Moldova

oriëntatie op Moldova

Om verwarring te verkomen maken wij het volgende onderscheid. Het land ten oosten van Roemenië heet in het Nederlands Moldavië. De landstreek in Roemenië heet Moldova. Moldova grenst in het noorden aan de Bucovina, in het westen aan Transylvanië. In het zuidoosten ligt de Dobrogea, in het zuiden Muntenia.

bezienswaardigheden

Iasi is de hoofdstad van Moldova. Deze stad is zeker een bezoek waard. In het westen vormt de Bicazkloof de grens met Transylvanië. Hieromheen liggen meren, bossen en rotspartijen. Kloosters vindt u in de omgeving van Piatra Neamt en Târgu Neamt. De Neamtkloosters zijn misschien iets minder mooi dan de kloosters in de Bucovina, maar toch een hoogtepunt van Roemenië. Deze kloosters zijn bekend om hun kunstschatten en de actieve religieuze centra. Zie ook onze pagina's over kloosters voor achtergrondinformatie. Op onderstaand schematische kaartje kunt u zien waar de kloosters liggen en wat de handigste rijroutes zijn.

Agapia

 

Het Agapia-klooster ligt 12 kilometer ten zuidwesten van Târgu Neamt. In Agapia woont het grootste aantal nonnen van Europa. Als je het witte klooster nadert kun je je auto parkeren en loop je de laatste 100 meter langs de huisjes van een groep nonnen. Het grote gebouw is oorspronkelijk in 1647 voor monniken gebouwd, maar sinds 1823 wordt het bewoond door vrouwen. Het interieur is rijkelijk beschilderd door Nicolae Grigorescu in 1860. De kerk heeft een iconenwand, waarvan veel heiligenafbeeldingen met zilver bekleed zijn. In de tuin bloeien 's zomers veel bloemen. Je moet een kleine entree betalen. Er is een uitgebreid museum met iconen op hout, iconen met zilver, priestergewaden en andere religieuze kunstvoorwerpen, alsmede een winkel met religieuze parafernalia. Een eindje voorbij het grote klooster ligt een schit, vrij vertaald een kluizenaarsklooster, waar u alleen te voet naar toe kunt. De schit is van hout en ligt mooi in de beboste heuvels. Het Agapia-klooster ligt van weg 15C Târgu Neamt - Piatra Neamt na 4 kilometer rechtsaf, dan nog 8 kilometer door het dal waar heel veel slaapgelegenheid wordt aangeboden. Slapen kan bij legio pensions langs de weg richting het klooster, wij raden u Pensiunea Casa Anca aan, ruim een kilometer voor het klooster. Eten kun je bijvoorbeeld bij Pensiunea Maria. Het klooster is niet bereikbaar per openbaar vervoer, u zult waarschijnlijk wel een lift kunnen krijgen van Târgu Neamt of vanaf de hoofdweg.

foto: toegangspoort van het klooster van Agapia

 

Bacau (plattegrond)

 

Provinciehoofdstad van de gelijknamige provincie Bacau. De dichter George Bacovia heeft hier gewoond en had zijn pseudoniem gekozen naar de stad Bacau. Toen de stad in 1391 gesticht werd en als bisschoppelijke stad werd gebouwd, was de naam Bachovien. In de middeleeuwen was het een belangrijke handelsstad vanwege haar ligging bij het drielandenpunt van Transylvanië, Moldavië en Walachije. De ruïnes van het 15e eeuwse vorstenpaleis en de kerk in Moldavisch middeleeuwse stijl uit 1491 herinneren aan die tijd. Nu is Bacau een aardoliestad, gelegen aan de rivier de Siret en tusen twee natuurparken: Gheraesti en Hemeiusi. Klik hier voor een plattegrond van Bacau. Klik hier (Engels) voor een overzicht van wat er te doen is in Bacau en andere informatie over Bacau.

bezienswaardigheden

In Bacau zijn niet veel interessante dingen te zien. Loop een rondje door het centrum voor een indruk. Startende vanaf de parkeerplaats bij het Casa Cultura loopt u richting het provinciehuis, een statig pand. Ga rechtsaf, de Calea Marasesti op. Deze gaat al gauw over in de Str. Nicolae Balcescu, de hoofdstraat van Bacau. Hier zijn winkels, restaurants en hotels. Aan het eind van de boulevard is de orthodoxe kathedraal, nu al meer dan tien jaar in aanbouw. Hier ligt ook het biologisch museum. Naast het museum staat het huisje van George Bacovia, die zich naar de stad genoemd heeft. Na een drankje in Parcul Trandafirilor gaat u een stukje Blvd. Unirii op. Al gauw rechtsaf, Str. 9 Mai in. Aan deze straat liggen aan uw rechterhand de Rooms-katholieke kathedraal en de Sfântu Nicolaekerk. Even verderop liggen aan uw linkerhand de resten van het prinselijke hof. Een klein straatje leidt naar de parkeerplaats bij Casa Cultura.

foto: orthodoxe kerk in aanbouw

overnachten

Ten noorden van het centrum ligt camping Azur, eigenlijk meer een huisjespark, maar ook met ruimte voor tenten of caravans. In Darmanesti, meer dan 50 kilometer ten westen van Bacau, is een betere camping. Zie onze pagina over campings voor meer informatie. Als u een hotel zoekt kunt u terecht in hotel Decebal, hotel Moldova, hotel Dumbrava, hotel Bistrita of hotel Central. Op onze pagina over hotels staat meer informatie. Waarschijnlijk de beste keuze is pension motel Levisticum, aan de uitvalsweg richting het zuiden (weg 2), tegenover de Metro. Wij sliepen hier naar tevredenheid. Zie onze pagina over pensions. Hier tegenover liggen grote supermarkten.

 

Bârlad

 

Stadje aan de gelijknamige rivier. Weinig interessant. Overnachten kan in Hotel Moldova (Str. 1 Decembrie 1), zie onze pagina over hotels voor meer informatie.

 

Bicaz

 

Bicaz zelf is niet interessant, maar des te interessanter is de omgeving en dan vooral het natuurschoon. In de oostelijke Karpaten is een kloof tussen Piatra Neamt en Gheorgheni. Rijdend van het oosten naar het westen komt u eerst langs een groot stuwmeer (Lacul Izvorul Montelui), met een krachtcentrale in de dam, en rondom bossen waarin nog beren en wilde zwijnen leven. Wat verder stijgt de weg tot u bij de Bicazkloof komt, een ravijn tussen soms 300 meter hoge rotswanden. Bij de kloof staan souvenirsstalletjes en is een parkeerplaats om foto's te kunnen maken. De natuur is hier echt adembenemend! Gaat u door de kloof dan daalt u vervolgens weer langzaam af tot Lacu Rosu, een meer dat 150 jaar geleden is ontstaan doordat een stuk berg naar beneden stortte. In het meer zijn nog toppen van bomen te zien. Het meer bevat veel ijzer en is daarom rood (rosu=rood). Aan de oever is een recreatieoord, waar u een bootje kunt huren of kunt picknicken. Aan het eind van de route ligt Gheorgheni. In de omgeving van Bicaz zijn veel wandelroutes, ook naar Durau en het Ceahlau massief, de mooiste en hoogste bergen van Moldova. In de Lonely Planet staat meer informatie over het Ceahlau massief en de wandelroutes daar.

Bij Lacu Rosu kunt u slapen, maar dit is erg primitief; u kunt hier wel wildkamperen. Een door ons aangeraden netjes pension vindt u in Ceahlau, zie onze pagina over pensions. In Bicaz is botel Lebada een leuke keus. Of u bent aangewezen op een motel, te weten Motel Complex in Bicaz of Motel Potoci in Potoci, zie onze pagina over hotels voor meer informatie. Met het openbaar vervoer is Bicaz moeilijk te bereiken, er zijn een paar treinen per dag naar Piatra Neamt en naar Bacau. De auto is het aangewezen vervoermiddel hier, of de benenwagen...

foto: de Bicaz-kloof

 

Focsani (plattegrond)

 

Hoofdstad van de provincie Vrancea. Deze provincie is zo ongeveer de minst toeristische van Roemenië. De naam van de stad is ontleend aan de familie Focsa, die in de 15e eeuw land pachtte aan de boeren. Omdat de stad op de grens lag tussen Moldova en Muntenia en daarmee een douanecentrum werd, floreerde de stad tot 1859, toen Moldova en Muntenia samengingen. Als u hier per ongeluk bent kunt u een bezoek brengen aan het plaatselijke museum, dat gewijd is aan de unie van deze twee voormalige rijken. Marasesti ligt 20 kilometer buiten de stad en hier staat een monument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Odobesti, 12 kilometer buiten Focsani, staat bekend om zijn wijnen. Zie ook onze plattegrond van Focsani.

overnachten

In de stad is hotel Fashion Center de beste keuze. Informatie over dit hotel en drie andere hotels staat op onze pagina over hotels.

 

Iasi (plattegrond)

 

Iasi ligt in het verre oosten van Roemenië, niet ver van de grens met Moldavië. In vroeger tijden was Iasi de hoofdstad van het land Moldavië, wat de huidige ex-Sovjetrepubliek Moldavië en de Roemeense streek Moldavië of Moldova behelsde (vanaf 1565). Toen de prinsendommen Moldavië en Walachije samengingen in 1859 werd Iasi de hoofdstad van het nieuwe land. Drie jaar later voegde ook Roemenië zich bij deze 'fusie' en werd Boekarest de nieuwe hoofdstad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verhuisde de regering tijdelijk terug naar Iasi. In deze tijd wakkerde het anti-semitisme onder leiding van de Unie van Nationale Christelijke Verdediging aan. Deze unie was de voorloper van de fascistische IJzeren Garde. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog telde Iasi (toen ook wel Jassy genoemd) zo'n 100.000 inwoners, van wie bijna de helft Joods. Van 29 juni 1941 tot 6 juli 1941 vindt er een pogrom plaats, waarbij zo'n 7000 Joden zijn omgekomen. Vele andere Joden zijn verjaagd, omdat de Roemenen meenden dat zij aan de kant van de Sovjet-Unie stonden, waar Roemenië aanvankelijk meevocht met Duitsland en Italië, om het aan de Sovjet-Unie verloren gebied (Bessarabië en elders Noord-Transylvanië) terug te winnen. In het Roemenië in de communistische periode speelde Iasi geen zeer voorname rol meer.

Qua cultuur heeft Iasi een rijke historie. Onder de lindenboom mediteerde Mihai Eminescu, waarna hij 's avonds naar de wijnkelders ging om te debatteren met Creanga en Caragiale. In 1860 werd hier Roemeniës eerste universiteit gesticht. Er zijn tal van parken en kerken. In Iasi vindt het jaarlijkse Nationale Mihai Eminescu Symposium plaats.

Tegenwoordig hoort Iasi tot de grootste steden van Roemenië, met zo'n 350.000 inwoners. Zoals zovele steden schijnt de stad gebouwd te zijn op zeven heuvelen. In ieder geval is het een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de republiek Moldavië aan de overzijde van de rivier de Prut.

Vanaf het station kun je Piata Unirii (het centrum) bereiken met tram 3, 8, 9 of 11. De hoofdstraat is Blvd. Stefan Cel Mare si Sfânte. Download de plattegrond van Iasi.

foto: kathedraal van Iasi

bezienswaardigheden

In Iasi is veel te zien, aan één dag heeft u zeker tekort. De stad is plezierig om in rond te slenteren, dus wij raden u aan hier een poosje te verblijven. Zie onderstaande kaart met een overzicht van de bezienswaardigheden.

A. rondom Piatia Unirii

Piata Unirii is het hart van de stad. Vanaf de 13e verdieping van hotel Unirea (1) heb je uitzicht over de hele stad. Tegenover dit hotel staat een standbeeld (2) van prins Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), die de fusie van Walachije en Moldavië bewerkstelligde. Deze vereniging werd gevierd met de Unie Hora, een traditionele dans. Het hotel Traian (3) is ontworpen door Gustav Eiffel (ja, die van de Eiffeltoren in Parijs!). Naast dit hotel zit het Museum van de Unie (Muzeul Unirii) (4) met een boel persoonlijke bezittingen van Cuza. De leiders van de revolutie van 1848 staan hier afgebeeld op schilderijen. Moderne schilderijen vindt u in Galerie de Arta (5) (Str. Alexandru Lapusneanu 7-9). Het Roset-huis huisvest het Natuurhistorisch museum (Muzeul de Istorie Naturala) (6). Tegenover het museum staat het barokke Costache Ghica-huis (7), waar de eerste universiteit van Roemenië in 1860 werd gesticht. Een lugubere gebeurtenis vond plaats bij het Manastirea Sfântul Spiridon (8) (Blvd. Independentei 33), waar het lichaam van Grigore Ghica III werd onthoofd, waarna het hoofd naar de Turkse sultan werd gestuurd in 1777; het hoofdloze lijk van Ghica II ligt in een tombe in deze kerk. In het huidige Theatermuseum (9) (Str. 14 Decembrie 1989 3) woonde vroeger de poëet Vasile Alecsandri.

B. Blvd. Stefan cel Mare si Sfânt en omgeving

Aan Blvd. Stefan cel Mare si Sfânt staat een aantal bezienswaardigheden. Allereerst (vanaf Piata Unirii) passeert u de Moldavische Metropool kathedraal (10), wat de grootste Orthodoxe kerk in Roemenië zou zijn. Iasi was vroeger de zetel van de aartsbisschop van Roemenië, nu zetelt deze in Boekarest. Vandaar deze grote kathedraal. In de kerk ligt het gebeente van de heilige Vrijdag (niet die van Robinson Crusoë), dat elk jaar in een optocht door de stad getoond wordt. De kist wordt dan uit de tombe gehaald, geopend en op een katafalk geplaatst. In het tegenover liggende Centrale park (11) staan bustes van schrijvers. Het Nationale Theater (12) werd door Vasile Alecsandri opgericht en gebouwd onder leiding van architecten Helmer en Fellner uit Wenen tussen 1894 en 1896. Iets verderop staat de kerk van de Drieënigheid (13), waarvan de buitenkant vroeger geheel met goud bedekt was. De kerk is gebouwd door prins Vasile Lupu, die er ook begraven ligt. In het Cultuurpaleis (14), aan het einde van de Blvd. Stefan cel Mare si Sfânt, zitten vier musea en de Gheorghe Asachi-bibliotheek. De vier musea hebben betrekking op ethnografie, kunst, geschiedenis en techniek. Het ethnografisch museum is een absolute aanrader. In het geschiedenismuseum vindt u portretten van alle Roemeense heersers sinds het jaar 81! Vroeger was dit gebouw het prinselijk hof oftewel het koninklijk paleis. Voor het gebouw staat een standbeeld van Stefan cel Mare (15). Bijzonder is het museum voor Oud-Moldavische Literatuur (16) in het Dosoftei-huis, waar de eerste Roemeense bijbel werd gedrukt in 1679, waarmee ook voor het eerst iets in de Roemeense taal werd gedrukt. Achter dit museum staat een van de oudste kerken van Iasi, de koninklijke St. Nicolaaskerk (17) uit 1492. Van het oorspronkelijke gebouw is weinig over, prins Antonie Roset breidde de kerk uit in 1677, waarna een herbouw plaatsvond onder leiding van de Franse architect Lecomte de Noüy in 1884.

C. kloosters

Interessant is het Golia-klooster (18) (str. Cuza Voda) met anderhalve meter dikke muren, omdat het ook als vesting werd gebruikt. Binnen zijn levendige Byzantijnse fresco's. In de toren zit een Turkse fontein. Naast de toren staat het huis van Ion Creanga (1837-1889), een schrijver die korte verhalen over de Moldavische folklore schreef. Iets verderop staat de Armeense kerk (19) (Str. Armeana) uit 1395 en daarna weer het rode St. Sava-klooster (20) (Str. Costache Negri 41) uit 1625. Verder zijn er in Iasi nog het 19e eeuwse Barboi-klooster (21) en het Branovschi-klooster (22) (Str. Grigore Ghica Voda 26) uit 1626. Ten zuiden van het centrum liggen het Galata-klooster (23) en het Frumoasa-klooster (24).

D. overig

De botanische tuinen (25) zijn de grootste van Roemenië met 80 hectare planten, 21 kilometer wandelpad, rozen en orchideeën en allerlei kassen met zo'n 30.000 soorten (tropische) planten.

Om lekker rond te hangen ga je naar het Copou-park (26). Hier staat ook de lindenboom waartegen Mihai Eminescu leunde terwijl hij zijn beste werken schreef. Ook staat in het park het Mihai Eminescu Literatuur museum, omdat zijn grote liefde Veronica Micle hier woonde.

In het Pogor-huis Literatuur museum (27) (Str. Vasile Pogor 4) werden in de 19e eeuw bijeenkomsten gehouden door schrijvers als Ion Luca Caragiale (1852-1912), Vasile Alexsandri (1821-1890) en Alexandru Xenopol (1847-1920). Hun standbeelden staan in de tuin. Loop ook iets door naar de Voivodina-beelden, met fantastische bustes van de prinsen van Moldavië, onder wie Dragos, Alexandru cel Bun, Mihai Viteazul, Petru Rares, Ion Voda cel Viteaz, Vasile Lupu en Dimitrie Cantemir.

Populierenstraat (28) was een inspiratieplaats voor Mihai Eminescu, met 25 populieren.

De synagoge (29) (Str. Elena Doamna 15) is nauwelijks te vinden, maar interessant, omdat dit de enig overgebleven synagoge van 127 stuks is. Eind 18e en begin 19e eeuw was een derde van de bevolking van Iasi Joods. In de Tweede Wereldoorlog zijn pogroms gehouden door de IJzeren Garde. De slachtoffers zijn begraven in vier betonnen bunkers op het Joodse kerkhof (30).foto: het voormalige koninklijke paleisfoto: timpaan van de kathedraal


campings

Bij Iasi is geen goede camping in de buurt. Aan het Ciric-meer, 6 kilometer ten noordoosten van de stad, worden hutjes verhuurd, wellicht een alternatief. Het heet Baza Sportiva si de Agrement Ciric (tel 0232-179304) en zit net over de dam naar rechts. Neem een tram naar Târgu Cucu en vandaar bus 25 naar het Ciric-meer.

bij particulieren

Antrec (tel 0232-217376) verhuurt kamers bij particulieren in de dorpen rondom Iasi. Gevestigd in kamer 106 van het Hotel Continental (Str. Cuza Voda 4).

hotels

Als u in Hotel Continental (Piata 14 Decembrie 1989 tel 0232-114320) geen privaat adres heeft kunnen vinden, kunt u ook hier een kamer huren, voor prijzen vanaf 10 euro. Minder vrolijk is Hotel Sport (Str. Sfântu Lazar 76 tel 0232-800 fax 0232-231540), wel ongeveer even goedkoop. Voor ongezelligheid gaat u naar Hotel Unirea (Piata Unirii 2 tel 0232-142110 fax 0232-117854) met kamers van rond de 50 euro. Hotel Traian (Piata Unirii 1 tel 0232-143330 fax 0232-212187) is een betere keuze, waar wij zelf naar tevredenheid verbleven. Goed nieuws voor rolstoelers, in Hotel Moldova (Piata Palatului 1 tel 0232-142225 fax 0232-117940) zijn speciale voorzieningen voor gehandicapten. In dit hotel is een zwembad, dat ook voor niet-gasten te bestemd is. Helaas is het hotel aan de prijzige kant. In het daarachter liggende Hotel Orizont (Str. Grigore Ureche 27 tel 0232-112700 fax 0232-215037) wordt u verteld dat u uitzicht heeft over het cultuurpaleis; dat is een grapje. Wel is dit hotel beter betaalbaar. Vijf-sterren heeft het gloednieuwe World Trade Centre hotel (Str. Anastasie Panu).

restaurants

Onze tips op eetgebied in Iasi zijn de volgende. Balta Reche (Str. Reche 10 tel 0232-112567) serveert al sinds 1799, ga dus voor traditioneel Roemeens eten hier naartoe. Ook populair is Trei Sarmale (Str. Bucium 42 tel 0232-132832), dat gehuisvest is in een 17e eeuwse kroeg. Let op, dit restaurant ligt een stukje buiten de stad, reserveren vooraf is aanbevolen. U bereikt Trei Sarmale met bus 30 of 46 vanaf Piata Mihai Eminescu, uitstappen bij halte Bucium. Iasul (Str. Alexandru Lapusneanu) en Restaurant Select tegenover het Hotel Continental zijn niet veel soeps. Voor Italiaans eten gaat u naar Metro Restaurant (St. Grigorie Veche 1-3 tel 0232-213502), Pizzeria Italiana Cucina Casa Linga (Str. Costache Negri) of Metro Pizza (Blvd. Stefan cel Mare si Sfânt 18 tel 0232-117520). De Franse keuken wordt geserveerd in Le Flagrant Délice (Str. Sfântul Sava 10 tel 0232-216377).

 

Neamt

 

Het Neamt-klooster is het grootste en oudste klooster van Roemenië. Het ligt 15 kilometer van Târgu Neamt. Het klooster, gebouwd door Stefan de Grote, is geheel omgeven door hoge muren. Het is van buiten niet beschilderd, maar de muren zijn versierd met keramiek. Bij het klooster hoort de grote uivormige klokketoren. Het theologische opleidingsinstituut is nog steeds in gebruik. In het gebouw is een museum van middeleeuwse kunst.

foto: de uivormige klokketoren bij het Neamt-klooster

 

Piatra Neamt (plattegrond)

 

Piatra Neamt betekent Duitse rots. In het midden van de stad staat dan ook een berg, de 530 meter hoge Muntele Pietricica. Centraal in de stad ligt het Piata Stefan cel Mare, waarnaast het stadspark ligt. Er staan parkeermeters, 1 RON voor een uur parkeren. De ruim 100.000 inwoners komen op mooie avonden naar het park om elkaar te ontmoeten en wat te drinken op een van de terrasjes. In het park staat een mooi standbeeld van Stefan cel Mare. De binnenstad is erg gemoderniseerd, maar in het centrum staat nog een handjevol mooie gebouwen uit de laat 19e en begin 20e eeuw. Een wandeling van een uurtje door deze stad aan de rivier de Bistrita is helemaal geen straf. U kunt met iets meer tijd aan de rivier op het strandje zitten of met de Telegondola omhoog de berg op. Zie ook onze plattegrond van Piatra Neamt en de Engelstalige website over judet Neamt.

foto: het Piata Libertatii in Piatra Neamt

Boven het park ligt het Piata Libertatii, waaraan een aantal historische gebouwen ligt. Met de rug naar beneden zijn dit van links naar rechts het etnografisch museum, Muzeul de Arta met een verzameling 19e en 20e eeuwse schilderijen (de musea zijn op maandag dicht), Turnul lui Stefan (Stefanstoren), daarachter het Cucuteni-museum en helemaal rechts de Biserica Sfântu Ioan (kerk van Johannes de Doper). De ingang van de kerk is onder een mooi timpaan. De kerk dateert uit 1491 en heeft geen ramen, maar is met mooie keramiek versierd. Binnenin is een donkere iconostase. De kerk heeft vrij toegang, maar binnen mag je niet filmen of fotograferen. Links naast de kerk staat een middeleeuwse poort. Dit is het enige overblijfsel van de burcht van Stefan cel Mare, die hier in de 15e eeuw stond. De Stefanstoren kun je helaas maar een paar treden hoog beklimmen.

Iets meer over het Cucuteni-museum. Cucuteni is een dorpje in het judet Iasi, vlakbij Cotnari waar de bekende wijn vandaan komt. Hier ligt een heuvel, Dealul Gosan, waar opgravingen zijn gedaan van een Dacische citadel uit de ijzertijd. Tussen 4200 v.C. en 3200 v.C. woonde hier een groep mensen die een tamelijk hoge vorm van ontwikkeling hadden. Ze zijn bekend onder de naam Cucuteni of Tripolie. In het museum in Piatra Neamt kun je aardewerk van deze nijvere lieden vinden, uit een tijd waarin de pyramides in Egypte nog gebouwd moesten worden; een bezoekje zeker waard!

overnachten

In het centrum van Piatra Neamt staan twee grote hotels, Hotel Ceahlau en Hotel Central. Aan de Bulevard Republicii, in het midden tussen het station en het centrum, is Pensiunea Elis. Top Tours (Str. Stefan cel Mare 17) regelt privé adressen van Antrec. Zie ook onze pagina over hotels. Wij raden u echter aan om niet in de stad zelf te verblijven, maar om in het 40 kilometer noordelijker Agapia te logeren bij pensiunea Anca of in het 45 kilometer westelijker Ceahlau te slapen bij de pensions die we op onze pagina over pensions noemen.

restaurants

Er zijn een paar restaurants in Piatra Neamt. Cozla, een gebouw met een glazen koepel, binnen zijn er klimop en allerlei groene planten. Vijftien minuten lopen is Colibele Haiducilor halverwege de Cozlaberg met een lokale keuken. Vanaf de Str. Stefan cel Mare gaat een trap naar boven.

 

Roman

 

Strategisch gelegen stad aan de rivier de Siret in glooiend heuvelland. De stad zelf komt in aanmerking voor de titel "Roemeniës lelijkste". Er is een historisch en een natuurwetenschappelijk museum en in een 17e eeuws restant van de ommuring een hospitaalmuseum. Daarnaast zijn er een bisschoppelijke kerk ui 1542 (gesticht door Petru Rares) en een Armeense kerk ui 1709. In de stad is één hotel, zie onze pagina over hotels.

 

Slanic Moldova

 

In 1800 werden hier bronnen ontdekt. Tegenwoordig zijn er meer dan 20 bronnen, die een heilzame werking hebben. Slanic Moldova wordt door de Roemenen graag vergeleken met Aix-les-Bains, Karlovy Vary en Vichy. Zie ook onze pagina over kuuroorden. Overnachten kan in een hotel (zie onze pagina over hotels voor een selectie) of in een van de vele pensions in het kuuroord, maar wij zouden u aanraden naar de camping in Darmanesti te gaan, slechts 20 kilometer verderop. Zie onze pagina over campings voor de details.

 

Târgu Neamt

 

De Neamt-kloosters liggen vooral rondom Târgu Neamt (letterlijk Duitse Marktstad). In de stad zijn de ruïnes van de 15e eeuwse citadel een bezoekje waard. Op maandagochtend is er 's zomers een veemarkt. Verder is de stad weinig interessant. Aan de voet van de citadel bij Casa Arcasului kunt u slapen. Wij hebben weleens gegeten in de Pizza Orient op piata Mihai Eminescu, de kwaliteit was echter eenvoudig. Zie voor de Neamt-kloosters verder bij Piatra Neamt hierboven.

Ongeveer 12 km ten zuidoosten van Târgu Neamt ligt het dorpje Târpesti. Hier is het veelzijdige museum van de kunstenaar N. Popa. Info op http://popamuseum.com.

 

Varatec

 

Varatec is een nonnenklooster uit begin 1800. Landschappelijk is het erg mooi gelegen. Voor het klooster ligt een grote parkeerplaats. Hier kunt u ook souveniers kopen en bijvoorbeeld zelfgebakken brood van de kloosternonnen. Het klooster zelf is wit, de gekleurde geraniums steken hiertegen schitterend af. Bij het klooster is een klein museum met kerkelijke kunst. Net buiten de muren van het klooster, vanaf de ingang rechts aanhouden tot de modernere kerk met metalen dak, is het graf van Veronica Micle, de vrouw van de dichter Eminescu. Drie jaar na de dood van haar geliefde pleegde ze zelfmoord. Als u het klooster gaat bezichtigen heeft u grote kans dat iemand u aanspreekt om te vragen of u bij hem of haar thuis wilt overnachten. U zult zien dat er erg veel pensions in de omgeving van het klooster zijn.

foto: overnachting bij mensen thuis bij het Varatec-klooster


foto: het Varatec-klooster ligt in mooi landschap, met veel fruitbomen

 

Vaslui (plattegrond)

 

Deze provinciehoofdstad ligt waar de rivieren Bârlad en Vaslui bij elkaar komen. De stad werd gesticht in 1357 en heeft zich verder ontwikkeld tijdens het bewind van Alexander de Goede als douanestad. Tegenwoordig is het vooral een industriestad. In de stad speelt zich de film "East of Bucharest" af. In Vaslui zijn zowaar drie hotels, hotel Racova, hotel Metro en hotel Rondo. Zie onze pagina over hotels voor de adressen van deze hotels. Zie ook onze plattegrond van Vaslui.