Boeken

Internet- / ervaringenboeken

Oost, west ... Roemenië! Prikbord Ervaringenboek.
Door Johan De Grieck, Annemie Verlinden, Peter Zwart, Hendrik Jan Janssen, Stan Distelmans, Bob Le Nobel, Ine Van Zeeland, Kris Verellen, Frans Brinkman, Noor Vergeer, Barend Van Barneveld, Marjoke Oosterom, Lonneke Roodnat, Rolf Erik Karst, Go Wammes, Iris Swinkels, Auktje Smedes, Ina Smits, Martin Kossen, Lex Storm, Jan De Vries, Suzanne Ter Huurne.
Een bundel met ervaringen van Nederlanders en Belgen die op een of andere manier met Roemenië zijn verbonden. Het boek is een initiatief van deelnemers aan het Nederlandstalige internetforum http://prikbord.ropromo.org. Het is een niet-commerciële uitgave, van ieder verkocht exemplaar van deze bundel gaat 2,50 euro naar de Stichting Opération Villages Roumains Nederland. (157 pages) Paperback: $11.56 Download: $3.88
Het boek is verkrijgbaar via www.lulu.com.

Alle wegen leiden naar... Roemenië
Door Alex Middel, Aloys Soullié, Anita van Roekel-van Eijk, Barend van Barneveld, Bob le Nobel, Chris Kroon, Dennis van Peppen, Evert Wiskerke, Francesco Frentrop, Frans Brinkman, Frans Rochtus, Go Wammes, Hubert Seevens, Ina Smits, Ine van Zeeland, Janneke Vos, Kris Verellen, Marten van Dijken, Noor Vergeer, Okke Last, Stan Distelmans, Stefan , Ton in 't Veld, Tudor Georgescu
Een bundel met ervaringen van Nederlanders en Belgen die op een of andere manier met Roemenië zijn verbonden. Het boek is een initiatief van deelnemers aan het Nederlandstalige internetforum http://prikbord.ropromo.org. Het is een niet-commerciële uitgave, van ieder verkocht exemplaar van deze bundel gaat 2,50 euro naar de Stichting Opération Villages Roumains Nederland.
(203 pagina's ) Paperback 19 euro inclusief verzendkosten.
Het boek is te koop via www.lulu.com. Vul bij de zoekmachine bovenin het trefwoord Roemenië in. Klik het boek aan en volg de Nederlandse instructies. De betaling is per creditkaart.

Nederlandstalige boeken over Roemenië

Een aantal Roemeenstalige boeken is in het Nederlands en / of in het Engels vertaald. Jan Willem Bos heeft een uitgeverij, Go-Bos Press, waar u kunt kijken welke publicaties zijn vertaald, uiteenlopend van romans tot gedichten.

Ana Blandiana - Gedichten
Uitg. Go-Bos Press Homepage www.gobospress.biz E-mail info@gobospress.biz
ISBN 90 8041 1426
Gedichten, vertaald door Jan Willem Bos. 
Sylvia Bambola - Beproeving
Uitg. Hertogboeken Homepage www.hertog.nl
ISBN 90 3311 6006

Erik F. Baeyens & Eliane van Speybroek - Met een camper (‘zwerfauto’) door Oost-Europa (2007)
Uitg. Cabinet Cuvinte Homepage www.roemenie.com & www.wegwijzer.be
Erik en Eliane reisden gedurende een aantal jaren door het 'nieuwe' Europa, o.a. door Roemenië. De auteurs zijn bekend met reisvoorlichting van Reizigers voor reizigers.
13 x 20 cm, 208 pagina’s, 83 kleurenfoto’s, en een extra website met praktische info. Prijs 17,50 euro (inclusief verzendkosten).
Eva Bentis - De engel en het zwaard (1994) Uitg. Contact Roman. Jan Willem Bos, Sorin Alexandrescu, André Kom en Cornelia Golna (red.) - Twaalf jaar Roemenië Bulletin (1994 - 2006) 629 pag. Uitg. Go-Bos Press Homepage www.gobospress.nl E-mail info@gobospress.nl ISBN 97 890 8041 1487 Een keuze uit de artikelen. Jan Willem Bos - Roemenië ISBN 90 6832 3830 Uit de landenreeks van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, bevat veel informatie. Jan Willem Bos & Jacques Neeven - Democratisering aan de Donau (1997) Uitg. Instituut voor Publiek en Politiek Amsterdam E-mail uitgeverij@publiek-politiek.nl Jan Willem Bos - Juridisch-economisch woordenboek Nederlands-Roemeens en Roemeens-Nederlands (2005) Uitg. Go-Bos Press Homepage www.gobospress.biz E-mail info@gobospress.biz ISBN 90 8041 1477 Jan Willem Bos - Land in de marge van Europa. Roemenië na de revolutie (1989-2004) (2005) Uitg. Go-Bos Press Homepage www.gobospress.biz E-mail info@gobospress.biz ISBN 90 8041 1469

Jan Willem Bos - Moderne Roemeense verhalen (2008)
Uitg. Atlas
Paperback 400 pag. Euro 34,90
ISBN
97 8904 5000 014
De Roemeense literatuur begint pas in de loop van de negentiende eeuw. Roemenië is dan een betrekkelijk onderontwikkeld land, waarin de tegenstelling tussen stad en platteland een grote rol speelt. Maar in korte tijd ontwikkelt deze literatuur zich tot een van de rijkste in Europa. Jan Willem Bos heeft een representatieve keuze gemaakt die alle perioden van deze ontwikkeling bestrijkt, van boerenverhalen tot aan de postcommunistische renaissance. Aan bod komen verhalen van onder anderen Ion Luca Caragiale, Ion Creanga, Mircea Eliade, Ana Blandiana, Cristian Teodorescu en Mira Feticu.

Jan Willem Bos - Verdacht (2009)
Uitg. Atlas Paperback 288 pag. Euro 19.90
ISBN 97 8904 5014 883
Tot de val van het bewind van dictator Nicolae Ceausescu in december 1989 fungeerde de Securitate, de Roemeense geheime politie, als de waakhond van het communistische regime. De Securitate had niet alleen de opdracht om het regime te beschermen tegen eventuele binnenlandse tegenstanders, maar ook tegen buitenlanders die op enige manier lastig waren of die het imago van het land konden schaden. Sinds 2006 kunnen ook buitenlanders kennisnemen van het dossier dat de Securitate in de loop der jaren van 'verdachten' had aangelegd. Jan Willem Bos diende een aanvraag in en las in het najaar van 2007 in Boekarest de drie mappen van zijn dossier, een document dat ruim een decennium beslaat en getuigt van de paranoia van een misdadig regime. In dit boek analyseert hij niet alleen de nota's en processen-verbaal waaruit zijn dossier bestaat, maar schetst hij ook de geschiedenis van de Securitate en interviewt hij de 'bron' die in goed overleg had besloten het spelletje van de Securitate mee te spelen.

Jan Willem Bos - Mijn Roemenië (2011)
Uitg. Atlas Euro 24,95
ISBN 97 8904 5007 809
Beroemde begraafplaatsen, de slacht van het kerstvarken, van hun voetstuk gestoten standbeelden, bronwater en pruimenjenever en natuurlijk Nicolae Ceausescu. Jan Willem Bos schrijft op zijn sappige manie over zijn liefdevolle relatie tot Roemenië. Velen zullen allerlei zaken in het boek herkennen.

Frans Brinkman - Roemeens decor (2006) Vier vertellingen, vier op zichzelf staande verhalen die met elkaar verbonden zouden kunnen zijn. Iedere vertelling behandelt gedachten, handelingen en vooral keuzes van de hoofdpersonen gedurende een etmaal. Deze filosofische fictie reikt de lezer ruim stof tot nadenken met Roemenië als inspirerende omgeving. Het boek is de eerste verhalenbundel van Frans Brinkman als allochtoon. Homepage www.roemenie.com/Brinkman-Decor2.html

Frans Brinkman - Roemeense figuren, circa 150 columns (2008)
Euro 13,50 bestellen via www.lulu.com
Roemeense figuren bevat teksten die eerder verschenen op ember.tk en roemenie.com. De auteur woont met zijn Rroma-Nederlands-Roemeens gezin in het dorpje Vizuresti, zo'n 40 kilometer van Boekarest. De columns zijn een mengeling van ervaringen, typische Roemeense gebeurtenissen en overpeinzingen. Ze omvatten een periode van twaalf jaar, een tijd waarin veel is gebeurd. Het land is EU-lid en economisch booming. Of alle verandering ook vooruitgang is, is een terugkerend thema. Zoals de vooroordelen over Rroma. Ook de romantiek en het platteland krijgen veel aandacht. De auteur is een echte buitenlandse waarnemer en soms een vreemde eend in de bijt.


Valeriu Butulescu - Oases van zand
Uitg. Go-Bos Press
Homepage www.gobospress.biz E-mail info@gobospress.biz ISBN 90 8041 1434
Aformismen, vertaald door Jan Willem Bos.

Magda Cârneci - Chaosmos
Uitg. Go-Bos Press
Homepage www.gobospress.biz E-mail info@gobospress.biz
ISBN 90 8041 1450
Gedichten, vertaald door Jan Willem Bos.

Mircea Cartarescu - De Wetenden (2010)
Uitg. De Bezige Bij
E-mail e.j.van.dijk@debezigebij.nl
Roman, vertaald door Jan Willem Bos.

Georges Castellan - Geschiedenis van Roemenië (2001)
Uitg. Facta 2001 ISNB 90 5848 1719 Vertaald door Zsuzso Pennings.
Een goede geschiedenis van Roemenië, om wat meer van de volksverhalen te begrijpen.

Raymond Detrez e.a. (o.a. Julien Weverbergh) - Abdijen en Kloosters in Oost-Europa (1995)
Uitg. Fontein ISBN 90 2610 8052
Aanvolen als je iets wilt begrijpen over Roemeense kloosters. Het deel over Roemenië is geschreven door Julien Weverbergh.

Ion Creanga - Blanke-Moor en andere sprookjes (2014)
Uit het Roemeens vertaald door Jan Willem Bos en Jan H. Mysjkin. Zijn eerste vertellingen waren didactisch materiaal voor het lager onderwijs. Hele generaties Roemeense kinderen zijn er mee opgegroeid. Verkrijgbaar via www.gobospress.nl

Hubrecht Duijker - De Donau landen
ISBN 90 2746 3794
Boekje over wijn.

W. van Eeden, J.W. Bos, E.H. van der Linden - Woordenboek Nederlands-Roemeens (2008)
780 blz., gebonden, 34.000 trefwoorden
ISBN 97 8906 1433 286, EUR 59,50

W. van Eeden, J.W. Bos, E.H. van der Linden - Woordenboek Roemeens-Nederlands (2010)
Gebonden.
EUR 59,50

Catalin Dorian Florescu - Zaira (2010)
Uitg. Signature ISBN 978.90.5672.327.9 EUR 25,00
Zaira groeit op het landgoed van haar vrome, strenge grootmoeder op, samen met haar neef Zizi. Haar ouders, rijke grootgrondbezitters uit Boekarest in het feodale Roemenië van voor de Tweede Wereldoorlog, hebben nauwelijks oog voor de opvoeding van hun dochter. Omdat Zaira zich zonder haar ouders soms eenzaam voelt, vermaakt de fantasierijke Zizi haar door toneelstukjes voor haar op te voeren. Zo wordt toneel haar lust en haar leven. Als jonge vrouw leert ze een poppenspeler kennen en de twee krijgen een stormachtige verhouding. Ondertussen hebben politieke ontwikkelingen dramatische gevolgen voor haar familie. Als de communisten haar en haar familie bedreigen - ze is dan al een bekende poppenspeler die bovendien haar hoofd niet buigt voor hert regime - slaat Zaira met haar man en dochter op de vlucht. Pas als oude vrouw heeft ze de moed om weer terug te keren in haar geboorteland.

Kees van Kooten - Zwemmen met droog haar
Uitg. Bezige Bij 1992 ISBN 90 2343 2444
Roman.

Stephan Lang - De mollenvanger
Uitg. De Geus ISBN 90 5226 8657

Stephan Lang - Transylvanische bruiloft
Uitg. De Geus ISBN 90 4450 021x

Nausicaa Marbe - Mandraga (1998)
Uitg. Meulenhoff Roman.

Marriët Meester - Stilte voor het vuur (1992)
Uitg. Meulenhoff
Verslag van de schrijfster over haar ervaringen met Roemeense zigeuners.

Marriët Meester - Sla een spijker in mijn hart (2006)
Uitg. Meulenhoff
Homepage www.marietmeester.nl/slaeenspijkerinmijnhart.html
Roemeense Roma na de revolutie. In dit boek vertelt Mariët Meester over haar ervaringen met Roma van de afgelopen 15 jaar.

Herta Müller - De Ademschommel (2009)
Uitg. De Geus
Januari 1945. Roemenië dat aan de kant van Hitler stond, heeft al gecapituleerd en de Duitstalige minderheid van de bevolking leeft in angst. De Russische overwinnaars eisen als vergelding alle Duitse mannen en vrouwen tussen de zestien en zesenveertig op voor de "wederopbouw" van de Sovjet-Unie. De Ademschommel ontrukt Herta Müller deze duistere periode aan de vergetelheid.

Jan H. Mysjkin - Voor de prijs van mijn mond & Engel in het raam op het oosten (2013)
Uitg. Poëziecentrum. Meer informatie hier.

Ion Mihai Pacepa - Het duivelsrijk van Ceausescu
Uitg. Het wereldvenster ISBN 90 2694 1366 316 pag. In het Engels: Red horizons via www.bol.com verkrijgbaar.

Stefan Popa - Verdwenen grenzen (2014)
Over het wel en wee van twee Roemenen die het land ontvluchten ten tijde van het Ceausescu-regime en elders in Europa hun gelijk beproeven, maar vooral tegenslag ervaren. Meer informatie hier.

Mihail Sebastian - Dagboek 1935-1944. De alom gerespecteerde banaliteit van het kwaad (2007)
640 paginas
ISBN 97 890 7890 2195 NUR 301
Het dagboek van de Roemeense schrijver Mihail Sebastian gaat over de dagelijkse gebeurtenissen in Boekarest en volgt het wel en wee van een intellectueel van Joodse origine.

Olaf Tempelman - Roemeense lente (2007)
Uitg. De Arbeiderspers te Amsterdam en Antwerpen ISBN 97 8902 9564 694 Prijs euro 18,95
De ondertiteling zegt genoeg over de inhoud: tragische komedies in de overgang naar een nieuw tijdperk. Het beschrijft personen uit de tijd van 1989 tot nu. Olaf Tempelman is correspondent van de Volkskrant in Boekarest.

Laszlo Tökes - De vonk in de Roemeense revolutie. Autobiografie (1991)
Uitg. J.J. Groen en zoon Leiden ISBN 90 5030 2068
Het levensverhaal van de Hongaarse dominee die vanuit Timisoara de opstand tegen Ceausescu op gang bracht.

Jean-Paul Van der Elst - De Lage Landen in Transsylvanië (2012)
ISBN 97 8908 2011 302 ISBN 10 9082 0113 01 Paperback 142 pagina's Prijs ongeveer euro 15 via sdistelmans@momas.ro
Nederlanders, Vlamingen en Walen in de kolonisering van Transsylvanië.

Janneke Vos - De Blinde vrouw van Mures (2008), Adio Peppi (2009), Het is hier net het paradijs (2010) & Pofta buna (2011)
Janneke Vos besluit met haar man Ad naar Roemenië te emigreren. Ze beginnen in Oarba de Mures bij Targu Mures een geitenboerderij. Herhaaldelijk worden ze door de herders in de steek gelaten, ze worden afgeperst en drie keer bijna failliet verklaard. Iedere Roemeniëganger zal allerlei zaken, die ze meemaakten, herkennen. Meer informatie op haar homepage www.jannekevos.nl. Onder andere verkrijgbaar bij www.profiel.nl.

R.G. Waldeck - Athene Palace Boekarest (2004)
ISBN 97 8904 5009 889 Prijs euro 24,90
Het Athene Palace in Boekarest werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door allerlei uiteenlopende gasten gefrequenteerd. Hitlers agenten zaten hier schouder aan schouder met Britse diplomaten, terwijl Amerikaanse correspondenten Duitse generaals in de gaten hielden. De Amerikaanse journalist Rosa Goldschmidt Waldeck, zelf van joods-Duitse afkomst, maakte de gebeurtenissen in het Athene Palace zeven maanden lang mee en schreef de spannende en intrigerende geschiedenis van deze 'broeikas van intriges'. Met een inleiding van Ernest H. Latham jr.

Go Wammes - Bedankt voor je bezoek: Herinneringen aan Roemenië
Te bestellen bij de schrijver door 11,50 (inclusief porto) over te maken op bankrekening 15.92.01.756 t.n.v. Go Wammes te Naarden

Manfred Wirtz - Dorp in de Karpaten (2004)
Uitg. Flevodruk ISBN 90 7720 4091
Fotoboek over Roemenië.

Cees Zoon - Het bal van de vampier
Over de uitwassen van het regime van Ceausescu.

diverse auteurs - Een paard dat Pools praat (1998)
Uitg. Prestige Stichting Oost-Europa Kring Utrecht ISBN 90 6481 2969 Samengesteld door Richard van de Brink, Hellen Kooijman en Bert Kuitenbrouwer.
Verhalenbundel van schrijvers uit Oost-Europa, met ook een Roemeense bijdrage.

diverse auteurs - Roemenië. Verhalen van deze tijd (1988)
Uitg. Meulenhoff ISBN 90 2903 7016 Bijeengebracht door Sorin Alexandrescu en vertaald door Jan Willem Bos.
Vaak aparte en soms bizarre verhalen.

Engelstalige boeken over Roemenië

Dervla Murphy - Transylvania and beyond (1992)
Uitg. John Murray Londen ISBN 07 1955 0289
Reisbeschrijving in het Engels van een lifster vlak na de revolutie.

Tudor Seulean, Maarten Ruijters en Ton van Rijen - Transylvania: The Saxon legacy (2010)
Dit schitterende boek beschrijft 52 weerkerken en is geïllustreerd met over de 100 foto's en tekeningen. Te koop door overmaking van euro 22,50 aan A.J.P.C. van Rijen te Ossendrecht. ABNAmrobank 525213562 BIC ABNAN2A IBAN NL16ABNA0525213562 Nederland en België euro 22,50 Andere landen in Europa euro 25.

Bram Stoker - Dracula
Het klassieke dracula-verhaal.

The Icons on Glass at Sibiel
Een Engels boekje over glasiconen in Transsylvanië en een beschrijving van de verzameling in het museum van Sibiel (jud. Sibiu). Het boek is verkrijgbaar via info@sibiel.net. De prijs is euro 8 plus portokosten.

Franstalige boeken over Roemenië

Barbu Brezianu - Brancusi en Roumanie (1998)
Uitg. Arta Grafica, Calea Serban Voda 133, Bucuresti sector 4 ISBN 97 3571 2016
Alles over Brâncusi en zijn beelden. Er is een Franse en een Roemeense uitgave.

Duitstalige boeken over Roemenië

 

Andreas Mausolf - 100 Jahre Lokalbahn Arad - Podgoria (1906-2006) (2007)
Uitg. Hauschild, verkrijgbaar via de tramshop van de museumtramlijn in Amsterdam voor euro 11,80.
Dit Duitstalige boekje beschrijft deze interlokale Roemeense spoorlijn, die met zwaar interlokaal trammaterieel werd bediend tot 1981 en sindsdien als echte interlokale tramlijn nog op een deel van de lijn tot Ghioroc nog steeds de dienst uitvoert. Aan het eind van het boekje staat een beknopte samenvatting in het Roemeens, Hongaars en Engels vermeld.

Siebenbürgen, Gästehäuser un Wanderwege in der Kirchenburgerlandschaft (2010)
Uitg. Honterus Verlag Homepage www.honterus-verlag.ro E-mail info@honterus.ro
ISBN 978-973-1725-29-1
Een beschrijving van de weerkerken en de logeergelegenheden daarbij. Verder een aantal wandelroutes in het gebied.

Een zeer uitgebreide lijst van Roemeense boeken staat op www.bibliografieroemenie.nl.