Vignet

Autovignetten in Roemenië

Sinds 1 januari 2005 is in Roemenië voor automobilisten een vignet verplicht, het zogeheten rovieneta. Dit is een gele, ronde sticker met een papieren bewijs van aankoop. Een vignet is verplicht voor alle nationale wegen (Drum National), het soort weg waar u meestal direct op rijdt als u de grens passeert. Als iemand ons een 'sluiproute' door Roemenië aan kan bieden waarbij alle nationale wegen worden vermeden, houden we ons aanbevolen en wint u een gratis cd-rom. Oftewel, u zult er niet aan ontkomen dat u zo'n vignet moet kopen.
Zie ook www.andnet.ro (Roemeens & Engels).

Voor de gewone auto kan men vanaf 2008 een dagvignet kopen dat 24 uur geldig is. De prijs is rondom 4 euro voor een personenauto. Naargelang het gewicht van de auto toeneemt, zal de prijs stijgen. Als bestuurder heeft u de keuze uit vignetten voor 1 dag, 7 dagen, 30 dagen, 6 maanden en 1 jaar. Het jaarvignet kost 24 euro. Voor een busje of camper volstaat een 'vignet autoturism', u hoeft dus geen vrachtwagenvignet aan te schaffen. In de toelichting (zie dit document (Eng)) telt men het aantal assen, dus ook een motor en een aanhangwagen komen in aanmerking voor een vignet.

Een vignet is verkrijgbaar aan de grens en bij de grotere tankstations. Gek genoeg worden ze niet bij alle grensovergangen verkocht, althans, wij hebben ze niet overal gezien. U rijdt dus soms de eerste kilometers gelijk in overtreding. Als u Roemenië binnenkomt, ga dan eerst op zoek naar een pinautomaat en naar een (Rom)Petrom-, OMV- of Molpomp. Overigens moet u dan nog geluk hebben dat ze het vignet hebben. Bij de pomp krijgt u een sticker voor op het raam en een papieren bewijs van betaling voor bij uw autopapieren. Bewaar deze zorgvuldig!

foto: gele, ronde sticker en papieren bewijs van betaling

De prijs van het vignet is niet eenvoudig, de Roemenen hebben niet een transparant systeem uitgekozen (vergelijk bijvoorbeeld Hongarije en Oostenrijk). De nieuwe wegenbelasting wordt namelijk berekend op basis van de milieuvriendelijkheid van de motor (euronorm), wat inhoudt het type brandstof, en de verblijfsduur in Roemenië. De jaarbelasting voor een in Roemenië toegelaten auto, die aan de euronorm 1 voldoen, bedraagt omgerekend 21 euro. Bij auto's die niet euronorm 1 conform zijn (bijvoorbeeld de oude Dacia's) betaalt men 24 euro belasting per jaar. Voor in Roemenië toegelaten auto's die minder dan een week in Roemenië blijven geldt een belasting van 2 tot 4 euro. Tussen de 7 en 30 dagen verblijf in Roemenië houdt een belasting in van 4 tot 6 euro, een half jaar in Roemenië verblijven met de auto kost 9 tot 15 euro. Deze ingewikkelde tarieven worden ook toegepast op caravans, bussen en vrachtauto's. Wie zonder geldig vignet gepakt wordt, betaalt een forse boete. In de praktijk hebben we gezien dat men aan het controleren was!

En nog meer informatie over het vignet kunt u vinden in dit document in het Engels.