Naar Roemenië

Roemenië ligt een eind weg van Nederland en België. Vergelijk de afstand Amsterdam - Boekarest maar met Amsterdam - Lissabon of met Brussel - zuid-Spanje. Dat is ruim 2000 kilometer. Dat is drie uur vliegen, 24 uur doorrijden, weken fietsen of...

Laat de afstand niet een beperking zijn om naar Roemenië te gaan. De verbindingen tussen Nederland / België en Roemenië worden steeds beter. Op onze website proberen we u de meest actuele informatie te geven over vliegtickets en -routes, over wegen die worden verbeterd of over wijzigingen in reismogelijkheden per spoor of met de bus.

vliegtuig

 

De internationale luchthaven van Boekarest, voor internationale vluchten, heette vroeger Otopeni. De naam is in 2004 gewijzigd in Henri Coanda, maar wordt desondanks nog wel gebruikt. Onlangs is deze luchthaven uitgebreid tot een klein, redelijk modern vliegveld, maar verwacht geen Schiphol. Alle reguliere luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Otopeni / Henri Coanda, ook de low-cost airlines. Ernaast ligt het vliegveld Baneasa, waar enkel zakelijke vluchten plaatshebben en sommmige lokale vluchten binnen Roemenië. Tarom biedt bij elke internationale vlucht een gratis binnenlandse vlucht aan vanaf Boekarest. Interessant zijn ook de low-cost vluchten op Boekarest vanaf Brussel en Eindhoven (zie het overzicht beneden).

Om direct in het westen van Roemenië aan te komen zijn er andere opties. Vanaf Dortmund vliegt Wizzair op Cluj Napoca, Târgu Mures en Timisoara. U kunt ook naar Boedapest vliegen en vandaar met een minibusje (ongeveer 20 euro) naar Cluj te gaan.

Voor het oosten van Roemenië heeft u vanuit België de beste papieren, Blue Air vliegt vanaf Brussel naar Bacau, Boekarest en Constanta.

foto: vliegveld Baneasa

sites met aanbiedingen / vergelijking van maatschappijen

Zie onder andere de volgende websites voor goedkope tickets:

www.cheaptickets.nl
www,greato-spatravel,nl (TIP!)
www.kwikfly.com
www.lowcostairlines.nl
www.schiphol.nl
www.tickettracker.nl
www.vliegticketsinfo.nl (TIP!)
www.vliegtarieven.nl
www.vliegwinkel.nl
www.wegolo.nl

Air Berlin

Biedt goedkope tickets aan van en naar Berlijn, zie Air Berlin. Alleen handig als u een combinatiereis met Berlijn zou willen maken. In andere gevallen zijn er alternatieven op dichtere afstand van Nederland of België.

Air France

Een redelijk alternatief voor een directe vlucht is een vlucht met een overstap. Air France vliegt via Parijs, is tamelijk duur, maar vliegt dagelijks. Wellicht ook vanuit België een mogelijkheid om te overwegen, in combinatie met de Thalys naar Parijs bijvoorbeeld. Een retourtje met Air France kost u zo'n euro 381, exclusief taxes.

Alitalia

Bij Alitalia, dat vliegt van Amsterdam via Milaan of Rome naar Boekarest, hebben we een tarief gezien van 200 euro inclusief belastingen. Dit is een redelijk goedkope optie, zij het niet de snelste. Sommige vluchten gaan in combinatie met KLM, dat u bijvoorbeeld heen via Rome gaat en terug direct van Boekarest naar Amsterdam.

Austrian Airlines

Een ticket bij Austrian Airlines, dat vliegt via Wenen, kost vanaf ongeveer euro 150 inclusief belastingen. Vertrek Amsterdam 10.10, aankomst Boekarest 18.00 (wel een flinke reistijd dus). Retour van Boekarest naar Amsterdam gaat met allerlei maatschappijen, zoals Lufthansa via München (07.05 of 16.50 vertrek Boekarest, 12.45 respectievelijk 22.20 aankomst in Amsterdam), of Warschau (06.00 of 14.45 vertrek Boekarest, 09.50 respectievelijk 18.55 aankomst Amsterdam). Austrian Airlines biedt ook vluchten aan naar Timisoara (vertrek Amsterdam 10.10 of 17.45), ook via Wenen, aankomst in Timisoara 15.10 respectievelijk 00.20. Terugvlucht weer via Wenen (vertrek Timisoara 05.50, aankomst Amsterdam 09.20) of met Lufthansa via München (vertrek Timisoara 18.00, aankomst Amsterdam 22.20).

British Airways

Vanaf Londen kunt u ook vliegen op Boekarest. Londen kunt u tegenwoordig erg goedkoop bereiken, zoals met Transavia (voorheen Basiq air) of Easy Jet. Daarvandaan kunt u doorvliegen naar Boekarest, bijvoorbeeld met British Airways. Prijzen van tickets geven is lastig vanwege de vele mogelijkheden, zoekt u zelf op internet.

Brussels Airlines

Nieuwe, goedkope lijndiensten direct van Brussel naar Boekarest of via München. Vertrekt dagelijks om 11.55 en 19.05 uit Brussel, aankomst in Boekarest 15.35 respectievelijk 22.45. Terugvlucht vertrekt uit Boekarest om 07.20 en is om 09.10 in Brussel. Tarieven al vanaf 150 euro retour. Zie www.brusselsairlines.com.

Blue Air

Blue Air is een Roemeense low-cost maatschappij en vliegt van Brussel naar Bacau, Boekarest en Constanta vice versa. Bacau is de bestemming van 30 mei t/m 29 oktober op maandag en vrijdag om 18.00, aankomst in Bacau om 21.45. De vlucht van Bacau naar Brussel is op maandag en vrijdag om 15.30 met aankomst in Brussel om 17.15. Op maandag en woensdag kunt u van Brussel (vertrek 10.50) naar Boekarest (aankomst 14.40) vliegen. Op donderdag, vrijdag en zondag vliegt u van Boekarest (vertrek 18.05) naar Brussel (aankomst 21.50). Van 27 maart t/m 29 oktober kunt u zaterdags van Brussel (vertrek 18.05) naar Constanta (aankomst 22.00) vliegen en vice versa (vertrek Constanta 15.15 aankomst Brussel 17.20). Mocht u eventueel door naar Boekarest willen, dan heeft u een stopover in Constanta, de vlucht vertrekt dan om 18.05 uit Brussel en arriveert om 23.15 in Boekarest. De terugvlucht met stopover in Constanta vertrekt uit Boekarest om 14.00 en is om 17.20 op Zaventem. De vluchten zijn te boeken per internet: www.blueairweb.com. U kunt ook inlichtingen krijgen en boeken bij Fontana in Arnhem fontana@fontana-travel.nl tel 026-4425847 of online boeken bij Greato-Spatravel.

Carpatair

Carpatair is eind 2003 begonnen met het aanbieden van dagelijkse vluchten tussen Cluj en Budapest (Hongarije). Inmiddels kun je met Carpatair vanaf Düsseldorf via Timisoara (of natuurlijk direct naar Timisoara) vliegen naar diverse steden in Roemenië, zoals Arad, Bacau Boekarest, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi en Sibiu. Prijzen zijn Düsseldorf - elke willekeurige stad in Roemenië 100 euro per leg (enkele vlucht) plus daarbij komende airport taxes (wat aardig aantikt!).

Czech Airlines

Vliegmaatschappij uit Tsjechië. Vertrek uit Amsterdam om 09.25, 14.30 bent u in Boekarest na een tussenstop in Praag. Of u vliegt om 19.25 uit Amsterdam om om 00.20 in Boekarest te zijn. Terugvlucht is 15.15 uit Boekarest en na tussenstop in Praag is de aankomst in Amsterdam om 18.50. Tarief is goed, rond de 200 euro inclusief belastingen.

Easy Jet

EasyJet vliegt van London-Gatwick naar Boekarest.

German Wings

Zie de website van German Wings voor vluchten vanaf Düsseldorf / Köln-Bonn, Dresden, Hamburg, Sturttgart en Berlin-Schönefeld naar Boekarest.

KLM

De KLM heeft dagelijkse vluchten van Amsterdam naar Boekarest vice versa. De prijs van een ticket is standaard vanaf 149 euro. Af en toe worden tickets goedkoper aangeboden als Boekarest in de 'bonus' zit.

LOT-Polish Airlines

Diegene die een tussenstop in Warschau leuk vindt vliegt met LOT-Polish Airlines vanaf euro 223 voor een retourtje inclusief belastingen. Vertrek Amsterdam om 07.40, aankomst in Boekarest om 13.45. Terug gaat het vliegtuig weg uit Boekarest om 14.20 om na een tussenstop in Zurich om 19.00 in Amsterdam te landen.

Lufthansa

Lufthansa biedt ook interessante tickets naar Roemenië aan, vertrek in de middag in Amsterdam om 14.40 of 18.25, aankomst in Boekarest om 23.45. De terugvlucht gaat om 14.20 weg uit Boekarest en is om 19.00 in Amsterdam. Een retourtje van Amsterdam, via Frankfurt, kost zo ongeveer 190 euro, inclusief toeslagen. Lufthansa vliegt ook op andere Roemeense steden als Cluj, Timisoara en Constanta. En Lufthansa vliegt ook vanaf Brussel, via München naar Boekarest voor minder dan 150 euro retour.

Swiss

De nieuwe Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss biedt ook goedkope vluchten van Amsterdam naar Boekarest aan, vanaf ongeveer 200 euro inclusief taxes. Swiss vliegt via Zwitserland. Vertrek van vlucht LX737 uit Amsterdam om 7.00 uur, tussenstop in Zürich en aankomst in Boekarest om 13.40 uur. Retourtijd vertrek Boekarest 13.25 uur, aankomst Amsterdam 19.05 uur.

Tarom

De Roemeense luchtvaartmaatschappij Tarom biedt vanaf juni 2009 weer directe vluchten aan van Amsterdam naar Boekarest vice versa. Tarom vliegt dagelijks om 11.00 vanaf Boekarest en landt dan om 13.00 op Schiphol. De vlucht van Amsterdam vertrekt om 14.15 en arriveert om 18.05 in Boekarest. Er zijn connecties naar Cluj, Oradea, Iasi, Timisoara en Sibiu. Ook zijn er vluchten van Tarom van Brussel naar Boekarest en retour. Voor een vlucht met Tarom is het voorwaarde dat u minimaal één zondag en maximaal een maand in Roemenië verblijft. De prijs voor een retourtje is dan vanaf 220 euro. De vertrektijden uit Brussel zijn dagelijks om 10.20, aankomst in Boekarest 14.00. Vertrek vanuit Boekarest is elke dag om 7.20 en 16.30, aankomst in Brussel 09.10 respectievelijk 18.20. Een ticket kost vanaf 200 euro.

De laatste vlucht Boekarest - New York heeft op 19 november 2003 plaatsgevonden. Daarna is Tarom veranderd in een regionale operator met middellange vluchten. "Als 11 september niet bestond zouden we misschien nog wel de lange vluchten kunnen hebben behouden, maar helaas zagen we ons genoodzaakt deze markt te verlaten. De twee Airbus 310 vliegtuigen, die voorheen naar New York vlogen, zullen nog wel ingezet worden".

Wizz Air

Wellicht de handigste verbinding vanuit België en Nederland naar Boekarest. Zie de site van Wizzair. Sinds 2007 zijn er vluchten van Charleroi naar Boekarest. Vanaf eind maart 2011 zijn er vluchten van Eindhoven naar Boekarest. Prijzen beginnen vanaf (!) 15 euro voor een enkele reis, daar bovenop komt tax, creditcard kosten en eventuele check-in bagage. Elke dinsdag en zaterdag vertrek Eindhoven 09.35, aankomst Boekarest Baneasa 13.20. Terugvlucht elke dinsdag en zaterdag vertrek Boekarest Baneasa 07.05, aankomst Eindhoven 09.05. Op dezelfde dagen (dinsdag en zaterdag) vliegt u van Weeze (vertrek 15.05) naar Cluj (aankomst 18.20). Op dinsdags en zaterdags vliegt u ook weer terug van Cluj (vertrek 13.20) naar Weeze (aankomst 14.35). Op de andere dagen (dus niet dinsdag en zaterdag) vliegt Wizzair van Brussel-Charleroi (vertrek 19.25) naar Boekarest (aankomst 23.05). En op diezelfde dagen gaat een vliegtuig terug van Boekarest (vertrek 17.10) naar Brussel-Charleroi (aankomst 19.00).

Voor de statistieken, Myair, Malev en Skyeurope zijn failliet en vliegen dus niet meer!

 

trein

 

Er is geen regelrechte treinverbinding tussen de Benelux en Roemenië. Met een paar overstaps zijn er wel voldoende mogelijkheden.

U kunt reizen via Berlijn en dan naar Roemenië, de zogenaamde Balt Oriënt Express. De trein vertrekt vanaf het Berlijnse station Lichtenberg. U reist via Praag en Budapest, waar u na zo'n 23 uur aankomt. Van Budapest rijdt de trein door naar Roemenië. Twaalf uur na het passeren van de grens komt u aan in Boekarest.

U kunt ook naar Wenen reizen, waar u de trein naar Budapest of naar Roemenië kunt nemen. Een optie die u dan zou kunnen overwegen is de bekende Oriënt Express, die vanaf het Parijse Gare d'Est vertrekt. Via Wenen en Budapest doet de trein er zo'n 25 uur over tot de Roemeense grens. Nog eens 11 uur later bent u in Boekarest.

Uiteraard kunt u ook telkens een stukje reizen, bijvoorbeeld deels met één van de genoemde Expressen. Vanuit Budapest vertrekken er meerdere treinen richting Roemenië. Ook kunt u bijvoorbeeld per bus naar Budapest, of vliegen, en dan verder per trein.

treintickets

Treintickets zijn niet echt goedkoop, maar u heeft het voordeel dat u ontspannen in Roemenië aankomt en onderweg het landschap aan u voorbij kunt zien trekken. Het goedkoopste ticket is waarschijnlijk de interrailpas, die u gewoon in Nederland en België kunt kopen. U moet goed nagaan voor welke zones u deze pas wilt laten gelden. Er gelden verschillende tarieven voor jongeren tot 26 jaar en mensen die ouder zijn dan 26. Met deze pas kunt u onbeperkt reizen met de trein in de gekozen zones.

Voor meer informatie verwijzen we ook naar de informatie over Brasov, daar staat meer over internationale treinen.

 

bus

 

Eurolines biedt rechtstreekse vertrekken vanuit Utrecht (Jaarbeursplein), Amsterdam (Station Duivendrecht) en Rotterdam (internationale halte op de Conradstraat bij CS) op woensdag en vrijdag aan. Retour is mogelijk op dinsdag en zaterdag. Op maandag, woensdag en zaterdag is er vertrek vanuit en naar Antwerpen, Brussel en Luik mogelijk. De andere halteplaatsen in Nederland en Belgie zijn voor deze lijnen komen te vervallen. Uiteraard kunnen dienstregeling en prijs op www.eurolines.nl en www.eurolines.be bekeken worden.

Vanuit Duitsland zijn er diverse mogelijkheden om met andere busmaatschappijen naar Roemenië te reizen. Een goed overstapstation is Frankfurt, maar ook München leent zich goed voor een busreis naar Roemenië. Vanuit Budapest zijn er veel buslijnen van diverse maatschappijen naar allerlei plekken in Roemenië. Een indruk kun u krijgen op de site van Centraal- en Oost-Europa. Zie ook de informatie die wij presenteren bij Brasov.

Een heel goed alternatief is de Atlassib, die rijdt tussen Boekarest, een paar andere steden in Roemenië, en Wenen, Linz of Salzburg in Oostenrijk. De reis van Wenen naar Boekarest vertrekt 's avonds om 21.00 uur en is bijna 24 uur later in Boekarest. Vanaf Salzburg vertrekt de bus om 16.00 uur, passeert Linz om 18.00 uur en is de volgende dag om 21.45 in Boekarest. Ook interessant voor fietsers, zij mogen naar verluidt hun fiets gratis meenemen!

 

auto

 

Nederland - Roemenië over de weg

De reis van Nederland naar de Roemeense grens is ongeveer 1800 km, afhankelijk van waar u woont in Nederland en waar u de grens met Roemenië overgaat.

De snelste route is via de Duitse Autobahn 3, over Frankfurt, Nürnberg, Regensburg en Passau. Op de Duitse Autobahn komt vaak file voor rondom Frankfurt en in het Ruhrgebied, houd daar rekening mee bij het plannen van uw reis. In zuid-Duitsland is de weg meestal rustiger.

Daarna rijdt u in Oostenrijk over de A8 naar Linz en dan over de A1 naar Wenen. Let op, in Oostenrijk heeft u een tolvignet nodig, verkrijgbaar bij de grensovergangen en bezinepompen. Dit vignet kost voor een 10 dagenkaart euro 7,70 en voor een 2 maandenkaart euro 22,20. Voor Wenen houdt u de E60, dus slaat u van de A1 af naar de A21 door het Wienerwald. Let op, bij Wenen is de situatie in 2006 veranderd. U hoeft niet meer over de stadsrondweg dwars door Wenen (waar streng wordt gecontroleerd op de maximum snelheid van 80 km/u), maar u kunt via een nieuwe rondweg de A4 / E60 op richting Budapest. Na ruim 50 kilometer komt u bij de Oostenrijk-Hongaarse grens.

foto: het benodigde vignet in Oostenrijk

Ook in Hongarije heeft u een vignet nodig voor de snelwegen richting Roemenië. Dit vignet kunt u kopen bij de Oostenrijks-Hongaarse grens. De extra tol voor andere stukken snelweg in Hongarije is afgeschaft, alles valt nu onder één vignet (matrica). Deze kost voor 4 dagen HUF 1170 (ongeveer euro 4), voor 10 dagen HUF 2550 (ongeveer euro 8,50) en voor 2 maanden HUF 4200 (ongeveer euro 14). Zie www.autopalya.hu/cimlap (Hongaars, ook andere talen). In Hongarije passeert u Györ en Budapest over de M1. Bij Budapest heet de ringweg M0. Let op, dit is (nog) geen snelweg en men controleert streng of u zich aan de maximum snelheid houdt (veelal 80 km/u, maar ook delen 60km/u). Vanaf de ringweg heeft u drie mogelijkheden:
- u kunt via de M5 richting Szeged en vervolgens de afslag Dabas nemen. U vervolgt deze route, de E60, via Szolnok over de N4 tot Püspökladany. Hiervandaan gaat het verder over de N42 tot de grens Biharkeresztes / Bors. De eerste grote stad in Roemenië is Oradea. U kunt van Püspöklandany ook noordwaarts naar Debrecen en Nyiregyháza. Daarvandaan is het nog een honderd kilometer tot de grens bij Satu Mare.
- u kunt via de M5 richting Szeged en door blijven rijden tot het eind van de snelweg (momenteel ongeveer 35 kilometer ten noorden van Szeged). Na Szeged rijdt u via Mako over de E68, ongeveer 80 kilometer lang een tweebaans weg hier, naar de Roemeense grens. Hier gaat u bij Nagylac de grens over. De eerste grote stad in Roemenië heet dan Arad.
- u kunt door Budapest heen naar de M3 en deze volgen richting Miskolc en Debrecen. De snelweg is op dit moment klaar tot Polgar. Vandaar is het behoorlijk klunen, omdat men hard bezig is de snelweg te verlengen tot Debrecen (en hopelijk de grens met Roemenië). In Debrecen moet u goed zoeken, via het centrum rijden, naar bordjes Vamospercs. De grensovergang daarna is rustig. In Roemenië heet het eerste dorp Valea lui Mihai.

Een andere route vanuit Nederland loopt door Duitsland over de 30 naar Hannover. Hier gaat u over Autobahn 2 langs Braunschweig naar Magdeburg. Autobahn 14 gaat tot Dresden. Hier gaat u de grens over naar Praag. Tussen Dresden en Praag zijn hele stukken van de Autobahn D8 in aanleg, in de toekomst zal deze route een stuk sneller worden in vergelijking met nu. U vervolgt de route van Praag naar Brno over de D1, waarvan het laatste stukje tolweg is. Vanaf Brno gaat u over de D2 de grens tussen Tsjechië en Slowakije over, tot Bratislava. Hiervandaan gaat u de grens over gaat naar Hongarije via de M15. U voegt al snel in op de M1 die naar Budapest gaat. Bij Budapest heeft u de keuze welke route u naar Roemenië wilt nemen, zie verder hierboven.

België - Roemenië over de weg

Vanuit België volgt u vrijwel dezelfde route, alleen het begin is anders. Wij raden u aan via Aachen te reizen. Hier komt u vanuit Antwerpen via Nederland of vanuit Brussel via Luik. Van Aachen neemt u de 4 / E40 naar Köln, waarna u af kunt slaan naar Autobahn 3 richting Frankfurt.

Een andere mogelijkheid vanuit België is via Luxemburg. Vanaf Brussel neemt u de A4 tot Arlon, waar deze weg overgaat in de A6 bij de Luxemburgse grens. Hier neemt u even de A31 naar Metz, waarna u direct weer afslaat naar de A7 richting Saarbrücken. Het stukje vlak voor de Duitse grens is onlangs gereed gekomen. In Duitsland heeft de Autobahn nummer 8. Deze volgt u langs Saarbrücken tot de kruising met Autobahn 6. Deze gaat langs Kaiserslautern en Mannheim. Hier gaat de weg scherp naar het zuiden, naar Heilbronn. Bij Nürnberg komt Autobahn 6 op Autobahn 3 uit, waarna u de route zoals boven beschreven vervolgt.

(afwijkende) verkeersregels onderweg

In andere landen gelden andere verkeersregels. In Duitsland is de adviessnelheid 130 km/u, als u harder rijdt en een aanrijding heeft, bent u altijd schuldig! In Oostenrijk is 130 km/u het maximum en bij wegwerkzaamheden wordt vaak streng gecontroleerd of u daadwerkelijk 60 km/u of 80 km/u rijdt! In Oostenrijk zijn reflecterende hesjes voor alle inzittenden verplicht! In Hongarije wordt soms streng op de maximum snelheid gecontroleerd, juist ook buiten de snelwegen. Bij stopborden dient u daadwerkelijk te stoppen. In heel Hongarije is het verplicht om ook overdag uw lichten ontstoken te hebben.

auto huren

Een auto huren in Nederland of in België voor een reis naar Roemenië is lastig, maar wel mogelijk. Veel verhuurders geven een kopie van de autopapieren mee, wat niet geldig is in Roemenië. De grote maatschappijen als Hertz, Europcar en CarRent vallen daardoor al snel af. Een betere optie is bij een kleinschaliger autobedrijf een auto te huren.

In het midden van Nederland ligt Lexmond, waar u bij garage Wolterman (Kortenhoevenseweg 42 Lexmond tel 0347-341201) personenauto's of busjes huren kunt die wel naar Roemenië mogen gaan. Een andere garage, die een lezer aandroeg, is Autoverhuur De Vries bij de gelijknamige VW garage (Industrieweg 44 9403 AB Assen tel 0592-340000 fax 0592-340582). De garage heeft een divers wagenpark. De prijzen zijn over het algemeen beter bij dergelijke particuliere bedrijven dan bij de grote ketens.

Informeert u verder bij verhuurbedrijven bij u in de buurt.

leaseauto

Wanneer je met een lease auto naar Roemenië gaat, dien je in het bezit te zijn van een zogenaamde buitenlandverklaring. Deze is te verkrijgen via de lease- / verzekeringsmaatschappij.