Restaurants

Restaurants in Roemenië

Restaurants zijn in Roemenië niet altijd wijdverbreid aanwezig. Toch zult u steeds vaker een lekker restaurantje tegenkomen! Om te weten of er een (goed) restaurant in de buurt is kunt u het beste bij de lokale bevolking informeren. Uitgebreid uit eten is voor de Roemenen belangrijk, maar men doet het niet vaak, vandaar het beperkte aantal restaurants vooral op het platteland. Vaker haalt men op straat snacks bij kraampjes op de stoep of kookt men met de hele familie thuis.

Als u een restaurant gevonden heeft is de menukeuze vaak enigszins beperkt, hoewel ook hierin langzamerhand verbetering optreedt. Er blijft echter een verschil tussen restaurants in kleinere steden / op het platteland en de restaurants in de grote steden qua keuze. Vaak bestaat de maaltijd uit een stuk vlees (schnitzel of cordon bleu zijn erg populair momenteel), patat en een salade (al naar gelang het seizoen bestaande uit ingemaakte tomaten en augurken tot verse groenten). Typisch Roemeense gerechten zijn ciorba de burta (maagvellensoep) en mamaliga (maïsbrij). Zie ook de pagina met Roemeense recepten. Qua drank serveert men goed bier, goede wijnen en fris. Natuurlijk krijgt u er standaard mineraalwater bij. Tuica (palinka in het Hongaars) is de nationale sterke drank. Koffie wordt standaard met suiker gezet; voor melk bij de koffie zult u soms een klein toneelstukje moeten opvoeren om het de ober te doen begrijpen.

Over het algemeen is uit eten in het algemeen goedkoop, voor vijf tot tien euro per persoon kunt u van een hele maaltijd inclusief drank genieten. Een paar exclusievere restaurants, bijvoorbeeld in Boekarest, zijn duurder, wat u dan uiteraard aan de kwaliteit van het voedsel en de bediening zult merken. Het afronden van de rekening is een goede manier om een fooi te geven. Betalen met een creditcard lukt niet overal, reken er dus op dat u contant moet betalen.

Vegetarisme is in Roemenië niet populair; meestal zal, als u daarom vraagt, domweg het bestelde gerecht zonder vlees worden geserveerd. Inmiddels hebben we zelf ervaren dat er in meerdere restaurants in de grotere steden wel aparte vegetarische gerechten zijn. Er wordt in Roemenië veel gerookt, maar ook in dit land is een rookverbod in de restaurants.

In Boekarest, Brasov, Sibiu en langs de Zwarte Zee is de keuze van restaurants wat uitgebreider, u vindt hier zelfs Italiaanse en Turkse restaurants. Zelfs een Chinees restaurant is in deze steden niet iets unieks meer. In een veel grote steden heeft MacDonald’s in de laatste jaren een restaurant geopend. In veel kleinere steden zijn ook andere fastfoodketens gevestigd.

Het weergeven van alle restaurants is Roemenië is een onmogelijke opgave, temeer daar er elke dag restaurants bijkomen (en helaas ook verdwijnen). Mocht u een goed restaurant weten (bovengemiddelde kwaliteit), geef ons dat dan door. Wij zullen de kwalitatief goede restaurants bij de betreffende pagina weergeven, zie verder de toeristische pagina's. Ook hebben we een lijstje met restaurants in Boekarest, Brasov, Cluj, Iasi, Sighisoara, Timisoara en Târgu Mures samengesteld. Er bestaat een zoeksite voor Roemenië, nogal incompleet, maar misschien een aanrader als u in Roemenië bent en in uw verblijfsplaats een eetgelegenheid zoekt; het gaat echter vooral om grote steden. Klik hier voor de Engelstalige site met een zoekfunctie naar restaurants in Roemenië.

foto: soms wordt de maaltijd opgeluisterd met live muziek

Roemeense restaurants in Nederland

In Nederland zijn Roemeense restaurants om het Roemeense eten te proberen:

1. Restaurant Transilvania, Monseigneur Prinssenstraat 1a, 5211 LN Den Bosch tel 06-48192351 E-mail restaurant_transilvania@hotmail.com
2. La Elena, Rusthoekstraat 56, 2584 CV Den Haag tel 070-3509070
3. Dracula, Hugo de Grootplein 9-11, Amsterdam tel 020-4868408 Homepage www.restaurant-dracula.nl (Tijdelijk gesloten in 2008)
4. Boro, Oude Gracht a/d Werf 63, Utrecht (ook Balkanspecialiteiten)
5. Ponderosa, Rode Heklaan 5, Assen Homepage www.restaurantponderoso.nl (N.B. Voornamelijk Turks, nog wel een paar Roemeense gerechten op de kaart)