Grotten

Roemenië is het land van de grotten. De universiteit van Cluj is de enige ter wereld met een aparte faculteit voor speleologie, zeg maar grotkunde. Eén van de beste uitvalsbases voor een bezoek aan een grot in Roemenië is Beius. Het Apusenigebergte ten oosten van Beius herbergt tal van grotten, waarvan er een aantal vrij eenvoudig bereikbaar zijn, terwijl er ook grotten zijn die alleen door professionele speleologen bezocht kunnen worden, bijvoorbeeld doordat de gangen erg nauw zijn of (deels) onder water staan. In bijna heel Roemenië zijn grotten te bezichtigen, in totaal zijn er wel 10.000 grotten!

Voor elk bezoek raden wij u in ieder geval aan contact met de plaatselijke bevolking op te nemen en goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit houdt in dat u goede (water- en winddichte) kleding meeneemt, stevige schoenen dan niet bergschoenen draagt, iets van Eerste-Hulpmateriaal meeneemt, verlichting niet vergeet en tot slot altijd met een gids op pad gaat.

In het Apusenigebergte is een bureau met gidsen, dat u de schitterende natuur willen laten zien, genaamd Apuseni Experience 4-6 "1 Decembrie" Square, 1st floor, room 8 410073 Oradea
tel & fax 0259-472434 Homepage www.apuseniexperience.ro (bekijk de filmpresentatie!) E-mail contact@apuseniexperience.ro.

Hieronder volgt een lijstje met grotten.

1. Bij Beius (jud. Bihor)

 

Abrud goudmijn
In Abrud is een te bezoeken goudmijn uit de Romeinse tijd. Maar hier wil ook een Australische ondernemer nog meer goud uit de grond halen, wat een grote vervuiling van het milieu op kan leveren.
» De goudmijn ligt in Abrud zelf bij het kruispunt midden in het dorp.

Berengrot (pestera Chiscau of Ursus spelaeus)
In deze grot zijn erg veel prehistorische botten van beren gevonden, vandaar de naam berengrot.
» Deze grot ligt bij Dr. Petru Groza. Per bus bereikbaar vanuit Dr. Petru Groza. Vanuit Oradea gaat de N76 / E79 naar het gebied van de grotten in het Apuseni gebergte.

foto: de berengrot

Kathedraalgrot (Cetatile Ponorului)
Deze grot is indrukwekkend om te zien, aangezien de opening ruim 80 meter hoog is. Je kunt er zonder gids helaas niet in, maar alleen de buitenkant is al indrukwekkend. Helaas (of gelukkig, het is maar hoe je het bekijkt) is deze grot alleen lopend te bezoeken.
» De wandeling ernaartoe vanaf Glavoi (iets zuidelijk van Padis) en wel met de auto te bereiken, via een slechte weg, is ongeveer een half uur en duidelijk aangegeven met tekens zoals op onderstaande foto met wegwijzer.

foto: wegwijzer

foto: kathedraalgrot

Meziad druipsteengrotten
De taferelen in deze grot zijn adembenemend.
» Bij Beius is de makkelijk toegankelijke Meziad grot.

Vleermuizen- en kristalgrot
In de vleermuizengrot zou de bron van het kuuroord in Moneasa ontspringen. Hier in de buurt is ook de kristalgrot.
» De grotten liggen bij het dorp Moneasa.

IJsgrot (pestera / ghetarul Scarisoara)
Doordat de temperatuur in deze grot nauwelijks boven nul komt ligt er nog een groot ijsblok in deze grot, daterend uit de laatste ijstijd. Of misschien beter andersom, door de aanwezigheid van een enorme massa ijs komt de temperatuur in deze grot zelfs 's zomers nauwelijks boven nul. De grot werkt als een superdiepvries. De ingang is een lange schacht, waarvan gezegd wordt dat de regen die erin valt dieper onderin als sneeuw de grond bereikt, behalve in de zomer. Dan smelt een deel van de buitenkant van de ijsmassa weg, maar die vriest 's winters weer aan. Als niet-geoefende toerist kunt u deze grot vrij eenvoudig bezoeken. In de schacht loopt een trap tot de onderkant. Vervolgens loopt u op een soort vlonders over de ijsvlakte, compleet met ijsstalactieten en ijspegels. Dieper in de grot loopt een ijsglijbaan naar beneden, waar u zonder klimijzers niet langskomt. Voor gewone toeristen is het vanaf hier verboden toegang.
» Ligt bij Arieseni. De weg erheen is zeer slecht.

foto: ijsgrot

Overig
Tijdens wandeltochten in de Apusenibergen kunt u nog veel meer grotten tegenkomen. De meeste zijn niet per auto bereikbaar.

 

2. Bij Cluj (jud. Cluj)

 

Turda-grotten (pesteri de jos)
De bekende Turda-kloof ligt zo'n tien km ten westen van de stad. Aan het eind van een drie km lang pad liggen de grotten. Het pad kan bij regen erg glad zijn en overspoeld worden door een bergbeek. U kunt ook alleen een stuk over het pad lopen, wat, zeker verderop, niet geschikt is voor ongeoefende wandelaars. Het pad leidt langs tientallen meters hoge rotsmuren. Bij de cabana aan het begin van de kloof kunt u versnaperingen kopen, maar vooral ook een kaart van de omgeving (cheile Turzii si imprefurimi trasee turistice). U kunt kamperen bij het begin van de kloof. Verderop in het gebied zijn meer soorten accomodatie (cabana's). De grotten herbergen veel vleermuizen.
» Liggen bij Turda.

 

3. Bij Resita (jud. Caras Severin)

 

Comarnic-grot
Dit is de grootste grot van de Banaat. In de grot zijn spectaculaire zoutkristallen te bewonderen. Door het ONT in Carasova worden tochten georganiseerd. Aangeraden wordt niet alleen te gaan, maar eventueel bij een
aanwezige groep aan te sluiten. U zou niet de eerste zijn die uren door de 3 km lange aardedonkere grotten zwierf.
» Ligt ten zuiden van Semenic.

 

4. In de Maramures (jud. Maramures)

 

Valenii Somcutei-grot
» Ligt 4 km buiten Somuta Mare.

 

5. Tussen Târgu Jiu en Râmnicu Vâlcea (jud. Gorj)

 

Vrouwengrot (pestera Miuerilor)
Deze grot vormt de toegang tot een groot complex van grotten onder de zuidelijke Karpaten bij Baie de Fier. De grot heet vrouwengrot, omdat hier botten van vrouwen zijn gevonden; zij schuilden in de Middeleeuwen in deze grot bij aanvallen van de vijand. De vrouwengrot is een van de meest toegankelijke en best verlichte grotten in Roemenië. Gidsen leiden u langs de mooie plekjes.

Galbenul-grotten
Dit is het complex van grotten achter de vrouwengrot, 3 kilometer van Baie de Fier. Het complex is zo'n tien kilometer diep, waarvan het eerste deel door gidsen getoond wordt.

Polovragi
Bij het klooster van Polovragi ligt een kleine grot, als onderdeel van een groter netwerk. De legende wil dat hier Zamolxe woonde, een Dacische godin en dat het water dat van de plafonds drupt haar tranen zijn vanwege de Romeinse overheersing van Dacië.
» Bereikbaar via een slechte weg vanaf Horezu.

Topolnita grot
Deze grot is één van de grootste ter wereld, met verschillende galerijen en verdiepingen. De grot is geopend voor publiek.
» De grot ligt 31 kilometer van Drobeta-Turnu Severin.