Recepten

Roemeense recepten zijn niet altijd per se typsich Roemeens, want de keuken wordt door diverse culturen beïnvloed. Kijk eens op de site van Roemeense kruiden. Hieronder volgt een aantal recepten. Heeft u zelf nog recepten, geef die dan aan ons door.

sarmale

Een heel lekker en heel bekend recept in Roemenie is Sarmale. Dat zijn koolrolletjes gevuld met gehakt, kruiden en rijst.

Benodigdheden

1 groene kool
1 kilo half om half gehakt
2 uien
spek (een stuk en kleine blokjes)
kopje rijst

Spekblokjes en ui fruiten in een koekenpan. De kool in bladeren uiteen trekken. Alle ingrediënten goed mengen. Als de kool al gezouten is hoeft er geen zout bij, anders wel. Eventueel wat peper toevoegen. Dan volgt het moeilijkste: een "plukje" gehakt pakken en in een koolblad rollen. De zijkanten in het koolrolletje drukken. Ga door tot het gehakt op is. Snij de overige kool in kleine reepjes leg een gedeelte hiervan onder op de bodem van een pan. Vervolgens een gedeelte koolrolletjes, daarna weer wat kool en het stuk spek, weer wat koolrolletjes. Vullen met water (iets meer dan de helft) en zo'n 40 minuten zacht laten sudderen. Eten met creme fraiche! Heerlijk!!!

mamaliga

Mamaliga is een soort maïsbrij. In andere landen spreekt men wel van polenta. Serveren met vleesschotels in saus, of met schapenkaas en zure room. 

Benodigdheden

1 liter water
250 gram maïsmeel
1 theelepel zout

Breng het water aan de kook. Voeg zout toe (altijd pas als het water kookt, dan kookt het eerder). Strooi het maïsmeel langzaam in het kokende water. Blijf roeren! Als de massa zo dik is dat roeren lastig is, dan geen maïsmeel meer toevoegen, want door het koken dikt het vanzelf nog verder in. Roeren totdat de massa niet meer aan de pan kleeft. Warm opdienen in een diepe schaal.

ciorba

Ciorba is zure soep. De bekendste vorm is met balletjes, ciorba de perisoare.

Benodigdheden

1 wortel
1 bosje peterselie 
1/2 selderijknol 
1 ui 
1 paprika 
150 gram mager varkensgehakt 
1 eetlepel rijst 
1 ei 
1-2 tomaten 
maggi kruidenbouillon (vloeibaar) 
1/4 liter zuurkoolnat of sap van 2 citroenen 
3 eetlepels olie 
zout en peper naar smaak

Het gehakt vermengen met de rijst en het ei, zou en peper toevoegen. Vleesballetjes hiervan draaien. De wortel, de peterselie, de ui en de selderijknol fijnsnijden en in de olie glazig laten worden, dus niet te lang bakken. Een liter water opzetten en de groentemix met olie toevoegen. Het geheel 30 minuten gaat laten koken. Voeg dan de vleesballetjes, de gesneden paprika en de tomaten toe. Laat het nog 30 minuten koken. Nu pas het zuurkoolnat of het citroensap toevoegen en even laten meewarmen. Zout en maggi kruidenbouillon naar smaak toevoegen. Serveren met Spaanse pepers of met room.

foto: een Roemeense salade is simpel

foto: in Roemenië wordt veel soep gegeten, dit is worstsoep

foto: de Roemeense variant van yoghurtsaus (met pepers!)