Top 10

top 10 toeristische attracties

Bijna elk land heeft bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Zo ben je niet in Frankrijk geweest als je niet de Eiffeltoren in Parijs hebt gezien. Roemenië heeft wat ons betreft twee van dergelijke 'musts'. Als je niet bij de beschilderde kloosters in de Bucovina bent geweest, heb je Roemenië niet gezien. Hetzelfde geldt min of meer voor het gigantische Paleis van het volk in Boekarest.

Voor iedereen geldt dat hij of zij eigen favoriete plekken heeft in een land. Rekening houdend met verschillende interesses, landschap, cultuur en ontspanning, hebben wij in de kaart hieronder aangegeven wat volgens ons de top 10 van toeristische attracties van Roemenië is. Uiteraard heeft het land nog veel meer te bieden dan de hieronder genoemde sights.

Momenteel hebben we voor al deze attracties eigen pagina's gemaakt, met daarop alle benodigde informatie, van beschrijvingen van de sights tot overnachtingsmogelijkheden en hoe u er het beste kunt komen. Zie verderop bij de attracties voor directe links naar die pagina's.

1. De kloosters in de Bucovina, rondom Suceava, zijn veelal van buiten beschilderd en stuk voor stuk een juweel voor het oog.
Zie onze Bucovina-pagina.

2. Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en werd vroeger het Parijs van het oosten genoemd. Door de systematisering van Ceausescu is een deel van het centrum platgewalst en bebouwd met flatblocks. Toch is Boekarest de moeite waard, ware het alleen maar vanwege het enorme Volkspaleis, het grootste gebouw ter wereld op het Pentagon na.
Zie onze Boekarest-pagina.

3. Het kasteel van Bran (Engelstalig) is wat ons betreft het mooiste Dracula-kasteel. Er zijn verspreid over Roemenië meerdere kastelen die beweren hét Dracula-kasteel te zijn, maar de ligging van deze burcht in een vallei is onovertroffen.
Zie de tekst over Bran op onze Transylvanië-pagina.

4. De Donaudelta is voor vogelliefhebbers en voor rustzoekers een must. Denkt u aan een inmense Biesbosch, maar dan nog veel mooier.
Zie de informatie over de Donaudelta op onze Dobrogea-pagina.

5. De grotten in het Bihor-gebergte zijn uniek. Roemenië is hét land van de speleologie en in het Bihor-gebergte vindt u onder andere de prehistorische botten in de Berengrot en een onderaardse gletsjer in de IJsgrot. Ook kunt u goudmijnen en zoutmijnen in.
Zie onze grotten-pagina.

6. Sighisoara. Dit is de bestbewaarde stad van de zeven burchten, met het geboortehuis van Vlad Tepes en schitterende vakwerkhuizen, met veel mooie straatjes.
Zie het gedeelte over Sighisoare op onze Transylvanië-pagina.

7. De Maramures (Engelstalig) en Sapânta. De Maramures is een plattelandsgebied met boerderijen in de meest felle kleuren geschilderd, met hekken van schitterend houtsnijwerk. Ook zijn er veel houten kerken. In Sapânta vindt u het Vrolijke Kerkhof, een unieke begraafplaats waar elke dode een op hem of haar toegesneden houtsnijwerk als grafsteen heeft.
Zie onze Maramures-pagina.

8. De beelden van Brâncusi (Engelstalig) in Târgu Jiu. Vanuit de hele wereld komen mensen naar Târgu Jiu om de beelden van Brâncusi, een leerling van Rodin, te bewonderen. In één lijn staan hier een monument ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog, de Poort van de Kus en de Oneindige Zuil.
Zie Târgu Jiu op onze Oltenia-pagina.

9. Brasov (Engelstalig). Deze stad is zonder twijfel de meest levendige in Roemenië en een toegangspoort tot de Karpaten. In de naaste omgeving ligt Sinaia met het Peles-paleis en diverse wintersportgebieden.
Zie informatie over Brasov op onze Transylvanië-pagina.

10. Cluj is de meest westerse stad van Roemenië met een grote Hongaarse minderheid. U kunt hier goed winkelen, Romeinse opgravingen bezichtigen, naar de botanische tuinen of naar het openlucht museum.
Zie de tekst over Cluj op onze Transylvanië-pagina.