Telefoon, post, internet en radio

internationale toegangsnummers en bellen

Het internationale toegangsnummer van Nederland of België naar Roemenië is 0040. Om te bellen van Roemenië naar Nederland draait u eerst 0031. Voor België draait of toets u eerst 0032. Direct bellen vanuit Nederland of België kost circa 53 eurocent per minuut. Goedkoper bellen naar Roemenië kan, zie informatie op de site www.televergelijk.nl. Een ander goed alternatief is bellen via Skype. Een gesprek van een Nederlandse of Belgische Skype abonnee naar een Roemeense Skype abonnee is zelfs gratis. Inlichtingen via www.skype.com. Heeft de persoon die u in Roemenië wilt bellen geen Skype, dan kunt u tegen een laag tarief een gewoon telefoonnummer bellen via Skype.

alarmnummer, hulpdiensten

Het nummer van de noodhulp in Roemenië (politie, brandweer en ambulance) is 112. Voor de wegenwacht draait u 021-2234690, 021-2221553 of mobiel 0722-382715. Probeer in Boekarest voor de wegenwacht 927 en elders in Roemenië netnummer-12345.

Verder wijzen wij u op de vele Nederlandse en Belgische campings en pensions, waar men u in de zomer in het Nederlands kan helpen.

telefoonkaarten

Bij postkantoren kunt u telefoonkaarten kopen voor de oranje telefoontoestellen. Deze telefooncellen hebben een ronde vorm en hangen aan de muur, meestal bij stations en postkantoren.

mobiel bellen

Roemenië is een EU-land en bellen van en naar Nederland of België valt onder de EU-tarieven. U betaalt euro 0,55 per minuut, ook als u in Roemenië naar een Roemeens toestel belt. SMS-en kost ook euro 0,55 per bericht. Roemenië heeft een goed mobiel netwerk, u heeft overal bereik.

wijziging telefoonnummers per 1 oktober 2002

Met ingang van 1 oktober 2002 zijn alle telefoonnummers in Roemenië gewijzigd. U kunt sinds een tijd alleen nog via de nieuwe nummers bellen. Mobiele nummers en netnummers zijn toentertijd beide aangepast. Op deze website staan geen 'oude' telefoonnummers meer, maar u zou er elders nog een paar tegen kunnen komen. De verandering is als volgt:

Voor alle netnummers is een 2 geplaatst. Bij mobiele telefoonnummers veranderden de nummers op een verschillende manier per provider. Mobil Rom / Orange-nummers 090, 094 en 095 veranderden in 0740, 0744 en 0745. Bij Mobifon-nummers veranderde 091 in 0721, 092 in 0722 en 093 in 0723. Cosmorom kent 096-nummers, die vanaf heden 0766-nummers zijn geworden. Bij Telemobil (Zapp) is 098 in 0788 veranderd.

wijziging postcodes per 1 mei 2003

De PTTR hanteert sinds 1 mei 2003 een nieuw postcodesysteem. De nieuwe postcode bestaat uit 7 cijfers en is niet langer gekoppeld aan de woonplaats maar aan de straat waar men woont. Het oude systeem werd in 1974 ingevoerd en is na bijna 30 jaar vervangen. Voor informatie over de nieuwe postcode kunnen Roemenen terecht bij alle postkantoren of via het informatie telefoonnummer 9393. De nieuwe postcodes die vanaf 1 mei 2003 in Roemenië zijn ingevoerd, zijn te vinden op de website van de Posta Romana, te weten http://www.posta-romana.ro/index.jsp?page=coduri_postale (Roemeens) (uit: Timpuri Noi 4 maart 2003).

post versturen

Als u een brief of kaart naar België of Nederland wilt sturen, koop dan eerst de postzegels en plak deze op de envelop of kaart, alvorens u de tekst of het adres opschrijft. Het komt namelijk regelmatig voor dat je zes tot tien postzegels op een kaart moet plakken, zodat je het adres alleen in een hoekje rechtsonder kwijtkunt. De postzegels hebben vaak smerige gom, een vochtig kussentje kan uitkomst brengen als u veel postzegels moet likken. Brievenbussen bevinden zich hoofdzakelijk bij postkantoren en zelden gewoon op straat. Tarieven zijn niet te geven, omdat deze heel vaak wijzigen, vanwege de inflatie.

e-mail en internet

In de grote steden zijn internetcafé's. Bij de toeristische pagina's hebben wij aangegeven waar wij internetcafé's hebben aangetroffen, maar begrijp dat deze business nogal fluctueert, met andere woorden, waar vandaag nog een goed internetcafé zit, kan morgen dat café weer dicht zijn en andersom worden dagelijks nieuwe internetcafé's geopend. Op campings, in hotels en bij pensions, zeker als het meer familie-achtige bedrijven zijn, is heel vaak internet, soms WIFI. Informeer hiernaar bij de receptie. De extentie voor Roemeense websites is .ro.

radio wereldomroep

Voor de frequenties van de wereldomroep surft u naar www.wereldomroep.nl. Bij de ANWB liggen folders met frequenties. Onze ervaring is dat de 49 m band erg sterk is, anders zult u de andere frequenties moeten proberen.

foto: het bord van de postkantoren in Roemenië, in dit geval in het dorp Ghiseu