Banaat

oriëntatie op de Banaat

De Banaat omvat de judet Timis en Caras-Severin. De zuidwestgrens met Joegoslavië wordt gevormd door de rivier de Donau. In het noordwesten ligt Hongarije. Ten noorden van de Banaat ligt de streek Crisana. In het noordoosten ligt Transylvanië. Oltenia ligt oostelijk van de Banaat.

bezienswaardigheden

De meest interessante stad in de Banaat is Timisoara, waar in 1989 de revolutie tegen Ceausescu begon. Lugoj en Resita zijn de andere grotere steden in deze streek. Helemaal op de grens met Oltenia, even ten noorden van Orsova in de Cernavallei, ligt een van de bekendste kuuroorden van Roemenië, Baile Herculane.

Baile Herculane

 

Op deze plek hadden de Romeinen al een badplaats, genoemd naar hun god Hercules. Deze krachtpatser heeft hier zijn kracht verkregen door te baden in de bronnen in de omgeving, althans dat wil de legende. Het kuuroord bij Baile Herculane functioneert onafgebroken sinds 1734. Het is hiermee een van de oudste kuuroorden ter wereld. Het klimaat is hier zeer gunstig om van vermoeidheid te herstellen en het minerale water is heilzaam voor rheuma, astma en vele andere aandoeningen. De omgeving kent een mooie natuur van heuvels en bossen, met een diverse fauna (onder andere schildpadden en vlinders).

bezienswaardigheden

Baile Herculane bestaat uit drie delen. Van west naar oost zijn dit de woonwijk, de commieblocks en het oude centrum. Alles wat leuk is ligt in het oude centrum. Ga naar hotel Roman, waarin zich het Romeinse badhuis museum bevindt. Hier staan 2000 jaar oude baden, replica's van Romeinse schilderingen en een origineel beeldhouwwerk in een muur dat dienst deed als altaar voor Hercules. De baden werden vroeger gevuld met mineraalwater uit de bron, dat nu naar het zwembad van het hotel wordt geloodst. Hier kun je zwemmen, ook als je niet in het hotel overnacht en ook als je geen doktersverwijzing hebt. Kun je hier niet terecht, probeer het dan in hotel Afrodite (dat in het commieblockgedeelte ligt). Verder liggen in de stad verschillende bronnen: Izvorul Hercules, de Oostenrijkse baden en de Apollobaden. Ga zeker even kijken bij het museumpje, waarnaast een enorme boom staat. Het gaat hier om een wellingtonia gigantea van meer dan 200 jaar oud.

overnachten

Beste keuze qua hotels is Apollo of Roman. Zie onze pagina over hotels voor meer informatie.

 

Lugoj

 

Lugoj ligt aan de rivier de Timis. Er zijn een paar leuke straten met winkels en mooie, 19e eeuwse gebouwen. De ijzeren brug over de Timis is kenmerkend voor de Roemeense stijl, net een spoorbrug. Overnachten kan in hotel Dacia (Str. Cuza Voda 1 tel. 0256-350671 fax 0256-350671), hotel Timis (Str. Andrei Mocioni 20 tel 0256-355045 fax 0256-352740) of hotel Tirol (Str. Salcâmului 15 tel 0256-353832 fax 0256-354183). Zie de pagina over hotels.

 

Resita (plattegrond)

 

Deze industriestad is de hoofdstad van het judet Caras-Severin. Resita telt zo'n 80.000 zielen. De stad ligt min of meer halverwege tussen Boekarest en Boedapest. Per vliegtuig alleen bereikbaar via het internationale vliegveld van Timisoara en per trein ook niet direct makkelijk aan te doen, is de beste keus om hier te komen de auto. Klik hier om een stadsplattegrond van Resita te downloaden.

geschiedenis

De naam Resita zou uit het Slavisch komen, waar 'Rechitza' van 'reka', rivier, komt. Tamelijk logisch, want door de stad loopt de rivier de Bârzava, een zijrivier van de Timis. De stad is ergens in de 18e eeuw tijdens de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie ontstaan. In 1872 werd hier de eerste Roemeense stoomlocomotief gebouwd. Dat heeft zijn sporen nagelaten, want in de stad ligt een heus spoorwegmuseum. De voetballer Christian Chivu is geboren in Resita.

bezienswaardigheden

De stad zelf is nauwelijks interessant behalve het spoorwegmuseum, maar in de omgeving liggen een aantal kuuroorden en de grot van Comarnic, zie onze pagina over grotten. Loop een rondje over het central plein, slenter langs de gekanaliseerde rivier de Bârzava of ga voor een ritje in de kabelbaan.

overnachten

Mocht u hier moeten of willen overnachten, ga dan op zoek naar hotel Semenic (Piata 1 Decembrie 1918 2 tel 0255-213378 fax 0255-214854). Zie onze pagina over hotels.

 

Timisoara (plattegrond)

 

Timisoara (in het Hongaars Temesvár, op z'n Duits Temeschburg) is de stad die in het begin erg betrokken raakte bij de Revolutie van 1989. Natuurlijk is het bekijken van de bekende gebouwen en pleinen erg interessant. Ook behalve dat is de hoofdstad van de Banaatstreek toeristisch de moeite waard. Deze vierde stad van Roemenië heeft vanwege de zuidelijke ligging een zacht klimaat en heeft als toevoeging de titel "Bloemenstad", vanwege de ring van stadsparken rondom het oude centrum. Natuurlijk hebben we ook een mooie plattegrond van Timisoara.

foto: Timisoara "Bloemenstad"

consulaat

In Timisoara is een Nederlands consulaat gevestigd voor de provincies Satu Mare, Maramures, Salaj, Bihor, Arad, Timis en Caras-Severin. Het adres is Strada Prot. George Popovici Nr. 8A300226 Timisoara tel 0256-221501 fax 0256-221501 E-mail marius@consilium.ro. Zie ook onze pagina over ambassades.

bezienswaardigheden

Het station Gara de Nord ligt vlak buiten het westen van het centrum. Loop in enkele minuten via de Blvd. Ferdinand 1 naar het Piata Victoriei. Rechtdoor ligt het parcul Civic (1). Rechtsaf, het centrum uit via de Bulevardul 16 Decembrie, ligt de kerk van ds. Tökes (2). Aan het Piata Victoriei (4) ligt het Operagebouw (5). Iets verderop naar het noorden ligt het Piata Unirii (3). Op dat plein staan de Rooms Kathlieke (7) en de Servisch Orthodoxe Kathedraal (6). De drieënigheidszuil werd in 1739 door het volk opgericht als dank aan God dat zij voor de pest gespaard bleven. Op het plein staat het Oude Paleis van de Prefectuur (8) uit 1754 (Palatul Vechii Prefecturi), waar nu een kunstmuseum gevestigd is. In de Palancastraat is het Etnografisch museum (9) van de Banatstreek. Zie onze pagina over musea.

Loop wat rond in de oude stad, die is gelegen tussen de Piata Unirii en Piata Libertatii. Hier zijn ook de plaatsen van de opstand van 1989. De meeste indruk op ons maakte het gebouw van de Hongaarse Kerk van ds. Tökes. De kerk ligt aan een brede weg, die tegenwoordig ook Blvd 16 Decembrie 1989 heet, een paar honderd meter over het Begakanaal. Aan de buitenkant zit een gedenksteen en als u geluk heeft kunt u deze kerk ook bezichtigen. Dit vreemde gebouw is waar ds. Tökes woonde en belegerd werd door de Securitate. Later heeft hij dit uitgebreid in een boek beschreven (zie op de bladzijde met boeken). De tanks van de communisten reden op 17 december het Operaplein op en begonnen op de mensen te schieten. Op 20 december had de menigte van 100.000 man (en vrouw natuurlijk) de tanks overgenomen en de bezetting sloeg over naar Boekarest. Op het Operagebouw hangt nu een gedenkteken met de woorden: "Ook u, die langs dit gebouw komt, zal nadenken over vrij Roemenië". Op het Piata Vicoriei staat een houten kruis om de gesneuvelden te gedenken.

foto: gedenkteken van de kerk van Tökes tegen de Securitate

camping

Een goede plek om te overnachten is de Camping International (10) (Aleea Pâdurea Verde). Voor kamperders zijn in het bos mooie plaatsen aangelegd met stroom en eigen kranen. Rondom de kampeerplekkken staan veel vakantiehuisjes, die ook per nacht gehuurd kunnen worden. Er is ook een restaurant, waar je prima kan eten, van ontbijt tot diner. Op mooie zomeravonden is er wel eens een muziek- en dansavond, die mischien lawaai oplevert. Zie onze pagina over campings.

hotels

Eurohotel (Str. Mehadia nr.5 tel 056-201251) lijkt de beste keuze als nieuw hotel met veel comfort. Een goedkoop hotel is Casa Tineretului (Str Aries 19) 2 km buiten het centrum. In het centrum ligt ook nog Hotel Banatul (Blvd Ferdinand 5). Zie onze pagina over hotels.

restaurants

Een heel goede pizzeria vindt u in Str. Mures, namelijk Pizza Extra (Str. Mures 98 tel 0256-488676). De eigenaar (Cornel Marincu) heeft zeer goede banden met Nederland. Alle gasten uit Nederland zal hij met extra egards behandelen. Betere pizza's en voor zo weinig geld vindt u niet in de wijde omgeving van Timisoara. Nee, we overdrijven niet, kom zelf eens een pizza eten! In Restaurant N&Z (Str Alba Iulia 1), vlakbij het Piata Libertatii, worden de menu's met plaatjes van de schotels geëtaleerd. Veel buitenlanders bezoeken het Crama Bastion bij de oude verdedigingswerken (Str Hector). De rijstschotels zijn niet bijzonder, maar binnen geeft het retaurant je een historische sfeer. 's Zomers buiten bier of iets anders drinken is idyllisch. Er zit een Chinees in Timisoara, Marele Zid Chinezesc (Str. Alecsandri 2 tel 0256-132188), met lekkere menu's. Italiaans voedsel is te eten in Horse Pizzeria (Str. Popa Sapcâ), waar ook pasta's op de kaart staan. Voor een vegetarische pizza kunt u terecht bij Pizzeria Poly, naast de spoorbrug. Koffie drinken kan in het Aroma Cafea op het Piata Libertâtii, ook voor pizza's en gebak. Op de kruising van Str. Alba Iulia en Blvd. Republicii zit Brasserie Opera voor een snack, met daar tegenover de McDonald's. Studenten moeten naar University Café (Blvd. Vasile Pârvan 4) om met de lokale studenten in aanraking te komen. Hamburgers enzo zijn te koop bij Hamburger Plus en Extra Plus (Str. Alecsandri). Er zitten echter nog veel meer fastfood restaurants in Timisoara, volop keuze voor de liefhebber van de vette hap dus!