In Roemenië

U kunt op allerlei manieren door Roemenië heen. Wandelen, per paard of per huifkar staat verder beschreven op de pagina's over toerisme. Snellere manieren zijn fietsen, liften of per auto, met een binnenlandse vlucht (vaak nog propellor vliegtuigen), per trein of met het openbaar vervoer (stadsbus / tram / trolleybus / lange-afstandsbus).

Wij raden u voor de snelle verplaatsing een binnenlandse vlucht aan, daar die in combinatie met een internationale vlucht redelijk betaalbaar zijn. De gemakkelijkste manier van reizen is per auto, omdat je dan op de meeste plaatsen kunt komen. De trein is verreweg de leukste manier van reizen door Roemenië. Er zitten hele mooie trajecten bij door de Karpaten! Het reizen per lange-afstandsbus is niet aan te raden, tenzij u over een goedgetraind zitvlak beschikt (of als u uw billen juist wilt trainen). Stadsbussen zijn leuk, een trolleybus is een ervaring. In Boekarest is de metro ideaal. Hoe u ook door Roemenië reist, zorgt u ervoor dat u tijd heeft om te stoppen, zodat u met de bevolking in aanraking kunt komen of van de omgeving kunt genieten.

vliegtuig

In Roemenië zijn een aantal binnenlandse vluchten die sinds de voltooiing van de nieuwe terminal medio 2004 allemaal vertrekken van Henri Coanda (voorheen Otopeni). Het vliegveld Boekarest Baneasa Domestic Airport (BBU, nu officieel Aurel Vlaicu geheten - maar niemand gebruikt die naam) wordt tegenwoordig niet meer gebruikt voor binnenlandse vluchten. Een schat van informatie is te vinden op een Engelstalige website, http://www.stanford.edu/~ssabina/index.htm. Momenteel zijn er drie luchtvaartmaatschappijen actief in Roemenië: Tarom, Carpatair en Clubair. Angel Airlines vliegt sinds 2004 niet meer. Voor precieze tijden en tarieven verwijzen wij u naar de websites van Tarom, Carpatair en Clubair, via de links hieronder.

Tarom

Tarom
(Engelstalig) verzorgt binnenlandse vluchten van Boekarest Henri Coanda (OTP op de kaart) naar Bacau (BCM), Cluj (CLJ), Iasi (IAS), Oradea (OMR), Târgu Mures (TGM) en Timisoara (TSR). Vluchten naar Baia Mare (BAY) en Satu Mare (SUJ) gaan via Oradea. Vanaf eind mei 2004 is een binnenlandse vlucht bij Tarom mogelijk van elke luchthaven in Roemenië (dus ook vanaf Boekarest) naar Târgu Mures voor euro 35 enkele reis en euro 69 retour (economy class). Tarom vliegt sinds 2004 niet meer op Arad. De lijnen Boekarest - Cluj en Boekarest - Timisoara worden het meest frequent bediend. Tarom verzorgt vluchten vanaf Otopeni / Henri Coanda (OTP) naar Constanta (CND).

Carpatair

Carpatair is een private Roemeens-Zwitserse maatschappij met als thuisbasis Timisoara. In 1999 werd begonnen met drie maal per week de vlucht Cluj - Treviso (Italië), en tweemaal per week Cluj - Budapest. Sindsdien is het netwerk gegroeid tot in ieder geval dagelijkse vluchten van Timisoara naar Oradea, Cluj, Bacau, en Chisinau. Daarnaast vliegt Capatair vanaf augustus 2001 naar Sibiu, vanaf juni 2002 naar Munchen, sinds juli 2002 naar Rome, sinds maart 2003 naar Stuttgart en Oradea, daarna in april 2003 naar Ancona (Italië) en als laatste vanaf juli 2003 naar Iasi. Geplande uitbreidingen zijn Frankfurt, Amsterdam, Bari, Kiev, Lvov, Odessa, Baia Mare en Suceava. Voor uitgebreidere informatie over aansluitende internationale vluchten, ook naar Dusseldorf (!) zie http://www.stanford.edu/~ssabina/index.htm.

Clubair

Clubair begeeft zich vooral op de markt van vluchten op Italië en heeft aansluitende binnenlandse vluchten. Voor de meest volledige informatie wordt u doorverwezen naar http://www.stanford.edu/~ssabina/index.htm.

Angel Airlines (Engelstalig) verzorgde vanaf 2001 ook diverse binnenlandse vluchten, eerst onder eigen naam, later onder de naam van Tarom, maar verzorgt momenteel helemaal geen lijnvluchten meer in Roemenië. De markt bleek te krap te zijn.

trein

De spoorwegen in Roemenië (CFR) (Engelstalig) waren heel goedkoop en zijn nog steeds goed betaalbaar naar westerse maatstaven. Er zijn verschillende soorten treinen in Roemenië. De expres rijdt tussen de grote steden en is vrij duur. U betaalt naast een ticket en een zitplaats (bijna altijd standaard in Roemenië) vaak een supplement en een toeslag voor de snelheid. Het ticket is in Roemenië gebaseerd op de afstand die u reist. De zitplaats reserveert u in de eerste of de tweede klasse. Supplementen kunnen nogal willekeurig zijn qua tarief, enig onderhandelen met de conducteur kan vaak geen kwaad. Reizen in Roemeense treinen kan erg gezellig zijn, omdat u hier veel mensen ontmoet. Veelal zitten de passagiers hele verhalen te houden en bediscussieert men de politiek of de economie. Het is heel gebruikelijk om etenswaren en drank in de trein met medepassagiers te delen. U zult als toerist zeer waarschijnlijk worden aangesproken, omdat men nieuwsgierig is te ontdekken waar u vandaan komt en wat u in Roemenië komt doen. De rapid is een trein die minder snel gaat dan de expres, maar qua comfort redelijk in orde is. Daarentegen kan de accelerat, de trein voor de gewone Roemeen, u wel eens doen ergeren vanwege het tempo en de onverwachte en vaak lange stops, soms midden in het weiland.

Over het algemeen rijden er veel treinen, hoewel de dienstregeling soms erg willekeurig is. Vaak rijden er tussen twee steden urenlang geen treinen en dan opeens drie in een kwartier. Op elk station staan alle treinen op een geschilderd bord aangegeven, met aankomst- en vertrektijd, met oorsprong en destinatie. De bevolking is erg behulpzaam om u verder te helpen als u er niet uitkomt. Criminaliteit in de treinen is verwaarloosbaar, let u desondanks wel altijd op uw bagage.
Hieronder staat een kaart van de spoorwegen in Roemenië.

De doorgaande routes in Roemenië zijn:

stadsbus / tram / trolleybus

Roemeense stadsbussen zijn er van allerlei kwaliteit en snelheid. In de grote steden rijden vaak trolleybussen. Helaas komt het nog wel eens voor dat de trolley van de bovenleiding afkomt. Gewoon blijven zitten, de chauffeurs zijn getraind om deze er weer aan te hangen. In veel steden rijden trams, die vaak over hobbelige rails rijden. Over het algemeen rijden stadsbussen en trams zeer regelmatig en zijn de tarieven erg laag. Een kaartje koopt u in de ticketbox bij de halte of in de bus bij de chauffeur. Ook hier geldt dat de bevolking u graag helpt als u de bus zoekt of als u een kaartje moet kopen. Mocht u toch geen kaartje kunnen kopen, bijvoorbeeld omdat de buschauffeur onbereikbaar is door de menigte passagiers, dan kunt u geld doorgeven aan de andere passagiers, die uw geld van hand laten gaan tot de chauffeur. U zult zien dat u binnen korte tijd een ticket heeft en het wisselgeld terug ontvangt van uw buurpassagier. Het kaartje kunt u laten knippen door een conducteur die zich door de drommen in de bus of tram wringt of stoppen in het oranje / metalen bakje aan de muur, wat een vormpje (driehoek, rondje of iets dergelijks) uit uw kaartje 'hapt'. Mocht u de pech hebben toch gesnapt te worden wegens zwartrijden, dan wacht u geen hoge boete gelukkig. Zie voor de bussen / trams / metro's en dergelijke in Boekarest, Brasov, Cluj, de Donaudelta (boten!), Sighisoara en Târgu Jiu de pagina's over openbaar vervoer bij die steden.

bus voor langere afstanden

Over langere afstanden rijden er hoe langer hoe meer bussen door het hele land, maar is de trein volgens ons nog altijd comfortabeler. De meeste buslijnen lopen over het platteland, van de stad naar het dorp of in afgelegen gebieden. Een goede site in het Roemeens is autogari, die een overzicht van alle verbindingen weergeeft. In het vakje Plecare vult u de plaats van vertrek in (let op: sommige grotere plaatsen hebben meerdere busstations). In het vakje Sosire vult u de plaats van aankomst in. Vervolgens klikt u op Cauta curse. U krijgt vervolgens een pagina voorgeschoteld waarop middels een tijdbalk de vertrektijden en de duur van de reis wordt aangegeven. Ook geeft de website de prijs voor een enkele reis weer.

De privé busmaatschappijtjes schieten inmiddels als paddestoelen uit de grond. Deze bedrijfjes bieden transport aan tussen de grotere steden in minibusjes. De prijzen die worden gevraagd zijn op dit moment nog erg onduidelijk. Plaats van vertrek is meestal het (bus-)station of het centrum van de stad (het plein, de markt, het kruispunt, de kerk etc.). Ook grote hotels zijn favoriet als vertrekplaats.

lokale bussen

In sommige gebieden rijden er nog een soort tractorbussen, een keet op wielen getrokken door een trekker. Zeer fotogeniek, maar absoluut zitvlakonvriendelijk. Vaak rijden er maar één of twee bussen per dag. De aankomende bus vertrekt bovendien meestal direct, zodat een retourtocht vaak lastig te plannen is.

foto: typische bushalte van een privé-bus tegenover hotel Posada in Curtea de Arges

auto

Per auto door Roemenië reizen is de handigste manier om bij afgelegen plaatsen te komen. Hoewel de trein op sommige trajecten sneller is dan de auto, lijkt de auto over het algemeen toch het beste vervoermiddel te zijn in Roemenië. De hoofdwegen in het westen van Roemenië zijn in de afgelopen jaren verbreed en van een nieuw laagje asfalt voorzien, in het oosten kunt u nog doorgaande wegen met gaten aantreffen. Vergeet overigens niet dat het 's winters hartstikke koud is in Roemenië en dat veel wegen kapot vriezen. Op de smallere wegen, zeg maar met een hoger wegnummer, kunt u overal in het land nog slechte stukken aantreffen.

rijden in Roemenië

Om te beginnen heeft u voor de doorgaande wegen sinds 1 januari 2005 een rovienieta nodig (zie onze informatie hierover). Deze kost voor 7 dagen euro 3,00 en voor een maand euro 7,00. Hierop wordt hoe langer hoe meer gecontroleerd. Daarnaast heeft u in uw auto nodig een reflecterend hesje per persoon, een EHBO-trommel, een brandblusapparaat en twee (!) reservedriekhoeken (dit om tegemoetkomend en achteropkomend verkeer op tweebaans wegen te kunnen waarschuwen). Op het in de auto aanwezig zijn van deze zaken wordt regelmatig gecontroleerd en als men deze spullen niet mee heeft, wordt niet altijd volstaan met een waarschuwing... Daarnaast raden wij u aan een krik, reservewiel, kruissleutel, reservelampjes en extra water in de auto te hebben. Eventueel kunt u ook nog denken aan reserve benzine en motorolie. Sinds 20 september 2006 is het in Roemenië, net als in Oostenrijk en Hongarije, verplicht om ook overdag met de lampen aan te rijden.

De laatste jaren is de kwaliteit van de wegen en de auto's in Roemenië met sprongen vooruit gegaan. Het rijgedrag van de Roemenen heeft zich daaraan aangepast, zij het niet op een prettige manier. Wij willen u dan ook waarschuwen voor roekeloos weggedrag, onbegrijpelijk als je bedenkt hoe beheerst en vriendelijk de Roemenen zijn als ze geen auto rijden. Vooral Roemenen met een nieuwe, grote auto hebben de neiging om te pas en te onpas in te halen. Dat gebeurt op plaatsen waar het mag, maar ook als er een doorgetrokken streep is of in bochten. Het komt geregeld voor dat daardoor auto's op de tegenbaan in verlegenheid worden gebracht of zelfs in moeilijkheden komen. Ook op de meer en meer voorkomende vierbaanswegen wordt menigeen van de weg gedrukt. In dorpen geldt een maximum snelheid van 50 km/u, waar slechts weinigen zich aan houden. Als er controle is knippert tegemoet komend verkeer met de lichten. Houdt u aan de snelheid, ook in de dorpen, voor de veiligheid van de mensen die daar wonen en voor uw eigen portemonnaie. Als een Roemeen wil inhalen, laat hem dan lekker zijn gang gaan en geef zo mogelijk ruimte. Houdt rekening met tegenliggers die aan het inhalen zijn (achter een vrachtauto rijden is vaak rustiger voor de gemoedsrust). Bedenk dat een ongeluk in Roemenië niet soepel opgelost kan worden, dus vermijd problemen.

De doorgaande wegen zijn over het algemeen in redelijk goede staat, met uitzondering van de wegen in het noordwesten en het oosten. In dorpen geldt een maximum snelheid van 50 km/u, tenzij anders aangegeven. Door de vorst vriezen er ís winters nogal wat stukken kapot en daarom zijn er dus veel wegwerkzaamheden. Een 'voordeel' van het reizen in de winter is dat de gaten dichtgesneeuwd zijn en dat veel auto's door de kou pech hebben en niet kunnen rijden. Een gemiddelde snelheid van 60 kilometer per uur is normaal, plan dus geen al te lange dagtochten. De zijwegen hebben soms gaten in het wegdek en de onverharde wegen zijn vaak moeilijk begaanbaar. Informeer daaromtrent bij de plaatselijke bevolking. Met een caravan naar Roemenië kan zeker, hoewel de reis vrij lang is en wij u aanraden in Roemenië niet buiten de hoofdwegen te rijden. Let u, zeker in het donker, op op paard-en-wagens, daar die vaak niet verlicht zijn en stapvoets rijden.foto: verboden voor paardenkarren

snelwegen

Het oudste stuk snelweg, de A1, loopt van Pitesti (waar de Daciafabriek stond) naar Boekarest. Deze weg is twijfelachtig van kwaliteit. Inmiddels is men zo goed als klaar met snelweg A2 tussen Boekarest en Constanta. De rondweg om Boekarest wordt momenteel opgeknapt en tot semi-snelweg bevorderd. Een consortium van bedrijven (waarin onder andere de ING zit) investeert in een snelweg van Oradea naar Brasov, de A3. Een leuke site over de bouw van deze snelweg is Autostrada Transilvania (Engels). Voor het zover is (de geplande opleverdatum van het hele traject is 2000-veel), rijdt u nog door idyllische dorpen en moet u geduld hebben terwijl u achter een paardenkar zit. Tussen Gilau en Câmpia Turzii rijdt u sinds 2010 al wel over een stuk snelweg A3 dat af is. Er wordt ook nog gewerkt aan een stuk tussen Bors en halverwege richting Zalau.

foto: autoweg A3

auto huren

In Roemenië een auto huren is een goed idee. Wij hebben zelf auto's gehuurd vanaf het vliegveld in Cluj en vanaf Boekarest, via
cars4rent en Eurocars (tegen meerprijs mag de auto ook de grens over). Bij Motoroads kunt u vanuit Constanta en Boekarest een auto huren om daarmee naar Bulgarije te rijden, veel andere maatschappijen staan niet toe dat de auto de grens overgaat. Nog een optie is Emerald, aangeraden door een oplettende lezer, waarmee je ook over de grens kunt. Een andere lezer raadde aan om via Amerom / Rent-a-car in Boekarest of op vliegveld Henri Coanda een auto te huren. Op het vliegveld zitten ook Herz en Avis. Goedkoper, maar niet aanwezig op het vliegveld, is Europcar. Voor een lijst met autoverhuurbedrijven in Boekarest kunt u hier klikken.

In sommige gevallen kunt u wellicht beter in Nederand al de huur van een auto regelen, zie daarvoor helemaal onderaan op onze pagina over vervoer naar Roemenië.

Om het risico van een auto huren te minimaliseren is het verstandig pas te betalen bij ophalen van de auto. Ook is het vaak mogelijk te onderhandelen over lage borgkosten en eventueel een speciale schadeverzekering te nemen.

benzine / gas

De benzine in Roemenië is relatief goedkoop, maar wordt allengs duurder. Bij veel pompstations kunt u diesel en euro loodvrij met verschillende octaangehaltes krijgen. Soms lukt dat niet bij staatspompen (Peco). Voor gas heeft u een nippel nodig; vulstations zijn in Boekarest overal aanwezig, maar elders soms lastiger te vinden. Hierbij een lijstje met LPG-adressen van Petrom (24 uur per dag, 7 dagen per week open), maar u kunt ook vooraf een boekje met adressen in Europa aanvragen.

Arad-Aurel Vlaicu (Arad) Calea Aurel Vlaicu 0257-349044
Arad (Arad) Calea Zimandului 0257 - 216730 0257-216731
Arad-Vinga (Arad) DN 69 0257-460208
Pitesti-Maracineni (Arges) Calea Campulung Nr.1 0248-223143
Mioveni (Arges) Mioveni 0248-262538
Bacau (Bacau) Strada Narciselor Nr. 4 0234-589084
Oradea (Bihor) Strada Calea Borsului km. 3 0259-478177
Oradea (Bihor) Strada Nufarului nr. 30 0259-422361
Bistrita (Bistrita-Nasaud) Strada Libertatii Nr. 31 0263-233608
Braila (Braila) Soseaua Buzaului Nr. 13 0239-613526/51
Bartolomeu (Brasov) Calea Fagarasului Nr. 8 0268-418956
Bucuresti-Chitila (Bucuresti) Soseaua Chitilei Nr. 228A, sector 1 021-6684110
Bucuresti-Baneasa (Bucuresti) Soseaua Bucuresti - Ploiesti nr. 2, sector 1 021-2229195; 021-2312082   
Bucuresti-Militari (Bucuresti) Bulevardul Iuliu Maniu Nr.486, sector 6 021-4934136
Buzau-Nord (Buzau) DN 2-E85 Km. 1 Pod Maracineni 0238-725554
Buzau-Sud (Buzau) Soseaua Spatarului DN2 0238-724435
Cluj (Cluj) Calea Baciulu Nr. 2, E 81 0264-435135
Constanta (Constanta) Bulevardul Mamaia 0241-831787; 0241-831043
Constanta (Constanta) Bulevardul I.C. Bratianu Nr. 249 0241-623147; 0241-542500
Reci (Covasna) DN11-DJ121 0267-351079; 0267-373817; 0788-900124
Târgoviste (Dambovita) Soseaua Gaesti Nr. 5 0245-206177
Craiova (Dolj) Strada Caracal Nr. 115B 0251-546000
Craiova (Dolj) Bulevardul Decebal Nr. 10 0251-418654
Traian (Galati) Strada Traian Nr. 442 0236-472832
Giurgiu (Giurgiu) Soseaua Giurgiu-Bucuresti km. 5 0246-230683
Giurgiu (Giurgiu) Vama Giurgiu-Ruse 0723-390059
Motru (Gorj) Calea Severinului nr. 15 0253-360741
Miercurea Ciuc-Jigodin (Harghita) Strada Brasovului 0266-312908
Slobozia (Ialomita) Soseaua Bucuresti-Constanta km. 110 0243-235801
Ilfov (Ilfov) Soseaua Chitilei Nr.228A, sector 1 021-6684110
Sighetu Marmatiei (Maramures) Strada Bogdan Voda Nr. 125 0262-312746
Targu Mures (Mures) Strada Gheorghe Doja nr. 104 0265-252363
Bucov (Prahova) Strada Strandului Nr. 2 0244-517296
Sibiu (Sibiu) Strada Alba Iulia Nr. 114 0269-229262
Suceava (Suceava) Strada Calea Burdujeni 0230-517237
Alexandria (Teleorman) Strada Bucuresti 0247-421069
Focsani (Vrancea) Strada Cuza Voda Nr. 58A DE85 0237-226771 

Bij de grote pompen kunt u met creditcard betalen, maar check het voor de zekerheid altijd even voor u uw auto helemaal vol gooit en vervolgens uw plastic waardeloos blijkt te zijn. Grappig detail, veel Roemenen tanken maar een beetje (uit zuinigheid), vandaar dat er bij veel pompen een minimumafgifte is van zo'n vijf liter.

maximum snelheid

Over het algemeen geldt een maximum snelheid van 80 km/u. In dorpen is dat 50 km/u. Alleen op een stuk snelweg tussen Boekarest en Pitesti is de snelheid maximaal 120 km/u. Met ingang van 15 december 2002 geldt echter er op deze snelweg Boekarest - Pitesti een snelheidbeperking, zo laat wegbeheerder AND weten. Tussen de kilometerpalen 23 en 46 mag in beide richtingen slechts 60 km per uur worden gereden. Oorzaak is de slechte staat van het wegdek. De snelheidsbeperking geldt voor onbepaalde tijd. Sowieso is het raadzaam uw snelheid aan de omstandigheden (verlichting, wegdek, sneeuw en dergelijke) aan te passen. Let op, er wordt scherp op snelheid gecontroleerd! Als u meent dat u geen overtreding hebt begaan, leg dat dan uit aan de agent die u aanhoudt, het kan zijn dat u als buitenlander een 'voorkeursbehandeling' krijgt, wat in houdt dat u moet betalen ondanks dat u geen overtreding maakte. Een boete moet u in de regel betalen bij het gemeentehuis, dus nooit aan de agent zelf!

navigatiesysteem

Sinds kort is er een uniek navigatiesysteem (software) voor Roemenie beschikbaar (iGO Romania). Dit systeem bevat de nieuwste digitale kaart van Roemenie op huisnummerniveau en is in gebruik vergelijkbaar met de laatste versie van TomTom. Prijs Navigatiepakket iGO Roemenie: Introductieprijs EUR 49,00 (Normale verkoopprijs EUR 189,00) incl. CD-ROM, registratienummer, uitgebreide handleidingen in het Engels, Roemeens, etc. Voor meer informatie: http://www.google.com/search?q=mihai12move@yahoo.com

liften

Vaak wordt er in Roemenië gelift. Om een auto te laten stoppen zwaai je met je hand, ongeveer zoals een formule-1 race wordt afgevlagd. Het is gebruikelijk dat men als lifter een kleine vergoeding aan de liftbieder geeft, iets van een euro per 50 kilometer. Opstappunten zijn meestal te vinden bij kruisingen van grote wegen in de steden of op de uitvalsroutes. Als u een groep mensen vindt met veel tassen zit u hoogstwaarschijnlijk goed.

pech onderweg

Pech onderweg hoeft niet een probleem te zijn, mits u een niet al te groot probleem heeft. Een lekke band, kapotte startmotor of een lekkende radiateur kunnen vaak snel verholpen worden. Bijna elke Roemeen weet iets van reparatie van autoís of heeft een kennis die er iets van weet (omdat hun auto's regelmatig stuk zijn?). Aarzelt u niet de hulp van passerende automobilisten in te roepen als u langs de kant van de weg staat. U kunt bij ernstiger gevallen ook een beroep doen op SOS Roemenië. Zie ook de informatie bij naar Roemenië. Het telefoonnummer van ACR (de wegenwacht) staat bij telefoonnummers
.foto: paaltje langs de kant van de weg met afstandsaanduiding

fietsen

Fietsen in Roemenië wordt bij Nederlandse toeristen steeds populairder. Naar onze informatie kunt u in Nederland het beste een geheel verzorgde fietsreis boeken bij:

Romtour
Elspeterweg 78a 3888 MX Uddel tel 0577-400673
E-mail info@romtour.nl
Homepage www.romtour.nl
- individuele vakanties: een flexibel vakantie-programma op maat voor persoonlijke wensen. Bergwandelen in de Karpaten, individueel fietsen door Transylvanië, Maramures en Bucovina, autotochten in Maramures en Bucovina, stadswandelingen in het Nederlands en nog veel meer. Ook groepsreizen.

Informatie over fietsen in Roemenië staat ook op de Nederlandstalige site van de Tweevoeter, met links naar organisaties waar u kunt boeken.

Let op, fietsen in Roemenië is geen onbekend verschijnsel, maar wel heel anders dan in Roemenië. Roemenen fietsen langzaam, slingeren (soms omdat ze dronken zijn), auto's wijken niet altijd erg ruim uit voor een fietser, verlichting zit meestal niet op de fiets... We hebben fietsers gezien die van het land kwamen en een zeis of een hooivork over de schouder droegen, levensgevaarlijk. Aparte fietspaden zijn er niet, dus we raden u aan om op de minder doorgaande wegen te fietsen, aangezien op de doorgaande routes ook veel vrachtverkeer raast. Op de kleinere wegen heeft u het nadeel dat het wegdek soms zeer slecht is. Houd in de Karpaten rekening met steile hellingen.

Hierbij geven wij u de websites van een aantal organisaties (in het buitenland) met meer informatie:

www.fietsgidsen.nl biedt veel informatie over fietskaarten (de Reise Know How kaart schaal 1:6000 en de kaart van Bike Romania. zie hieronder voor informatie) en heeft links naar andere sites als u hier niet slaagt, onder andere naar www.opdefiets.net.
E-mail luc.oteman@opdefiets.net

www.bikeromania.de (Duits) contact: Radu Mititean
Deze site verstrekt veel informatie over fietsen in Roemenië. De site is ontwikkeld in samenwerking met de Duitse wielrennersbond (ADFC), in samenwerking met de Nederlandse Fietsersbond. De site promoot fietstoerisme in Roemenië. Via de site kunt u een kaart krijgen getiteld 'discover Romania by bike' in het Duits, waarop het geplande Roemeense fietspadennetwerk staat. Op dit moment zijn er geen fietspaden in Roemenië, noch bewegwijzering speciaal voor fietsers, maar wel zijn er bepaalde fietsroutes. Mountainbiken is natuurlijk erg goed mogelijk in het ongerepte Roemenië.

www.radreisen.ro/program2 (Roemeens)

www.tropicalcyclist.com (Engels)
E-mail explore@tropicalcyclist.com.    

www.ccn.ro (Roemeens) CYCLE-TOURING CLUB "NAPOCA"
Str. Septimiu Albini 133/18 RO-400457 Cluj-Napoca tel 0264-450013 GSM 0744-576836 fax 0264-431626
E-mail: office@ccn.ro