is vanaf de stad magnifiek. Open elke dag behalve maandag van 10.00 tot 17.00. Er zijn Engelstalige folders te koop. Toegang is om en nabij 1 euro.

overnachten

Hotel Rusca (Bd. Dacia 25 tel 0254-172001 fax 0254-717575) is een redelijk hotel, waar u ook kunt eten. Zie onze pagina over hotels voor meer informatie. Een kilometer of 30 van Hunedoara ligt camping Aurel Vlaicu, een aanrader! Zie onze pagina over campings voor meer details. Qua pensions raden wij u aan te overnachten in Sarmizegetusa, een kilometer of 25 ten zuiden van Hunedoara. Zie onze pagina over pensions.

vervoer

Met de bus komt u elk half uur van en naar Deva. Ook kunt u met de trein eenvoudig naar Simeria of drie keer per dag naar Alba Iulia, Teius, Orastie en Vintu de Jos.

 

Medias

 

Dit is een prachtig stadje in Transylvanië. Het was in de 14e eeuw een vestingstadje, gelegen aan de Târnava Rivier. Van de ommuring is nog de 16e-eeuwse verdedigingstoren over, waarin nu het Historisch museum is gevestigd. Het stadje werd vroeger vooral door Duitsers bewoond. In 1544 werd er de eerste Lutherse synode in TransylvaniŽ gehouden. De Duitse invloed is nog te zien aan de bouwstijl van de oudere huizen. Boven alles uit steekt de Duitse, gothische St. Margaretha-weerkerk uit de 15e eeuw. De toren werd er iets later bijgebouwd. Binnen staat een altaar uit 1485, een bijzonder Saksisch kunstvoorwerp. Kostbare retabels die zijn weggehaald uit andere weerkerken zijn centraal opgeslagen en te bezichtigen in deze Margaretha kerkburcht.

In de omgeving is veel te zien: Biertan en vele andere Duitse weerkerken. De stad Sighisoara ligt 30 kilometer naar het oosten. Medias ligt tussen Sibiu en Târgu Mures. De camping in Blajel ligt in de buurt en is dus een goed overnachtingsadres; er worden ook huisjes verhuurd in Blajel (zie onze campingpagina). Hoewel er maar ťťn groot hotel is, hotel Central (zie onze hotelpagina) met redelijke prijzen, wordt de stad door velen als verblijfplaats gekozen. Opmerkelijk is dat vele inwoners van de stad slaapgelegenheid aanbieden. In Valea Lunga is een aantal pensions van OVR, zie onze pagina over overnachtingen bij particulieren / OVR.

foto: het middeleeuwse Medias

 

Miercurea Ciuc (plattegrond)

 

Miercurea Ciuc (Hongaars Csikzereda) is bekend om zijn weer. Alle Roemenen weten dat hier Ďs winters de laagste temperatuur van het land voorkomt. Het is de hoofdstad van Székelyland en wordt voor 90% door Hongaren bewoond. Het midden is bij het Mikókasteel, waarin nu het historisch museum is gehuisvest. Op de eerste Pinksterdag is er een grote processie vanuit het Franciscaner klooster. Er komen tot wel 300.000 pelgrims op af. Overnachten kan in Casa Lazarus (Str. Gál Sándor 9) erg eenvoudig, maar goedkoop. Beter zijn Hotel Prince (Str. Harghita 74), Hotel Park (Str. Szek 58A) en Hotel Fényo (Str. Nicolae Balcescu 11). Zie onze pagina over hotels. Eten kan bij Tilos Art-Café (Str. Péoffi 7) en Rozmaring (Str. Gál Sándor). Zie onze plattegrond van Miercurea Ciuc.

 

Orastie

 

26 kilometer ten oosten van Deva ligt Orastie. De stad werd gesticht onder de Duitse naam Broos. De burchtkerk is erg verwaarloosd. U kunt goedkoop slapen in hotel Dacia, zie onze pagina over hotels.

 

Praid

 

In Praid is een zoutmijn. U gaat met een bus naar binnen. In de enorme ondergrondse ruimte wordt nog zout gewonnen, maar is ook een kerk. Veel mensen met ademhalingsproblemen gaan hier ook naartoe vanwege de zuivere lucht; ondergronds is een aantal sanatoria.

 

Râsnov

 

Râsnov zie je van grote afstand liggen, vanwege de burcht en de grote letters daar vlak onder die aangeven dat hier Râsnov ligt. Beneden is Râsnov een dorp met lintbebouwing, met in het midden een centraal plein, Piata Unirii. In de 13e eeuw werd door boeren, de plaatselijke bevolking, een burcht gebouwd bovenop een heuveltop die uitkijkt over Râsnov. In deze burcht zocht de boeren bevolking bescherming tegen de aanvallen van de Turken. De Cetatea is goed bewaard gebleven en nu de belangrijkste reden voor een bezoek aan Râsnov. U kunt het kasteel bereiken via een trap vanaf Piata Unirii, waar ook een museum over de Cetatea is. Ook kunt u omrijden door de weg naar Poiana Brasov te nemen en na twee kilometer linksaf te gaan. Toegang kost een paar euro. Van boven is het uitzicht fantastisch. Râsnov is een prima uitvalsbasis voor bezienswaardigheden in de buurt zoals het kasteel van Bran en het nationaal park Piatra Craiului bij Zarnesti. 's Winters zijn er in Poiana Brasov en in Predeal, beide op ruim tien kilometer afstand, goede wintersportmogelijkheden.

overnachten

In Râsnov raden we drie pensions aan. Pension Stefi is meer een hotelachtig en keurig verzord, pension Preda is bij mensen thuis en meer huiselijk. Zie onze pagina over pensions van Nederlanders / Belgen voor meer informatie. Het derde pension is vooral toegerust op mensen die langer willen blijven, bijvoorbeeld voor wintersport; alle kamers hebben een keuken en er is een gezellige pub in de voormalige wijnkelder. Zie onze pagina over overige pensions voor meer informatie over Pension Red & Rock. Overigens zijn er nog een heel aantal andere pensions in Râsnov.

eten

In Râsnov kun je het beste eten bij pension Preda, omdat Sandu de beste kok in het dorp is; hij kookt desgewenst ook voor de gasten in pension Red & Rock. Ook kun je terecht in pension Stefi voor een maaltijd. Wil je toch liever naar een restaurant, dan hebben ze een tamelijk uitgebreide menukaart in Restaurant Dogariu. Hier hangen honderden aardewerken bekers aan de muren, die ook nog helemaal behangen zijn met schapenvellen. Of gaat u liever naar Restaurant Intim, waar ze in tegenstelling tot de naam ongezellige TL-buizen hebben hangen?

 

Reghin

 

Reghin ligt ruim dertig kilometer ten noorden van Târgu Mures en biedt een paar kleine attracties, zoals het openlucht museum (1), de Duitse kerk (2), het centrale plein (3) (Piata Mare) met omliggende huizen en de markt (4). Ook bezienswaardig is de houten kerk (5) uit 1725 (5) (Biserica de lemn Sf. Nicolae) en het Kalabér László eiermuseum (6) (Str. Mihai Eminescu, bij het postkantoor). In Reghin kunt u het beste eten en slapen in het Waldhotel Marion (7), zie onze lijst van hotels voor meer informatie hierover. Het station (8) ligt enigszins buiten het centrum.

Hotel en restaurant: Waldhotel: Marion, Padurea Rotunda. Vanaf de noordkant van het Petru Maiorplein, de Str Mihai Eminescu in. Het hotel ligt rustig in het bos.

 

Sarmizegetusa

 

Sarmizegetusa is één van de twee oude Romeinse hoofdsteden van Dacië, de streek waaronder Roemenië viel na de jaartelling. Hier is de Ulpia Traiana te vinden, de ruïnes van de oude hoofdstad. De oorspronkelijke Dacische hoofdstad heette voluit Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa en lag in de bergen een stukje oostelijker, maar werd later verplaatst naar de huidige plaats. In Rome staat nog de zogenaamde Zuil van Traianus. Deze was geplaatst ter ere van de overwinning van de Romeinse keizer Traianus over het Dacië van Decebalus, dat een bedreiging vormde voor de oostgrens van het Romeinse Rijk. Daarom viel Traianus in 101 Dacia aan. Na het jaar 101 volgden twee lange veldtochten, eentje van het jaar 101 tot 103 en eentje van 107 - 108. De hoofdstad van de Daciërs, Sarmizegetusa, werd na het verlies van de Daciërs verwoest. Er waren zes belangrijke forten die hoorden bij het verdedigingssysteem van Decebalus. De forten heetten: Sarmizegetusa, Blidaru, Piatra Rosie, Costesti (zie onze pagina over Oltenia), Capalna en Banita.

Er zijn in Sarmizegetusa nog veel sporen van de Romeinen, waaronder tempels, ambachtelijke werkplaatsen, een amfitheater, huizen en paleizen. De opgravingen gaan nog altijd door. U kunt hier als toerist gewoon doorheen lopen. De site is dagelijks geopend en de toegang kost een paar euro. Bordjes vertellen u wat u kunt zien, maar gelukkig zijn er ook (Engelstalige) folders te koop. Let op, iets verder naar achteren is het mooiste stuk, het zogenaamde forum. Delen van de ruïnes zijn nog onder de aarde, andere delen zijn hergebruikt in vroegere tijden, zie hierboven bij Densus. Als u mee wilt helpen graven, kan dat soms. Men kan dan ook overnachtingen voor u regelen. Probeer anders eens een slaapplaats bij particulieren, die OVR organiseert. De huisjes bij de site zelf zijn erg slecht; wel kunt u hier wat snacks kopen. Het is lastig hier anders dan per auto te komen. Zelf hebben we naar tevredenheid overnacht bij het pension Ulpia Traiana (zie onze pagina over overige pensions).

 

Sebes

 

Sebes ligt op het kruispunt van de N1 uit Cluj, de N1/7 naar Sibiu en de N7 naar Arad. Het stadje heet in het Duits Mühlbach en was een van de zeven burchten van Siebenburgen. In het centrum staat een grote romaanse basiliek uit 1382. Na Turkse verwoestingen werd het schip in gotische stijl opgebouwd. Het is nu een vreemd mengelmoesje van stijlen. Het koor bevat het meest waardevolle beeldhouwwerk van Roemenië. Er is een aantal cafés en restaurants. 15 km ten oosten ligt de weerkerk van Calnic. Gunstig gelegen is het Nederlandse pension en camping in Garbova, zie pensions.

 

Sfântu Gheorghe (plattegrond)

 

Sfântu Gheorghe (Hongaars:Sepsiszentgyörgy) is een weinig interessant stadje, centrum van de oostelijke Hongaren, de Székelys. Zie onze plattegrond van Sfântu Gheorghe. Er is een museum van de Székelys met een binnen- en een buitenafdeling. Aan de noordkant van de stad over de brug met de Debrenrivier, kom je bij een protestant-Hongaarse weerkerk. Op de begraafplaats zijn bijzondere graven en grafstenen. De hotels zijn niet bijzonder. Pension Szentgyörgy, (Str. Kós Károly 39) is een betere keus. Zie onze pagina over hotels. Goed eten kan je bij Kolcza (Str Spitalului 30).

 

Sibiu (plattegrond)

 

Archeologisch onderzoek wijst uit dat er al vroeg nederzettingen van Daciërs bestonden in deze omgeving. In de oude nederzetting Cedonia, die gedeeltelijk onder de huidige stadsmuren ligt, ontwikkelde zich in de tijd van de Romeinen een bloeiende samenleving. De nederzetting werd voor het eerst vermeld met de naam Cibinium en later in de 12e eeuw als Villa Hermani genoemd. Het huidige Sibiu, in het Duits Hermannstadt, werd in 1192 door Duitse kolonisten gesticht om de Hongaarse koning Geza II te helpen de streek te onderwerpen. Het centrum van de eerste, kleine nederzetting lag oorspronkelijk rond de voormalige Dragonerplatz. De kleine huizen stonden in en rond de Gusteritastrasse en de Fauruluistrasse, met hun kleine zijsteegjes. De huidige straten werden in de 13e eeuw vernoemd naar de toenmalige gilden. Na een verwoesting door de Turken in 1241, waarbij slechts 100 inwoners het er levend vanaf brachten, werd de stad door de Tartaren zwaar ommuurd. De nederzetting begon zich in de 13e tot de 15e eeuw uit te breiden. De drie verdedigingsringen zorgden ervoor dat Sibiu tot 1849 nooit door vijandige troepen werd ingenomen. Helaas viel het grootste deel van deze verdedigingswerken in de 19e eeuw ten prooi aan de herinrichting van de stad. Grotere en meer straten waren noodzakelijk geworden. Het Saksische karakter is in Sibiu echter heel goed bewaard gebleven. De economische bloei van de stad beïnvloedde in hoge mate de bouwkunst die zich in de loop der eeuwen ontwikkelde. De Duitse toeristen kun je soms horen verzuchten dat zij zulke prachtige en typische Duitse steden sinds de Tweede Wereldoorlog in hun eigen land vergeefs zoeken. Op het Marktplein en in de kleine straatjes rondom de Duitse kerk is het alsof je rondwandelt in een plaatje van Anton Pieck. Sibiu heeft in de culturele ontwikkeling van Siebenburgen een belangrijke rol gespeeld. Reeds vanaf het begin van de 14e eeuw was hier een school en een bibliotheek. Tevens werd in deze periode het eerste ziekenhuis van het land gesticht. De eerste drukkerij kwam in 1528 en in 1544 werd het eerste boek van Moldoveanu in de Roemeense taal uitgegeven. Christian Pomarius stichtte in 1546 het stadsarchief en maakte tevens een landkaart van Siebenburgen. Aan het eind van de 16e eeuw werden onder Mihai Viteazul (zie bekende personen) de Roemeense vorstendommen verenigd. Het eerste theater van Siebenburgen opende in 1788 haar deuren. In dezelfde periode heeft Simon Brukenthal zijn kunstcollectie verzameld en zijn paleis gebouwd dat een middelpunt werd in het zich ontluikende kunstleven in Sibiu. In 1861 werd de Siebenbürgische Verein für rumänischen Literatur und Kultur des rumänischen Volkes gesticht, wier activiteiten tot op de dag van vandaag merkbaar zijn. Van de oorspronkelijke 39 torens en 4 bastions zijn er slechts enkele bewaard, alsmede enkele delen van de stadsmuren.

Klik hier voor een plattegrond van Sibiu. Bekijk deze site eens voor meer informatie over Sibiu (Engels).

bezienswaardigheden

Vanaf de parkeerplaats (1) tegenover het Continental Hotel begint de winkelstraat Str. Nicolae Balcescu (2) met winkels en eethuisjes, die na de Revolutie van 1989 er weer goed ingericht uitzien. De straat komt uit op het Grote Plein (Piata Mare) (3) met aan de ene kant de prachtige Duitse huizen (4) met in het dak de vele kleine dakkapelletjes. Aan de andere kant is de Rooms-Katholieke kerk (5), die onlangs schitterend gerestaureerd is. Voor een verdere bezichtiging van de stad raden wij u aan het plein door de Raadstoren (6), naast het voormalige stadhuis, te verlaten. U komt dan op het Kleine Plein (7) (Piata Mica) met mooie, in pasteltinten geverfde, gebouwen. Op nummer 26 is het aardige apothekersmuseum (8). U kunt over de Leugenaarsbrug (9) (Podul Mincinosilor). Hij zou instorten als er onwaarheid op vertelt wordt. Sinds Ceausescu hier vandaan een toespraak heeft gehouden gelooft niemand er meer in. De omgeving hier is voor het culturele jaar 2007 schitterend gerestaureerd. Op de Bogentrap (10) proberen schilders hun schilderijen aan de man te brengen. Doorlopend kom je op het Goudsmedenplein (Piata Grivita) (11) met het Duitse Lyceum (12) en de zeer interessante Duitse kerk (13) uit 1371. Let op het ingangsportaal en het fraai ingelegde puntdak. Het interieur van de kerk is heel bezienswaardig, aan de buitenkant staan de openingstijden. Het orgel uit 1674 is een van de weinige monumentale orgels van RoemeniŽ. Opnamen zijn in het kerkkantoor te koop. Het orgel werd in 1674 door de Nederlander De Mosch beschilderd. Let ook op de vele sombere graven van de Duitse notabelen en kooplieden, er zijn zelfs graven van de voorvaderen van Vlad Tepes te vinden in de kerk! Op de noordelijke binnenwand is een in 1445 geschilderd fresco van de kruisiging. Ook interessant zijn de musea Franz Binder (14) en Brukenthal (15) (zie onder). Verder willen wij nog wijzen op de stadsmuren, die veelal nog aanwezig zijn.

Bruckental museum

Een ander hoogtepunt is het Bruckental museum, na het Britse Museum in Londen en de Willem V-schilderijenverzameling in Den Haag het oudste museum van Europa. Het is genoemd naar de Oostenrijkse gouverneur Simon Bruckenthal, die het barokke gebouw en de schilderijen in 1785 aan de stad gaf. Er is een heel uitgebreide verzameling van Roemeense schilders, maar er hangen ook enige Nederlandse en Vlaamse werken: Van Goyen, Ter Brugghen en schilders uit de school van Frans Hals, Rubens en Jordaens. Er is ook een verzameling middeleeuwse boeken en atlassen. Regelmatig worden er tentoonstellingen gehouden van wereldformaat. Zie ook onze pagina over musea.


openlucht museum


Een aantal kilometers zuidelijk van de stad richting Paltinis is het grote openlucht museum, het meest uitgebreide op Boekarest na. Het museum is bereikbaar met trolleybus lijn 1. Wij hoorden vertellen dat op dit ogenblik enige gebouwen naar de hoofdstad Boekarest overgebracht worden.

omgeving


Iets ten oosten van Sibiu ligt Paltinis, een klein skioord. Vanaf Sibiu loopt een tramlijn via Rasinari naar Paltinis; in Rasinari zijn wij bekend met enkele pensions. In de omgeving ligt 18 kilometer ten noorden van Sibiu Baile Ocna Sibiului met bubbelende meren bij verlaten zoutmijnen. Er zijn op warme zomerse dagen veel Roemeense toeristen, maar de huisjes op de camping en de camping zelf kwamen ons niet als aantrekkelijk over. Ten zuiden van de stad ligt de streek Marginimea Sibiului. Vanuit Zetten in de Betuwe is men, in samenwerking met OVR-Nederland, enkele jaren geleden een project begonnen om het toerisme in de streek te ontwikkelen. Het gebied was een gebied met veel herders en dankzij de waterkracht bouwde men molens voor het vervaardigen van wollen stoffen. Het gaat hier o.a. om de dorpen Salista en Tilisca (e-mail horeacazan@hotmail.com).

 

foto: uitzicht vanaf de Leugenaarsbrug in Sibiu

overnachten

In Sibiu zijn niet zo heel veel goede hotels. Een van onze tips is Hotel / Restaurant Casa Moraru. In het centrum ligt hotel Imperatul, een chique plaats. Vlak buiten het centrum ligt hotel Continental, een filiaal van de bekende keten. Zie onze pagina over hotels voor meer informatie. Een andere optie is de jeugdherberg Villa Teilor, waar u overigens ook mag slapen als u 80 bent! Zie onze pagina over jeugdherbergen. Qua campings raden wij die van Sibiu erg af (momenteel gesloten) en die van Cârta (een paar kilometer ten oosten van de stad) erg aan. Zie onze pagina over campings voor meer informatie. In de omgeving zijn ook veel pensions van Nederlanders en / of Belgen, probeer het bijvoorbeeld eens in Selimbar (twee kilometer buiten de stadsgrens van Sibiu). Zie onze pagina over pensions van Nederlanders en/of Belgen voor meer informatie. Wilt u perse in de stad slapen in een pension, dan raden wij Pensiunea Ela aan, dat vlakbij de Leugenaarsbrug ligt. Zie ook onze pagina over overige pensions.

eten

Het bekendste restaurant in Sibiu is La Turn, onderin een van de huizen tussen het Grote en het Kleine Plein. 's Zomers is er een terras. Ook een terras heeft restaurant Bolta Rece. In restaurant Crema Sibiului Veche wordt het eten geserveerd door personeel in traditionele Roemeense kleding. Ook een aanrader is restaurant Crema Ileana. Restaurant Sibiul Vechi is in Str. Papiu Ilarian 3, een zijstraat van de Str. Balcescu. In de Str Balcescu zijn leuke bankjes geplaatst, maar de restaurants zijn veelal pizzeria's en dergelijke van matige kwaliteit.

 

Sighisoara (plattegrond)

 

Sighisoara is een schitterend stadje in het midden van Roemenië. Het oude Schaszburg is voor ons de meest schilderachtige stad van TransylvaniŽ. Uit de vallei van de Târnava duikt plotseling een heuvel op, bebouwd met paleisjes, poortjes, torentjes en kerken. Laat u bij het naderen niet afleiden door de mistroostige flats en wat kaalslag aan de oostkant van het stadje: erfenissen van het Genie der Karpaten, zoals Ceausescu zichzelf noemde. Bijna alles wat bezienswaardig is ligt binnen de 1 kilometer lange ommuring met 9 hoektorens. De Târnavastreek die zich uitstrekt tussen Brasov en Sighisoara is de streek van de Duitse weerkerken. Klik hier voor een plattegrond van Sighisoara. Zie meer informatie over Sighisoara (Engels).

foto: in de oude stad van Sighisoara

bezienswaardigheden

Je kunt vanaf het station (8) naar de stad lopen. Er is een bescheiden bewaakt parkeerterrein op de Piata Hermann Oberth. Hier zijn wat cafťs en restaurants en begint de stijgende weg naar boven. Bij de 64 m hoge klokkentoren (1) (Turnul cu Ceas) kom je de bovenstad binnen. Links staat de Duitse Kerk (2), oorspronkelijk een Dominicaner Kloosterkerk. Binnen zijn fresco's en middeleeuwse tapijten. Nog verder links is het geboortehuis van Dracula (3), alias Vlad Tepes. Het is nu een bar en een restaurant. Het gebouw wordt druk bezocht door horden Draculafans, die de plek niet bepaald stemmig maken. Er vlak tegenover zijn ongekend veel souvenirwinkels voor RoemeniŽ. In de bovenstad is nog het Venetiaanse huis (4) uit de 16e eeuw. De sprookjesachtige Bergkerk (5) is het best te bereiken via de overdekte trap (6), een lange houten trap, die er niet al te stevig uitziet en waar langere mensen enigszins gebukt naar boven zullen moeten. Het mysterieuze kerkje uit 1345 werd ook door de Duitsers gebruikt. Helaas is de kerk niet altijd open. Persoonlijk houden wij ervan om langs de rustiger delen van de stadsmuur te wandelen en naar beneden te kijken. Het is mogelijk om via de Duitse begraafplaats weer naar beneden te gaan. Het Piata Cetatii is gezellig met restaurantjes en café's. Aan dit plein ligt op de hoek het huis met het hertengewei in de gevel (7).

foto: kleurige huizen in Sighisoara

overnachten

Op een heuvel tegenover die waarop de stad ligt, is de oude camping Vila Franka gerenoveerd. U kunt hier uw tent opzetten of een huisje huren, hoewel de meeste aandacht van de eigenaar naar het restaurant lijkt uit te gaan. De toegangsweg vinden wij ongeschikt voor caravans. Op loopafstand van de stad ligt camping Aquaris, met vooral een zwembad, maar ook een goed pension. Hier is wel een goede toegangsweg, achter de orthodoxe kathedraal. Alternatieven zijn de wat verder gelegen campings in Odorheiu Secuiesc (ze verhuren ook enkele goede, eenvoudige huisjes), Blajel (ook verhuur van kamers) en Sovata. Zie de pagina over campings. Verreweg het leukste youth hostel is Nathans Villa (Str. Libertatii 8 tel 0265-772546 Homepage www.nathansvilla.com), in dezelfde straat als het station. Voor mensen van 8 tot 80, echt waar, en een goede sfeer, je kunt er lekker buiten zitten onder de wijnranken en goed betaalbaar. Als je het station uitloopt volg je de weg naar rechts, richting de brug over de Tarnave en na 150 meter is het hostel aan je linkerhand. In de bovenstad verhuurt Kolping Bildungswerk bedden in 2-6 persoons kamers voor hele lage prijzen (Str. Manastiri 10 tel 0265-774909). Qua hotel is in Sighisoara een goede keuze hotel Europa (Homepage www.hotel-europa2000.com), aan de doorgaande weg. Meer in de stad ligt hotel Sighisoara. Een ander goed, maar iets prijziger alternatief is Casa Wagner (Piata Cetatii 7 tel 0265-506014 Homepage www.casa-wagner.com), een erg mooi en leuk hotel midden op de burcht van Sighisoara; dit is een filiaal van de keten die o.a. ook in Brasov zit. Zelf sliepen we in het Burghostel, ook niet verkeerd, midden in het oude centrum. Zie de pagina over hotels met meer informatie en de gegevens van andere hotels in Sighisoara. In Casa Wagner, Burghostel en Nathans Villa kun je tours in de omgeving boeken bij Eyetours.

eten

Restaurant Dracula is het meest toepasselijk om te eten. Aan de muren zijn tekeningen van Dracula en er worden allerlei bloederige gerechten geserveerd. Restaurant Dracula is gevestigd in het geboortehuis van Vlad Tepes, vlakbij de klokkentoren. Omdat Sighisoara toch wel een van de meest bezochte plaatsen is in Roemenië, neemt het aanbod van restaurants, café's en andere uitspanningen gestaag toe. Aan het Piata Cetatii zitten diverse cafe's en restaurants. 's Zomers kun je hier op bijna elke hoek van de straat wel ijs kopen of een andere lekkernij dat wordt aangeboden. In de hotels zitten ook vaak restaurants.

foto: restaurant Dracula

De internationale treinen vanuit Budapest naar Boekarest stoppen in Sighisoara. In de burcht worden auto's tegenwoordig (helaas) wel weer toegelaten (tegen betaling per 24 uur), maar als het druk is gaat het hek dicht. Bovendien zijn de toegangsweg en de uitritweg smal en steil. Openbaar vervoer rijdt hier niet, wat ook niet kan vanwege de smalle straatjes met kinderhoofdjes.

 

Sovata

 

Sovata is bekend vanwege de meren; het ene meer heeft de vorm van een berenkop en wordt daarom het lacul ursul genoemd. Het andere meer bevat zwavel en is als kuuroord ingericht. In Sovata is een prima camping om te overnachten, maar er zijn ook meerdere hotels, waaronder een met Nederlandse leiding. Zie meer informatie bij campings of hotels.

 

Târgu Mures (plattegrond)

 

Târgu Mures, in de oude spelling Tîrgu Mures, wordt door de Hongaren Marosvàsàrhely genoemd; de oude Duitse naam is Neumarkt. De stad ligt aan de rivier de Mures en onwikkelde zich als garnizoensstad en is tegenwoordig ook een cultureel centrum met een mooi theater en een bijzondere historische bibliotheek. Er is ook een universiteit. Tijdens het regime van Ceausescu was het een afgesloten stad waar alle ethnische groeperingen woonden; tijdens de Ceausescu-periode vestigden zich veel Roemenen in de stad. Nu bestaat de helft van de bevolking uit Hongaren en de andere helft uit Roemenen. Een van de eerste opstanden tegen het communisme begon hier, maar hij werd neergeslagen.

De meesten van ons die de stad met de auto binnenkomen, gaan via de weg N 15 uit het zuidwesten. Het eerste wat van de stad zichtbaar is, is het kleine vliegveldje en de veelkleurig rokende accufabriek. Laat U zich hierdoor niet afschrikken, de beruchte weg met kinderhoofdjes is bijna geheel opnieuw bestraat en ook het onoverzichtelijke kruispunt bij het binnenkomen van de stad is gereconstrueerd. Want dan komt het Piata Trandafirilor, het hart van de stad. Het trein- en busstation liggen op 15 minuten lopen aan de zuidkant. Een van de eerste moderne kantoorgebouwen in Roemenië werd in de jaren negentig in Târgu Mures gebouwd, aan de zuidkant van het onoverzichtelijke kruispunt. Klik hier voor een plattegrond van Târgu Mures.

bezienswaardigheden

Vanaf het station (1) loopt u naar de hoofdstraat. Bij het begin van de langgerekte hoofdstraat is het Piatra Unirii met de Grieks Katholieke kathedraal (7) uit 1750 met achter de kerk het gedenkteken voor de slachtoffers van de opstand in 1989. Links op het Piata Trandafirilor is het stadhuis (2) met ervoor het standbeeld van de wolf met Romulus en Remus, een geschenk van de stad Rome in 1924. Een heel belangrijk gebouw is het Cultuurpaleis (Palatul Culturii) (4) uit 1913 in de Jugendstill. Het dak en de buitenkant zijn kleurrijk versierd. Binnen is een historisch en kunstmuseum met een Spiegelzaal (Sala Oglinzi). Iets meer achteraf links via de Strada Horea kom je bij de synagoge (3) (Str Aurel Filmon 21). Voor de W.O II woonden er 5500 joden in Târgu Mures. Buiten staat het holocaustmonument. Verder langs de hoofdstraat staat links het theater (5); vraag of je binnen mag kijken, het is een typisch gebouw uit de communistische periode. Nog beter is er een voorstelling bij te wonen. Op nr 11 is een Ethnografisch Museum. In de Str Bolyai is de beroemde historische Teleki Bibliotheek. De grote hoofdstraat wordt afgesloten door de Orthodoxe kathedraal (6), een van de mooiste moderne gebouwen van het land. De barokke R.K. kerk uit 1728 valt er door in het niet. De oude, houten Orthodoxe kerk (8) staat ten noorden van het Roemeense heldenpark in de richting Reghin. Een heel ander mooi gebied is de Citadel (9) uit de 13e eeuw. Men is aan de restauratie bezig, maar tijdens ons laatste bezoek moest er nog veel gebeuren. Je kunt over het binnenplein rondlopen en uitkijken vanaf de muren. Misschien kunt u er wel een schilderijenexpositie bezoeken. De Hongaarse Protestantse Gemeente is in het bezit van de 14e eeuwse kerk (10), een rest van een Dominicaner Klooster. Naast de Citadel staat de Petru Maior Universiteit. Petru Maior heeft wetenschappelijk geprobeerd te bewijzen dat de Roemenen de oorspronkelijke bewoners zijn van Transylvanië.


overnachten

In Târgu Mures is een camping, maar het kamperen met een tent of caravan is af te raden. Het is een terrein met aftandse huisjes en nauwelijks enige ruimte. Naast de camping is een openlucht zwembad met veel lawaai. U kunt beter in Blaj op camping Benelux, in Eremitu op camping Mustang of in Sovata op camping Vass Kert terecht. Deze ligt ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van de stad, zie onze pagina over campings. Wat slapen bij particulieren betreft, Antrec heeft een agent in de stad en OVR heeft adressen in Gornesti tussen Târgu Mures en Reghin. Het goedkoopste hotel in Târgu Mures is Hotel Sport (11) (Str Gravita Rosie 33), 5 minuten lopen van het station. In het centrum is Hotel Transilvania (12) (Piata Trandafirilor 46) een goede keus. Zie ook de pagina over hotels.

eten

Een goed restaurants is Ornella achter het theater. De top was vroeger restaurant Muresul (13) waar biefstuk op de plank geserveerd wordt. Een Hongaars restaurant met uitstekende goulash is Teresa Parc. Een van de meest moderne, maar ook prijzige restaurants is Ristorante Italiano (Piatra Teatrului) achter het hotel Continental. Voor een goede lunch kunt u het beste naar Roti Bar achter de Librarie Mihai Eminescu. Een andere aanrader is Trandifirilor (Piata Trandifirilor 14).

 

Toplita en de Bicazkloof

 

Toplita is een kuuroord in het bezit van een houten kloosterkerk. In het stadje is een zwembad, genaamd Bradul. Eten kan je in restaurant Izabella. Er zijn ook pensions: Platon, Vila Felicia en Vila Jessica. In de omgeving is het natuurgebied van de vulkanische Calimanbergen. Bij Toplita moet je een keuze maken als je naar het oosten over de Karpaten wilt: Weg N15 via Borsec waar het meest verkochte flessenwater vandaan komt, of via de N12 naar Gheorgheni en de Bicazkloof. De weg via Borsec is makkelijk voor caravanners te berijden. Na een kleine 60 km kom je bij het stuwmeer Lacul Izvorul Muntelui, de weg gaat aan de oostkant van het meer naar het zuiden en komt via Bicaz bij Piatra Neamt. Een veel mooiere weg, maar voor caravanners erg lastig berijdbaar is via Gheorgheni, daarna de N12C richting Bicaz. Je komt eerst langs de Pangaratipas van 1256 m, een hele klim, met een slechte bestrating. Je komt daarna langs het Lacu Rosu (Rode Meer). Dit is een natuurlijk stuwmeer. 150 jaar geleden kwam een ijzerhoudende bergtop naar beneden, blokkeerde de beek en gaf het water een roestachtige kleur. Rondom het meer wordt wild gekampeerd, je kunt er roeibootjes huren en zwemmen tussen de halfversteende boomtoppen, die boven het water uitsteken. Na 18 km kom je bij de Bicazkloof, een van de grote natuurwonderen van het land. Het wemelt er van de souvenirtentjes. De hoogoprijzende rotsen zijn soms wel 300 m hoog, de weg is smal en wordt slecht onderhouden. Na de werkelijk schiterende kloof kom je via een makkelijke weg bij het cementstadje Bicaz en Piatra Neamt (zie onze pagina over Moldavië).

 

Turda

 

Turda heeft vooral een mooie hoofdstraat, maar is verder niet veel soeps. Buiten de stad zijn de Turdakloof en de Turda zoutmijn absoluut een bezoek waard. Twee kilometer ten oosten van Turda is ook een openlucht (zout) zwembad, volg de borden Baile Turda vanuit het centrum. De plaatselijke hotels heten Dracula, Potaissa en Ariesul, zie onze pagina over hotels voor iets meer informatie over dit drietal.

Turdakloof

De Turdakloof ligt ten zuidwesten van de stad. Bij de Turdakloof kunt u (wild) kamperen en wandelen over een smal pad door een steeds smaller wordende kloof. Er zijn aan het iend van de kloof ook grotten. 's Zomers is het hier tamelijk druk.

zoutmijn

De zoutmijn ligt ten oosten van de stad. Bij binnenkomst vanuit het noorden bij de eerste splitsing linksaf, Str. Besarabiei in. Bij het kruispunt rechtdoor tot Str. Tunel, dan linksaf Str. Salinelor in. De zoutwinning gaat terug tot het jaar 1271. Sinds 1932 wordt hier geen zout meer gewonnen. Een deel is als kaasopslagplaats gebruikt. Het publiek kan niet overal komen vanwege instortingsgevaar. In de Rudolphmijn kun je wel naar binnen, en wel in de ochtend (wel zelf een pepervaatje meenemen).

 

Zalau (plattegrond)

 

Zalau is een middelgrote stad in het noordwesten van Transylvanië. De huidige stad stelt niet veel voor, maar vroeger had Zalau wel betekenis. Deze plek werd als eerste genoemd in de Romeinse annalen. Deze rare jongens hadden namelijk in het noorden van hun Dacische Rijk een vesting gebouwd, genaamd Porolissum, gebouwd in het jaar 106. Aan het eind van die eeuw werd de vesting, met markt, rechtbank en dergelijke, een heuse stad: Municipium Septimium Porolissensis, wat zelfs even de hoofdstad van het Dacische Rijk geweest kan zijn. Zie meer informatie over Zalau en onze plattegrond van Zalau.

bezienswaardigheden

Doe een wilde gok: de Romeinse vesting is nagebouwd door de Roemenen op een heuvel buiten het centrum van het huidige Zalau. De muren kunt u bezichtigen door aan te kloppen bij het huisje met het opschrift 'casa' aan het begin van de weg naar de site. De geschiedenis van de Romeinen wordt toegelicht in het Zalau historische museum (Str. Unirii 9). Als u nog iets geks wilt doen, breng dan een bezoek aan het kunstmuseum (Str. Gheorghe Doja 6).

overnachten

Hotel Porolissum (Str. Unirii 3 tel 0260-613301) is de logische naam voor een zichzelf respecterend hotel in Zalau. Iets moderner is hotel Meres (Str. Unirii 5 tel 0260-661050 & 0260-613093). Zie onze pagina over hotels. Een camping zit niet in de buurt, een pension ligt op zeker 50 kilometer afstand in Târgu Lapus. Zie onze pagina over pensions van Nederlanders of Belgen.

 

Zarnesti

 

Zarnesti is een uitgestrekt lintbebouwingsdorp. Halverwege staan de industriële ruïnes van de wapenindustrie. Voor de natuurfreaks zijn hier twee interessante dingen: Sinca Noua en nationaal park Piatra Craiului. Sinca Noua is een dorpje 27 kilometer buiten Zarnesti dat geheel ecologisch wordt ontwikkeld. Het nationale park Piatra Craiului kan prima bezocht worden vanuit Zarnesti. In het park kun je wandelen en bergklimmen. Vanuit Zarnesti worden uitstapjes door Carpathian Nature Tours naar het park georganiseerd waar de grote zoogdieren van Roemenië wonen, zoals wolven, beren, lynxen en herten.

overnachten

In Zarnesti zijn meerdere pensions. Wij raden pension Elena aan, zie meer informatie op onze pagina over pensions. Kampeerders raden wij de Vampire camping in Bran aan, zie onze pagina over campings.