Kuuroorden

Veel reisbureaus bieden reizen naar Roemenië aan om te kuren. Wat houdt dat nu precies in? Waar kunt u het beste kuren? Dat en meer leest u op deze pagina. Wilt U ervaringen met dit soort toerisme aan ons doorgeven?

waarom kuren in Roemenië?

Een derde deel van alle bronnen in Europa met mineraal water, al of niet verwarmd, zijn in RoemeniŽ. In totaal zijn er meer dan 160 badplaatsen. Het insmeren met zwavelhoudende modder is erg populair. Men vermoedt dat de kuren genezing bieden bij meerdere kwalen: neurotische aandoeningen, rheumatiek, gynecologische aandoeningen, huidkwalen, ademhalingsstoornissen en pijnen na botbreuk. In Nederland organiseren de reisbureau's Kott en Greato Tours (adressen zie reisbureaus) reizen naar deze kuuroorden. In RoemeniŽ heeft de Nationale Organisatie van Kuuroorden een homepage (Roemeens). Voor meer informatie kunt u e-mailen naar optbr@fx.ro.

De bekendste kuuroorden in Roemenië zijn:

Amara (jud Ialomita)
Ligt bij het 4 kilometer lange en 500 meter brede Amarameer (640 hotelkamers).

Balvanyos (jud. Covasna)
Ligt aan het Lacu Sfânta Ana. Vooral Hongaarse vrouwen, die graag kinderen krijgen, bezoeken het al vanaf de 13e eeuw (78 hotelkamers).

Baile Felix (jud. Bihor)
Vooral warme baden in badkuipen tegen onder andere rheumatiek. Groot centrum 9 km ten zuiden van Oradea (meer dan 2700 hotelkamers in 9 hotels).

Baile Govora (jud. Valcea)
Speciaal voor keel- en ademhalingsmoeilijkheden. Er zijn 3 grote hotels met ongeveer 350 kamers.

Baile Herculane (jud. Caras Severin)
De badplaats was al in de Romeinse tijd bekend, veel overblijfselen zijn naar Weense musea overgebracht. Door de ligging in een nauw dal is de lucht op 168 m van dezelfde gesteldheid als Davos in Zwitserland en de Alpen op 2300 meter. De Oostenrijkse keizer Frans Josef en keizerin Sisi bezochten het kuurdorp. De meeste barokke gebouwen zijn uit die tijd. De omgeving is schitterend: dichtbeboste bergen, watervallen, grotten (Grota Haiducilor) en de Stoomgrotten (Adamsschacht en Herculesgrot). De plaats ligt niet ver van de IJzeren Poort, het smalle deel van de Donau. De stad heeft zes grote hotels met 1500 kamers. De legende zegt dat Hercules in de bronnen gebaad heeft. Zeven kilometer buiten de stad is een openluchtbad, maar het is daar 's zomers erg vol.

Baile Tusnad (jud. Harghita)
Gelegen in een mooie omgeving (3 hotels met 500 kamers). Net als Balvanyos gelegen aan het Sfânta Anameer.

Buzias (jud. Timis)
Vooral voor hart- en spijsverteringsproblemen (3 hotels met 350 kamers).

Calimanesti (jud Valcea)
Vier hotels met 1050 kamers.

Covasna (jud Covasna)
Onder andere tegen hoge bloeddruk en huidproblemen (4 hotels met 950 kamers).

Eforie Noord (jud. Constanta)
Onder andere tegen de rheumatiek. Er zijn 2 hotels met 450 kamers. Zie de pagina over strandvakanties voor meer informatie.

Moneasa (jud Arad)
Eén hotel met 175 kamers.

Mangalia (jud. Constanta)
Aan de Zwarte Zee. Het water komt uit zee, de modder uit het Techirghiolmeer. Er zijn vier hotels met 700 kamers. Zie de pagina over strandvakanties voor meer informatie.

Ocna Sutatag (jud Maramures)
Het kuuroord ontstond al in 1355 en helpt onder meer bij rheumatiek.

Saturn (jud. Constanta)
Ook hier, net als bij Mangalia, zeewater en modder uit het Techirghiolmeer. Er zijn 11 hotels met meer dan 2000 kamers. Zie onze pagina over strandvakanties voor meer informatie.

Slanic Moldova (jud. Bacau)
Het kuuroord Slanic Moldova is bekend vanwege haar bronnen met gecarbonneerd, gebicarbonneerd, licht zwavelachtig, gechloreerd water. Ook zijn er hypertonische en hypotonische en bepaalde oligominerale bronnen. Deze zijn ontdekt in 1801. De heilzame werking is in de loop van de tijd gebleken, bijvoorbeeld wegens de vele medailles die het bronwater won op internationale tentoonstellingen. Experts vergelijken het bronwater met Karlovy Vary, Vichy en Aix-les-Bains. Het kuuroord ligt bij een zoutmijn. Zie onze pagina over hotels voor overnachtingsmogelijkheden.

Sovata (jud. Mures)
Mineraal water en modder komt uit het meer. Er zijn 4 hotels mmet 500 kamers en een goede Hongaarse camping.

Turda (jud. Cluj)
Vooral tegen arthrosis en rheumatiek. Het Complex Balnear Ariesul heeft 50 tweepersoonskamers.

Vatra Dornei (jud. Suceava)
Tegen ischias (4 hotels met 500 kamers en een hoger gelegen camping Runc).