Oltenia

oriëntatie op Oltenia

Oltenia is genoemd naar de rivier de Olt, die de grens vormt met de streek Muntenia. Vroeger behoorde Oltenia tot het koninkrijk Walachije. De provincies Dolj, Mehedinti, Gorj en Vâlcea liggen in Oltenia. De Fagarasbergen scheiden Oltenia in het noorden van Transylvanië. Ten westen van Oltenia ligt de Banaat. De streek Oltenia is voornamelijk licht glooiend en staat bekend om zijn zonnebloemen.

bezienswaardigheden

Als u in Oltenia komt raden wij u drie plaatsen zeker aan: Craiova als hoofdstad van het zuiden, Drobeta-Turnu Severin / Orsova met de ijzeren poort van de Donau vlakbij en Târgu Jiu met de bekende beeldhouwwerken van Brâncusi.

Bij Drobeta-Turnu Severin kunt u per brug naar Servië rijden, zie de informatie bij Drobeta-Turnu Severin voor meer details. Bij Calafat kunt u per pont (hopelijk vanaf 2012 via de brug) varen naar Bulgarije, zie verder bij Calafat.

Calafat

 

Calafat is een stadje aan de oever van de Donau. In Calafat is weinig interessants te zien, er is een voetgangersgebied met wat terrasjes, je kunt naar de Donau lopen en her en der staat een pand dat een foto waard is. De meeste mensen blijven hier dan ook niet hangen, maar reizen door naar Vidin in Bulgarije, aan de overkant van de Donau. Sinds 2013 kan dat via een brug over de Donau.

overnachten

In Calafat zijn twee hotels, Theatrul en Panoramic. Wij sliepen zelf in Panoramic, een wit gebouw met oranje ramen, in communistische stijl dat weliswaar gerenoveerd is, maar nog te wensen overlaat. In de weekends zijn er in hotels vaak bruiloften, hou hier rekening mee.

eten

De hotels hebben een restaurant en bij de orthodoxe kerk zit restaurant Bistro. Verder is er een snackbar met fastfood en zijn er een paar café's waar je een biertje kunt drinken. Tijdens bruiloften zijn de restaurants van de hotels niet toegankelijk voor niet-bruiloftsgasten, noch voor diner, noch voor ontbijt.

vervoer

De trein van Craiova naar Calafat doet er drie uur over. Het station ligt vier blokken van de Donau. Vanaf Calafat kunt u over de Europabrug naar Bulgarije. Met de auto rijdt u in ruim een uur vanaf Craiova over de DN56/ E79 door het monotone landschap naar deze grensplaats. Vanaf 2013 verbindt de Nieuw-Europabrug Calafat in Roemenië met Vidin in Bulgarije. Het is de bedoeling dat de brug een schakel wordt in de snelverbinding E79 van Debrecen In Hongarije naar Athene. Bijna alle delen van de route zijn nog oud en hebben veel bochten. Vraag vooraf of een Roemeense huurauto de grens over mag vanwege verzekeringspapieren. De brug heeft 2x2 rijbanen, één spoorbaan en één gecombineerd pad voor fietsers en voetgangers. De lengte is bijna 2 kilometer. Je moet tol betalen, voor auto's en busjes, 6 of 27 lei; fietsers en voetgangers mogen gratis de brug over. U kunt eventueel in euro's betalen. Voetgangers moeten rekening houden met een stuk lopen, in Bulgarije staan na 500 meter taxi's klaar. Deze grens is dag en nacht geopend en toegankelijk voor Nederlanders en Belgen. Vidin is een aardig stadje met onder andere kasteel Baba Vida en een kerk in typisch Bulgaarse stijl. Een tip om te overnachten in Vidin is het Anna-Kristina Hotel (Baba Vida Str. 2, 3700 Vidin, Bulgaria tel +359-94-606038 fax +359-94-606037 E-mail office@annakristinahotel.com Homepage www.annakristinahotel.com).

foto: Europabrug bij Calafat

 

Costesti

 

Dit dorpje slaapt 51 weken per week, maar in de eerste week in september komt het tot leven. Op 8 september, de naamdag van Maria, bezoeken de christelijke Roma massaal het even verderop gelegen klooster in Bistrita (niet het Bistrita in het noorden van Roemenië), waar de resten liggen van de heilige Grigore. Er wordt gefeest met muziek, paardenraces, handel, sjansen en dansen; het jaarlijkse Roma festival vindt dan plaats in Costesti. Duizenden Roma komen van heinde en verre per paard en wagen, danwel per BMW of Mercedes, om met elkaar te feesten, huwelijkspartners te vinden en bijvoorbeeld hun nieuwste koperen potten of gouden oorringen aan te prijzen.

Roma worden ook wel zigeuners genoemd. Dit komt waarschijnlijk van het Hongaarse 'cigany', of van het 14e eeuwse Roemeense 'tsigan' dat in het Georgisch of Grieks 'tovenaar' betekent. Door Roma zelf wordt de term zigeuner toch vooral als scheldnaam gezien. Ook het Engelse woord 'gypsy' is misleidend, omdat het verwijst naar Egypte, wat een heleboel Roma ook zelf als herkomstland aangaven vanwege verhalen die ze elkaar vertelden, paralel aan verhalen van het joodse volk dat daar in slavernij zou zijn geweest en rondzwierf in de woestijn. Een andere link tussen Roma en Egypte loopt via de Mamelukken, tot wie de Roma zouden behoren en die eeuwenlang in Egypte regeerden. Deze interpretaties zijn echter allemaal onjuist, de meeste Roma komen uit India en zijn al zwervend in Europa terecht gekomen. In Frankrijk spreekt men ook wel over bohémiens, wat weer verwijst naar Bohemen, waar de Roma in Frankrijk vandaan kwamen.

Naast de Roma die vooral in Roemenië wonen, schattingen lopen uiteen van een officieel iets meer dan een half miljoen tot in werkelijkheid misschien wel twee miljoen, is de grooste groep nomaden in Europa de Sinti. Er zijn verschillende rivaliserende Roma-leiders. Vanaf 2003 was Ilie Badea Stanescu de koning van de Roma. Hij overleed in 2007 in Costesti, waarna zijn zoon Dan Stanescu de gouden kroon overnam met instemming van de orthodoxe kerk. Daarnaast heb je een andere, zelfverklaarde, zigeunerkoning, die Florin Cioba heet. Diens paleis staat in Sibiu, waar in een troonzaal portretten van zijn vader staan. De oude Cioba was overlevende van een Nazi concentratiekamp. Hij kroonde zichzelf in 1990, toen het communisme Roemenië verliet, tot koning. Bij zijn dood werd zoon Florin koning. Een derde rivaal heeft zichzelf zelfs tot keizer namens de Roma wereldwijd gekroond, zijn naam is Iulian Radulescu. Hij kreeg eind jaren negentig steun van duizenden Roma die het niet eens waren met het Cioba-bewind.

Het dorpje Costesti ligt bijna aan de doorgaande weg van Râmnicu Vâlcea naar Târgu Jiu, aan het eind van een onverhard pad. Overnachten hier is lastig tijdens het festival, of je moet een tent of huifkar met de Roma delen. Beter is het in de omgeving in een hotel te zitten en dagtripjes te maken en die ene avond dat je teveel gedronken hebt je slaapzak in de openlucht uit te rollen.

foto: Roma-koning aan het feesten

 

Cozia

 

Als u van Sibiu naar het zuiden gaat door het dal van de Olt, rijdt u over een (veel te) drukke weg langs een rivier, met aan beide zijden hoge rotsen. Door het dal loopt ook nog een spoorlijn. Bij Brezoi is een afslag die u naar Petrosani brengt via een bergweg, het dal van de Olt is hier op z'n mooist. In het oosten liggen de Coziabergen, met aan de voet het klooster van Cozia. Dit is een belangrijke plek voor de Roemenen, omdat in dit klooster het graf van Mircea cel Batran ligt, die weer de opa was van Vlad Tepes. In het klooster is ook een iconenmuseum, daterend uit 1386. Het klooster is prachtig gerestaureerd en aangelegd met bloementuinen aan de rivier de Olt, een bezoek zeker waard! In de buurt zijn campings en hotels in Caciulata / Cozia, het is niet precies duidelijk welk dorp waar begint en waar eindigt.

foto: klooster van Cozia

 

Craiova (plattegrond)

 

Craiova (plattegrond) is met iets meer dan 300.000 inwoners in de stad en zo'n 400.000 inwoners in de agglomeratie volgens sommige tellingen de tweede stad van Roemenië. In ieder geval is het de grootste stad in het zuiden van Roemenië, de hoofdstad van judet Olt en bijgenaamd 'de hoofdstad van Oltenia'. Aan de noordkant zijn er de uitlopers van de Karpaten in de vorm van lichte heuvels, naar het zuiden ligt de Roemeense laagvlakte richting de Donau. Door de stad stroomt de rivier de Jiu (niet de Olt). De stad is wereldberoemd vanwege de uitvinding van de vulpen door Petrache Poenaru, die in Craiova is geboren. Misschien iets meer bekend bij het grote publiek is Mihai Viteazul (de dappere) die hier werd geboren. Ook Brâncusi heeft zijn sporen in Craiova achtergelaten met zijn eerste houtsnijwerkjes. Voor meer informatie over beide Craiovanen, zie onze pagina over bekende personen.

geschiedenis

De naam van de stad komt wellicht van het Roemeense 'crai', dat koning betekent. Een van de koningen heette Iovan, wat samengetrokken Crai-Iovan zou opleveren, verbasterd tot Craiova. In de 7e en 8e eeuw heette de stad echter Ponsoiona, brug over de rivier de Jiu, in het Latijn. In de 16e eeuw werd Craiova een politiek en economisch centrum, wat zich vertaalde in de omvorming tot een heuse stad in 1550. Deze ontwikkeling ging door onder het bewind van Mihai Viteazul in de 17e eeuw. Anti-Ottomaanse troepen (gebaseerd op de inzet van bojaren, rijke boeren) verdedigden vanuit hier de zuidflank van Roemenië. Uit die tijd stamt de 'ban' van Craiova, een politiek orgaan net onder het gezag uit Boekarest. Later werd de ban naar Boekarest verplaatst. In 1771 werd Craiova de hoofdstad van het vorstendom Walachije. In de 18e en 19e eeuw kromp Craiova ten gevolge van respectievelijk een aardbeving in 1790, een uitbraak van de pest in 1795, een grote brand in 1796 en een inval van het Turkse leger in 1806. In 1821 ging het weer crescendo omdat Craiova de thuisbasis werd van de panduri onder leiding van Tudor Vladimirescu. Van 1824 tot 1834 bezetten de troepen van de Russische tsaar Craiova, waardoor de economie verder groeide, verder geconsolideerd na de Vrede van Adrianopol in 1829 als afsluiting van de Turks-Russische oorlog. In 1831 en 1840 vinden volgende aardbevingen plaats. Tegenwoordig is de stad het thuis van de Rodac autofabriek, waar de Oltcit werd gemaakt, maar waar nu de Chevrolet (of vroeger Daewoo) wordt geproduceerd. Ook is er een grote bierfabriek. Tot de oorlog in Kosovo werden in Craiova voor Roemeens en Joegoslavisch gebruik straaljagers geproduceerd.

bezienswaardigheden

Craiova in de buitenwijken verdient geen schoonheidsprijs met z'n vele flats, maar het centrum is erg leuk. Een volle dag kun je hier ruimschoots doorbrengen. In Craiova zijn de ruïnes te vinden van de Geto-Dacische stam de Peli uit 400 voor Christus, waar de Peli hun hoofdstad Pelendeva hadden gevestigd. Er is ook een Romeins kasteel in de buurt van het Cosunaklooster (Bucovatul Vechi), een Walachijs monument daterend uit 1483. Voor de bouw van dit klooster zijn nog stenen gebruikt van de ruïnes van het Romeinse kasteel 'castrum Pelendeva'. In de stad vind je ook tal van huizen, paleizen en kerken uit de tijd van de bojaren, sommige gerestaureerd en momenteel schitterend, andere moeten nog onder handen worden genomen. Duidelijk is dat de stad grandeur heeft (gehad). De fonteinen en parken maken het centrum een plezierige omgeving.

foto: Engelse park in Craiova

In de stad zijn een paar leuke musea. Het Museum van Oltenia, gevestigd in het Casa Baniei, het oudste huis van leisteen in de stad, richt zich op etnografie, geschiedenis en natuurhistorie (tel 0251-419435). Ook is er een collectie van numismatiek en archeologische vondsten gehuisvest. Een ander museum is het kunstmuseum (tel 0251-412342) met een paar beeldhouwwerken van Brâncusi (de kus, de dij en Miss Pogany) in een zaaltje achter een gordijn tegenover de receptie en op de bovenverdieping onder andere schilderijen van Grigorescu. Het museum is gehuisvest in een schitterend pand, waar de Poolse president in de jaren dertig van de vorige eeuw toevlucht vond. Let op de mooie trap naar boven in het gebouw, vergelijkbaar met de Jordan staircase in de Hermitage in Sint Petersburg. Nog een museum is het historisch museum (Str. Madona Dudu 44 tel 0251-418631). In het Glogoveanuhuis heeft Tudor Vladimirescu nog een tijdje gewoond.

Een paar kerken zijn de moeite van een bezoekje waard, zoals de Madona Dudukerk, oorspronkelijk daterend uit 1750 en herbouwd in 1844 na de aardbeving van 1831. In de kerk kun je een Maria-icoon vinden die naar men zegt wonderen verricht en volgens de legende is gevonden in een boom op de plaats waar nu het altaar staat. Ook is er een schilderij van Gheorghe Tatarescu. Hiernaast staat de Catedrala Maicii Domnului. In de Jitianukerk uit 1654, maar meerdere malen gerestaureerd, bevindt zich een rijke collectie aan Middeleeuwse kunst uit Oltenia. Een andere kerk is de Sfântu Iliekerk, gebouwd in 1720 door Ilie Otetelesanu, beschilderd door Constantin Lecca tussen 1840 en 1841 en weer opnieuw beschilderd in 1893 door onder andere Gheorghe Tatarescu. Een opvallende plaats tussen de historische gebouwen neemt de Sint Dumitrukathedraal (Catedrala Sfântul Dumitru) in. Sfântul Dumitru is de beschermheilige van Craiova en is ook afgebeeld op het wapen van Craiova. Rondom deze plaats hebben meerdere kerken gestaan, waaronder de nu Roemeens orthodoxe Vorstelijke kerk (Biserica Domneasca), die een creatie van Matei Basarab is (zie de inscripties). De Sint Dumitrukathedraal is gebouwd in 1889. De iconostase van de Sint Dumitrukathedraal is gemaakt in Venetiaanse mozaïekstijl. Er bevinden zich waardevolle objecten in het gebouw, waaronder een Byzantijnse vaas uit de 15e eeuw. Op het centrale plein staat nog de Sfântu Treime kerk. Verder zijn er nog een paar kerken en kloosters die minder interessant zijn.

Loop vervolgens een rondje over het centrale plein met een standbeeld van Mihai Viteazul en een monument voor de slachtoffers van de revoutie in 1989. Hiervandaan loopt een wandelgebied met winkels en terrasjes, waar 's avonds de mensen flaneren en de kinderen spelen. De fonteinen worden regelmatig verlicht en soms zijn er muziekvoorstellingen. Meer muziek in de opera of het nationaal theater, zie onder. Het Casa Alba (Witte Huis) stamt uit het interbellum en ligt aan het Engelse park. De universiteit van Craiova is prestigieus in Roemenië, met daarbij de Nationale School van de Roemeense Taal. Ook herbergt Craiova de oudste hogeschool van Roemenië op die van Boekarest na. Met de tram kunt u eenvoudig door de stad, vooral over de enorme Calea Bucuresti die oost-west door de stad loopt en omzoomd is met flatgebouwen. In het Nicolae Romanescupark treft u een van de betere dierentuinen van Europa aan en aantal zeldzame bomen en planten. Nog meer bijzondere planten ziet u tijdens een bezoek aan de botanische tuin. Tot slot ligt aan de oever van de rivier de Jiu een groot park (Terasa Jiului) waar u heerlijk kunt picknicken.

overnachten

Het enige hotel dat alle boekjes noemen, en waar wij zelf geslapen hebben, is Hotel Jiul (Calea Bucuresti 1-3 tel 0251-415656), dat fantastisch centraal ligt en bovendien een koopje is. Andere hotels zijn Hotel Green House (Str. Fratii Buzesti 25 tel 0251-411352) en Hotel Parc (Str. Bibescu 16 tel 0251-417257). Zie onze pagina over hotels voor meer informatie.

entertainment

Overweeg een bezoekje te brengen aan het Nationaal theater uit 1973 (je vindt het of mooi, of afschuwelijk, maar in ieder geval is het een markant gebouw), dat een van de grootste is in Roemenië. Daarnaast zijn in Craiova de Filharmonie van Oltenia, het Operatheater en de Opereta Elena Theodorni. Kaartjes kun je kopen in het nationaal theater, maar bedenk goed dat er 's zomers geen voorstellingen zijn vanwege vakantie.

eten

Aan het wandelgebied liggen diverse terrasjes, waar u een kop koffie of een biertje kunt drinken. Op de hoek met de Mihai Kogalniceanu ligt restaurant Minerva, in een schitterend pand en met een goede menukaart. Voor pasta of pizza kunt u ook terecht in Gestiune (www.gestiunerestaurant.ro) in nep-Weense stijl, gelegen aan het wandelgebied. Verder zijn er diverse fastfood eetgelegenheden. Vanaf het centrum naar het oosten langs de Calea Bucuresti zit de onvermijdelijke MacDonald's.

 

Dragasani

 

In dit stadje is niet veel te zien, het is een typisch Roemeens lintdorp met aan de uitvalswegen boerderijen en in het centrum wat flats van een paar verdiepingen. Tegenover Rusidava hotel (zie onze pagina over hotels voor meer informatie) ligt het wijnmuseum. De lokale wijn, dragasani, heeft tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs in 1889 al prijzen gewonnen en doet dat nog steeds. Als u een uurtje heeft, of twee, krijgt u hier een rondleiding en kunt u daarna naar de proeflokaal gaan. Het wijnmuseum is op maandag en dinsdag gesloten en de overige dagen open van 10.00 uur tot 18.00 uur.

 

Drobeta-Turnu Severin (plattegrond)

 

Dobreta-Turnu Severin is de hoofdstad van judetul Mehedinti en ligt aan de oever van de Donau, op de grens met Servië. De stad ligt niet ver van de Portile de fier, de ijzeren poort. Op deze plek stichtten de Daciërs voor de jaartelling de plaats Drobeta. De Romeinen bouwden hier een brug, waarna in 1230 hier het administratieve centrum Banatul Severin (Severin in de Banaat) werd gesticht. De huidige stad is weliswaar gelegen op een historische plek, maar is pas in de 19e eeuw gebouwd. Zie onze plattegrond van Drobeta-Turnu Severin.

bezienswaardigheden

In de stad is een museum over de ijzeren poort (tel 0252-325922) met onder andere een schaalmodel van de oude Traiaanse brug (gebouwd in het jaar 103 door de Syrische architect Apollodor van Damascus in opdracht van keizer Traianus). De peilers van deze brug zijn nog in het echt te bewonderen in de tuin van dit museum, waar nog meer Romeinse opgravingen te bewonderen zijn. Onder in het museum is een aquarium met Donau-vissen. In de twee andere verdiepingen vindt u van alles en nog wat, van stukjes van de maan tot opgezette dieren en van schilderijen tot klokken, een bezoekje zeker waard.

In de stad is nog aantal ruïnes, zoals van Romeinse baden, de Romeinse vesting en de 16e eeuwse Severin kerk. Loop verder een rondje door het centrum. De boulevard langs de Donau stelt helaas niets voor. Het theater zit in een mooi gebouw met een bewegende fontein ervoor. Daarnaast het gebruikelijke parkje en terrasjes. Een stuk ten noordwesten van de stad ligt de Topolnita grot, zie onze pagina over grotten voor meer informatie, en iets dichterbij Drobeta-Turnu Severin het Topolnita-klooster.

overnachten

De keuze is qua prijs oplopend Hotel Severin (Str. Mihai Eminescu 1 tel 0252-312074), Hotel Traian (Blvd. Tudor Vladimirescu 74 tel 0252-311796 fax 0252-310290) of Hotel Continental Parc (Blvd. Republicii 2 tel 0252-312851 & 0252-312852 fax 0252-316968). Zie onze pagina over hotels voor meer informatie. Qua campings is het nog droevig gesteld in dit deel van Roemenië. Pensions zijn er genoeg, vooral richting de kloven van de Donau. Wij raden pension Iulia aan in Eselnita, zie onze pagina over overige pensions.

vervoer

Als u naar de ijzeren poort, of beter de kloven van de Donau, wilt dan gaan er bussen vanaf het centrum van de stad Drobeta-Turnu Severin, die er een half uur over doen. De trein volgt vanuit Drobeta-Turnu Severin een hele mooie route, tussen Gura Vaii en Coramnic (bij Orsova) loopt het spoor over 56 viaducten en door negen tunnels. Met de auto komt u op dit traject ook door de nodige tunnels, maar kunt u vanaf Orsova verder richting Moldova Noua, een van de mooiste stukken weg van Roemenië. Hou in de stad rekening met veel eenrichtingswegen, de doorgaande route is de Blvd. Tudor Vladimirescu.

foto: Muzeu Protile de Fier in Drobeta-Turnu severin

 

Horezu

 

Horezu is een toeristisch dorp aan de weg tussen Râmnica Vâlcea en Târgu Jiu. De grote trekpleister is een versterkt klooster, dat is gebouwd in Brancuveanustijl en een bezoekje zeker waard is. Zie onze pagina over kloosters voor meer informatie.

 

Orsova

 

Orsova is een havenstad aan de hier brede Donau, waar oostelijk de dam ligt en westelijk de kloven van de Donau beginnen. De naam IJzeren poort (Portile de Fier) komt van de nauwe kloof van de Donau op het stuk ten westen van Drobeta-Turnu Severin. Met de auto rijdt u vanaf Drobeta-Turnu Severin eerst richting Orsova. Eerst komt u een grote dam tegen bij Gura Vaii, waarover de weg naar Servië loopt. Deze grensovergang is alleen met de auto over te steken, toegankelijk voor Nederlanders en Belgen en 24 uur per dag geopend. De bouw van de dam leidde tot een aantal stuwmeren verder stroomopwaarts (naar het westen), waardoor de Donau daar veel breder is, zoals bij Orsova. De natuur is gecompenseerd door de aanleg van het Parc National Portile de Fier en het Gura Vaii reservaat. Na de dam komtu in Orsova, waar de Donau dus breed is vanwege de eerder genoemde dam. U kunt hier eten aan het Donaustrand. Het bekende beeld van Decebal ligt een kilometer of twintig voorbij Orsova, waar de Donau opeens heel smal is. Overigens ligt het beeld niet aan de Donau, maar net aan een zijriviertje. Dit beeld is uitgehouwen in een rots tussen 1994 en 2004. Hierna volgt een kerkje in de kloof en daarna rijdt u door de twee kloven, eerst het Cazanale Mici en vervolgens het Cazanale Mari.

foto: De kop van keizer Decebel uitgehouwen in de rotsen ten westen van Orsova

 

Polovragi

 

Bij Polovragi ligt ook een klooster, gesticht door Radu de Schone in 1470. In juni kun je hier ambachtskunst kopen. Bekender is Polovragi om z'n vrouwengrot, die zo heet omdat ze hier botten van vrouwen hebben gevonden, die hier volgens de overlevering schuilden voor rovers en plunderaars bij een beleg in de Middeleeuwen. Je kunt hier een rondleiding meenemen, neem ondanks de goede verlichting toch een zaklamp mee! Zie onze pagina over grotten voor meer informatie.

 

Râmnicu Vâlcea (plattegrond)

 

Râmnicu Vâlcea is de hoofdstad van judetul Vâlcea en ligt aan de voet van het Fagarasgebergte. De stad ligt aan de rivier de Olt. In 1370 zou hier Vlaicu Voda geresideerd hebben. Tegenwoordig is dit een industriestad die niet echt interessant is. Aardig is het openlucht museum in Râmnicu Vâlcea. De doorgaande weg van Sibiu naar het zuiden loopt door Râmnicu Vâlcea heen, dus de kans is groot dat u door de stad heen moet. Mocht u hier willen of moeten overnachten dan is het enige hotel in de stad dat we gezien hebben hotel Alutus (Scuarul Mircea cel Batrân 2 tel 0250-736601 fax 0250-737760). Zie onze pagina over hotels voor meer informatie en onze plattegrond van Râmnicu Vâlcea voor de nodige oriëntatie.

 

Slatina (plattegrond)

 

Slatina is de hoofdstad van judetul Olt met rond de 80.000 inwoners. De stad is bekend en berucht vanwege de aanwezigheid van een van de grootste aluminiumfabrieken van Europa. De naam Slatina komt uit het Slavisch en betekent 'zout water'. Rara, de stad ligt een eind van de zee vandaan.

geschiedenis

Slatina werd voor het eerste genoemd in een document uit 1368. In dat document staat dat handelslieden uit Transylvanië hier zonder betalen van tol de rivier de Olt over mochten steken. Dit tolkantoor kan op die manier nooit winstgevend zijn geweest, maar de reizigers hadden ook een natje en een droogje nodig. Op die manier ontwikkelde de stad zich tot de hoofdstad van judetul Olt. Tijdens het communisme werd de aluminiumfabriek gebouwd, die zorgde voor werkgelegenheid. Voor de werknemers werden typisch Roemeense flatblocks gebouwd, die hoog scoren op onze lijst van mislukte architectuur.

overnachten

Voor de toerist is hier niet veel te zien. Mocht u hier toevallig belanden, dan kunt u overnachten in hotel Bulevard (Blvd. Al. I. Cuza 52 tel 0249-434080) of hotel Parc (Str. Crisan 1 tel 0249-430391 fax 0249-430390). Zie onze pagina over hotels voor meer informatie en volg deze link voor een plattegrond van Slatina.

 

Târgu Jiu (plattegrond)

 

Jaarlijks trekken duizenden toeristen naar Târgu Jiu om de beelden van Brâncusi te bewonderen. Veel meer heeft deze mijnwerkersstad (die vaak protesteren!) niet te bieden, maar alleen voor de beeldhouwwerken is een bezoek al meer dan gerechtvaardigd. In één lijn staan de Eeuwige Zuil, de Tafel der Stilte en de Poort van de Kus, stuk voor stuk beeldhouwwerken met een verhaal. In de buurt ligt ook het dorpje waar Brâncusi woonde, Hobita. Zie de plattegrond van Târgu Jiu.

Brâncusi

Constantin Brâncusi (1876-1957) werd op 27 januari in Hobita (jud. Gorj) geboren als vijfde kind in een gezin van zeven kinderen. Brâncusi was autodidact: hij leerde zichzelf lezen, schrijven en beeldhouwen. Op 28-jarige leeftijd won hij een beurs van de Parijse School voor Schone Kunsten. Na veel omzwervingen, waarvan vele lopend, kwam hij in Parijs aan, waar hij op een zolderkamertje op de Place de la Bourse 10 woonde. In Parijs is een museum / atelier van Brâncusi, tegenover het Centre Pompidou.

foto: Museum / atelier van Brâncusi in Parijs

In 1906 gaat hij terug naar Roemenië en woont en werkt in Boekarest. Hij blijft heen en weer reizen tussen Parijs en Roemenië. Hij exposeert onder andere in Praag, Londen, Den Haag, Amsterdam en New York. In Nederland heeft het Museum Kröller-Müller op de Hoge Veluwe twee werken van Brâncusi in bezit: "Hoofd van een slapend kind" en "Het begin van de wereld". In Roemenië zijn er beelden ven hem in onder andere Boekarest en Craiova. Een groot studieboek over Brâncusi werd in 1998 geschreven door Barbu Brezanu en uitgegeven door uitgeverij Bic All in Boekarest. Er bestaat een Roemeense en een Franse editie (zie de boekenpagina).

bezienswaardigheden



Op bovenstaande kaart is nummer 1 het station. Het centrale plein is nummer 2. Dit plein heet het Piata Victoriei en is het centrum met communistische architectuur rondom.

beelden in Târgu Jiu

3. Poort van de Kus
(Poarta Saratului)
In 1937 worden in Târgu Jiu drie kunstwerken in het stadspark aan de rivier de Jiu geplaatst. Deze werden er neergezet ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De Poort van de Kus is een soort Arc de Triomphe als in Parijs en Boekarest, waardoor je het park binnenkomt. Bij nadere beschouwing vind je overal op de poort een gestileerde kus. Op dit meesterwerk hebben wij ons logo van Paspoort Roemenië gebaseerd, figuurlijk een poort die je kunt passeren Roemenië in!

foto: Poort van de kus

4. Laan van de Stoeltjes (Aleea Scaunelor)
Doorlopend over het hoofdpad staan aan beide zijden stenen krukjes in kabouterformaat. Natuurlijk wil iedereen ze proberen qua zitcomfort, maar agenten staan dagelijks op wacht om dat te verhinderen. Aan het eind
van het pad bij de rivier staat de

5. Tafel der Stilte (Masa Tacerii)
Elk van de twaalf krukken rondom de ronde tafel stelt een maand voor. Het Brâncusipark is van zonsopgang tot zonsondergang geopend.

foto: Tafel der Stilte

7. Eindeloze Zuil (Coloana Fara Sfarsit)
Het vierde momument van Brâncusi, de Eindeloze Zuil, ligt op één lijn met de andere monumenten, maar wel aan de andere kant van de stad. De zuil is 30 meter hoog en bestaat uit gietijzeren blokken van 226 kilo per stuk. De elementen zijn er door vrachtauto's gebracht. Tijdens het communistische bewind werd het gevaarte erg verwaarloosd. Na een grondige reparatie, met hulp uit vele delen van de wereld, is de Eindeloze Zuil nu weer in volle glorie te bewonderen. Advies: loop om de zuil heen en kijk naar de lichteffecten.
» U komt hier vanaf het Brâncusipark door rechtsaf te slaan (zuidelijk) tot de Str. Unirii, dan linksaf langs het ziekenhuis en over het spoor via een viaduct. De zuil is links aan de Calea Bucuresti.

overige bezienswaardigheden in Târgu Jiu

8. Elvira Godeanu drama theater / standbeeld Brâncusi
Dit gebouw staat op de hoek van de Str. Stadion en Str. Confederatiei en ervoor staat een beeld van Brâncusi zelf, gewapend met zijn beeldhouwwerktuigen.
9. Staatsgevangenis
Deze bestaat niet meer, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben hier onder andere Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceausescu en Ion Iliescu gevangen gezeten!

bezienswaardigheden rondom Târgu Jiu

Vrouwengrot
Goed begaanbare grot waar beenderen van vrouwen zijn gevonden, zie de pagina over grotten.
» Ligt vlakbij Baie de Fier, 40 kilometer ten oosten van Târgu Jiu.
Tismanaklooster
Eén van de oudste kloosters van Roemenië, daterend uit 1375, met een collectie cyrillische boeken.
» Ligt 35 kilometer ten westen van Târgu Jiu, even voorbij Hobita.
Hobita
Dit is het dorp waar Brâncusi werd geboren. In het geboortehuis van Brâncusi is een klein museum. Ernaast is een wandelbos met allerlei oefenstenen van de kunstenaar.
» Het gehucht Hobita ligt een goede 20 kilometer ten westen van Târgu Jiu (weg 67D richting Baile Herculane; bij Pestisani rechtsaf).
Runcu
In het laatste weekend van augustus wordt hier een grote markt voor volkskunst gehouden.
» Ligt zo'n 16 kilometer ten westen van Târgu Jiu.

vervoer

Het beste vervoer is de taxi of de auto. De beelden de Poort van de kus, de Laan van de stoeltjes en de Tafel der stilte liggen op loopafstand van elkaar, de rest van de bezienswaardigheden niet. Het centrum ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het trein- en busstation. Per bus kunt u naar Boekarest, Pitesti, Petrosani, Deva, Sibiu, Timisoara, Hunedoara, Craiova en Drobeta-Turnu Severin. Târgu Jiu ligt aan de spoorlijn Timisoara - Boekarest. Er gaat vijf keer per dag een trein naar Filiasi (3 uur), vier keer per dag naar Craiova (3 uur), een keer een express trein naar Boekarest (bijna 5 uur), vijf keer naar Simeria (3 uur) en acht treinen rijden dagelijks naar Petrosani (anderhalf uur reizen). 's Zomers rijdt er een directe trein naar Constanta, wat 7 uur reizen is.

overnachten

Overnachten kan in een hotel of bij particulieren. In de omgeving heeft Antrec (Engelstalig) (Str. Crisan 2 tel 0253-216964) een aantal adressen om bij particulieren te overnachten. Backpackers zullen zich het meest thuisvoelen in Hotel Tineretului (Str. Nicolae Titulescu tel 0253-244683), vlakbij het station. Een tweepersoons kamer kost ongeveer 15 euro. Het belangrijkste hotel is Hotel Gorj (Calea Eroilor 6 tel 0253-214148 & 0253-214815 fax 0253-214828), midden in het centrum, waar u 25 euro per nacht betaalt voor een kamer. Het gebouw is een typisch voorbeeld van de communistische stijl, eigenlijk net als de opzet van het hele centrum van de stad. Het goedkoopste hotel is Hotel Sport (Blvd. Constantin Brâncusi tel 0253-214402) achter het station. Duurder is Hotel Parc (Blvd. Constantin Brâncusi 10 tel 0253-215981) met kamers tussen de 50 en 100 euro. Zie ook de pagina over hotels.

eten en drinken

De Belgische pianolerares Marie Carels werd verliefd op Roemenië, studeerde de taal en opende in de bijzondere mooie streek in het noordelijk deel van Gorj gelegen dorp Crasna een chocoladefabriek die de befaamde Belgische bonbons produceert. Zij wordt in de media vergeleken met de filmster Julliette Binoche uit de film "Chocolat", waarin het Franse dorpje Lansquenet de tijd stil staat en al een eeuw is er niets veranderd, maar dan vestigt Vianne Rocher (Juliette Binoche) zich met haar dochter in het ingedutte plaatsje. Ze opent een chocolaterie en ze beschikt over de welhaast magische gave om voor elke inwoner de juiste soort chocola uit te kiezen. Marie Carels gebruikt de plaatselijke bessen, fruit en melk en betrekt de resterende ingrediënten uit Brussel. In de nabijgelegen (40 km) stad Târgu Jiu (bekend van de kunstwerken van de wereldberoemde Brâncusi) heeft zij een winkel geopend waar zij haar chocolade kunstwerken verkoopt.