Recepten
Roemeense
recepten zijn niet altijd per se typsich Roemeens, want de keuken wordt door
diverse culturen beïnvloed. Kijk eens op de site van Roemeense
kruiden. Hieronder volgt een aantal recepten. Heeft u zelf nog recepten,
geef die dan aan ons door.
sarmale
Een heel lekker en heel bekend recept in Roemenie is Sarmale. Dat zijn koolrolletjes gevuld met gehakt, kruiden en rijst.
Benodigdheden
1
groene kool
1 kilo half om half gehakt
2 uien
spek (een stuk en kleine blokjes)
kopje rijst
Spekblokjes en ui fruiten in een koekenpan. De kool in bladeren uiteen trekken.
Alle ingrediënten goed mengen. Als de kool al gezouten is hoeft er geen
zout bij, anders wel. Eventueel wat peper toevoegen. Dan volgt het moeilijkste:
een "plukje" gehakt pakken en in een koolblad rollen. De zijkanten
in het koolrolletje drukken. Ga door tot het gehakt op is. Snij de overige kool
in kleine reepjes leg een gedeelte hiervan onder op de bodem van een pan. Vervolgens
een gedeelte koolrolletjes, daarna weer wat kool en het stuk spek, weer wat
koolrolletjes. Vullen met water (iets meer dan de helft) en zo'n 40 minuten
zacht laten sudderen. Eten met creme fraiche! Heerlijk!!!
mamaliga Mamaliga is een soort maïsbrij. In andere landen spreekt men wel van polenta. Serveren met vleesschotels in saus, of met schapenkaas en zure room. Benodigdheden 1 liter water 250 gram maïsmeel 1 theelepel zout
Breng
het water aan de kook. Voeg zout toe (altijd pas als het water kookt, dan kookt
het eerder). Strooi het maïsmeel langzaam in het kokende water. Blijf roeren!
Als de massa zo dik is dat roeren lastig is, dan geen maïsmeel meer toevoegen,
want door het koken dikt het vanzelf nog verder in. Roeren totdat de massa niet
meer aan de pan kleeft. Warm opdienen in een diepe schaal.
ciorba
Ciorba is zure soep. De bekendste vorm is met balletjes, ciorba de perisoare.
Benodigdheden
1 wortel 1 bosje peterselie 1/2 selderijknol 1 ui 1 paprika 150 gram mager varkensgehakt 1 eetlepel rijst 1 ei 1-2 tomaten maggi kruidenbouillon (vloeibaar) 1/4 liter zuurkoolnat of sap van 2 citroenen 3 eetlepels olie zout en peper naar smaak
Het
gehakt vermengen met de rijst en het ei, zou en peper toevoegen. Vleesballetjes
hiervan draaien. De wortel, de peterselie, de ui en de selderijknol fijnsnijden
en in de olie glazig laten worden, dus niet te lang bakken. Een liter water
opzetten en de groentemix met olie toevoegen. Het geheel 30 minuten gaat laten
koken. Voeg dan de vleesballetjes, de gesneden paprika en de tomaten toe. Laat
het nog 30 minuten koken. Nu pas het zuurkoolnat of het citroensap toevoegen
en even laten meewarmen. Zout en maggi kruidenbouillon naar smaak toevoegen.
Serveren met Spaanse pepers of met room.
foto: een Roemeense salade is simpel
foto: in Roemenië wordt veel soep gegeten, dit is worstsoep
foto: de Roemeense variant van yoghurtsaus (met pepers!)