Strand en zee

De kust langs de Zwarte Zee is ideaal voor een strandvakantie. Het klimaat is perfect, de stranden zijn van fijn zand en het water is 's zomers van prima temperatuur. Ook de voorzieningen qua restaurants, accomodatie en vermaak gaan steeds verder vooruit in kwaliteit. Binnen afzienbare tijd zal een zomervakantie aan de Zwarte Zee waarschijnlijk net zo populair zijn als een last minute Antalya in Turkije of een weekje Canarische Eilanden!

foto: er zijn mooie zandstranden aan de Zwarte Zee

In de afgelopen jaren zijn veel plaatsen gerenoveerd, maar er zijn helaas nog veel betonnen flats en grote hotels. Toch zijn er ook heel sfeervolle plekken. De kwaliteit van de hotels, restaurants en andere voorzieningen gaat langzaam omhoog. Waarschijnlijk reist u per vliegtuig naar Constanta, waar u dan aankomt op vliegveld Mihail Kogalniceanu. Het vliegveld ligt 25 kilometer ten noordwesten van Constanta. Er rijden shuttle bussen van het vliegveld naar het centrum van Constanta, die er ruim een uur over doen. Constanta is de belangrijkste havenstad van Roemenië. Hieromheen liggen negen belangrijke badplaatsen, genoemd naar mythologische goden. Hieronder vindt u een kaart van de Zwarte Zeekust en een korte beschrijving van deze badplaatsen.

Op onze pagina over Dobrogea vindt u meer informatie over andere plaatsen dan deze badplaatsen, zoals Constanta en de Donaudelta. Toch een kleine opsomming hier alvast. In Limanu, 9 kilometer ten zuiden van Mangalia, is een grot ontdekt (Movile grot) met nieuwe flora en fauna, verwant met soorten die alleen diep onder water kunnen leven. Deze soorten kunnen hier leven vanwege een vacuüm dat hier heerst. NASA zou geïnteresseerd zijn om deze grot voor experimenten te gebruiken. De grot is niet toegankelijk voor publiek. De dorpjes 2 Mai en Vama Veche zijn nog tamelijk onontdekt, u kunt hier eventueel een kamer huren bij particulieren. De stranden zijn mooi, er wordt soms naakt gezwommen. De natuur is echter kaal en oninspirerend. Als u buiten de gebaande paden wilt komen, ga dan hierheen. Of reis door naar Bulgarije. Lopend moet u zes kilometer afleggen tot het eerste dorp, Durankulak, in Bulgarije, voor u weer een bus kunt pakken. U kunt deze grens over per auto, of 15 kilometer naar het westen bij Negru Voda. Er rijdt geen bus tussen Constanta en Varnas meer. Het Donau-Zwarte Zeekanaal is berucht vanwege de dwangarbeiders die voor het graafwerk werden ingezet. De spoor- en autobrug er overheen zijn spectaculair, als u van Boekarest naar Constanta rijdt passeert u deze vanzelf. Histria is een oude Griekse en Romeinse nederzetting. Babadag is 's zomers een van de heetste plekken van Roemenië (wij konden een eitje bakken op de motorkap van onze auto!), omdat het net beschut ligt voor de afkoelende zeewind. Mooi zijn de lage bossen in de omgeving van Babadag. Adamclisi herbergt mooie ruïnes van de Romeinse stad Traian Tropaeum. De huidige zuil is een replica van het originele monument voor de god Mars.

Costinesti

 

Dit is oorspronkelijk het oord van de jongeren. Als je actie (en herrie) zoekt, moet je hierheen! De radiozender Radio Vacanta zendt hiervandaan 's zomers uit. Jongeren dansen tot in de vroege uurtjes in de openlucht discotheek Voz bij Hotel Forum. Veel huizen bieden Bed & Breakfast aan. Er is een treinverbinding met Constanta (40 minuten) en Mangalia (20 minuten).

 

Eforie Nord

 

Eforie Nord is beroemd om z'n heilzame zwarte modder. Deze plaats is erg druk 's zomers, maar 's winters is het hier, net als elders aan de Zwarte Zee, uitgestorven. Het strand ligt onder een 30 meter hoge klip. Bus nummer 10 en 11 uit Constanta stoppen op Blvd. Republicii. Treinen van Boekarest naar Mangalia stoppen ook in Eforie Nord. Het Techirghiol-meer ligt 2 meter onder zeeniveau. Vroeger was dit een rivieruitloper, nu is het een meer met een zoutgehalte dat vier keer zo hoog is als van de zee. Probeer eens een modderbad bij Popas Sincai (0241-741621). De camping is niet veel soeps, maar een modderbad is een ervaring. Smeer u in met een laag modder en wacht tot de zaak opdroogt, waarna u u douche kunt nemen. Baden voor mannen en vrouwen zijn gescheiden. In Eforie Nord is nog een andere, iets betere camping, zie onze pagina over campings. Hotel Europa is vrij prijzig, terwijl Hotel Delfinul, Hotel Meduza en Hotel Steaua de Mare (alledrie in Str. Tudor Vladimirescu) betonblokken zijn, gespecialiseerd in kuren. Zie onze pagina over hotels. Een leuke ervaring. Eet een hapje in Restaurant Berbec (Str. 1 Mai) waar u voor 10 euro een maaltijd heeft en een volksdansopvoering bijwoont.

 

Eforie Sud

 

Betonblokkendorp uit de jaren zestig, waar niets aan is, of u moet van vervallen hotels en dronken Roemenen houden in de zomer of van verlaten zooi buiten het seizoen.

 

Jupiter-Aurora

 

Deze plaats had zijn hoogtijdagen in de jaren zestig en maakt momenteel een vervallen indruk. Er worden her en der hotels opgeknapt, maar de economische crisis in 2009 heeft ervoor gezorgd dat de ontwikkelingen weer stil zijn blijven staan. Veel Roemenen huren hier 's zomers een hotelkamer, voor westerlingen is er niet veel aan, schatten wij zo in.

 

Mamaia

 

Hier vindt u de beste zandstranden. Over het algemeen komen hier iets oudere mensen, hoewel er ook genoeg jongeren rondhangen in Mamaia. Aan de ene kant van Mamaia is het strand, aan de andere kant is een groot meer, ideaal voor watersport. De naam Mamaia komt volgens de legende van een maagd die door een Turkse man werd ontvoerd en vanaf een boot om haar (groot)moeder riep: "Mamaia!". In de stad zijn volgens de statistieken 61 hotels en legio strandpaviljoens en eettentjes. U kunt met een bootje het Siutghiolmeer op, waar op het eiland in het midden Ovidius begraven ligt. Aan de zuidkant van de stad ligt het Aquatic Park met waterglijbanen en zwembaden. Van zuid-Mamaia tot ongeveer halverwege de boulevard gaat een kabelbaan over de hotels. Ten noorden van Mamaia ligt Navodari, wat vroeger tamelijk leeg was, maar waar nu veel nieuwe (buiten)huizen worden gebouwd, waarmee ook dit deel van de kust 'verpest' wordt.

overnachten

Langs de kust zijn allerlei hotels en appartementencomplexen. Welk complex het beste is, is een kwestie van proberen. De prijs voor een appartement, of chalet zoals ze ze hier noemen, is rond de 30 euro per persoon per nacht. In Mamaia zijn verscheidene campings, wij raden u camping S aan, sowieso de beste camping aan de Zwarte Zee. Zie onze pagina over campings voor meer informatie. Qua hotel kunt u het beste kiezen voor Hotel Victory, dat op het strand ligt, Hotel Albatros, of Hotel Condor. In deze hotels slaapt u voor rond de 40 euro per persoon per nacht. Duurder zijn Hotel Perla en Hotel Parc. Hotel Bucuresti, als voormalig tophotel, Hotel Iaki, met spa en massagemogelijkheden en Hotel Rex zijn de meest exclusieve hotels, alle met eigen zwembad. Zie ook onze pagina over hotels.

vervoer

Mamaia strekt zich uit tussen Constanta en Navodari en is eigenlijk één lange boulevard. Vanaf Constanta gaat u met trolleybus 41 of 47 naar Mamaia, waar het busstation ligt bij het casino. Vanaf hier rijdt bus 23 naar het noorden, naar Navodari. Als u met de auto Mamaia binnenrijdt, moet u toegang betalen als uw kenteken niet in Constanta geregistreerd staat (CT aan het begin).

 

Mangalia

 

Voor de betere zandstranden. De nog enigszins niet-vercommersialiseerde dorpen 2 Mai en Vama Veche liggen hier vlakbij. Mangalia is de tweede havenstad van Roemenië, waar het grootste deel van de marine ligt. Het postkantoor zit in Str. Stefan cel Mare 16. Een internetcafé (tel 0241-755861) zit in het 4-sterren Hotel President, alleen toegankelijk voor hotelgasten. In het hotel zijn opgravingen aan de gang, waar u een kijkje kunt nemen. Mangalia heeft toeristisch een aantal interessante dingen, zoals de Palaeo-Christen basiliek, het laboratorium waar grotdiertjes worden onderzocht, het archeologisch museum Callatis, de Romeins-Byzantijnse ruïnes, de archeologische site Callatiana en de Sultan Esmahan moskee. Antrec (tel 0241-750473 fax 0241-754711) biedt particuliere overnachtingsadressen aan. Hotel Paradiso, voorheen Hotel Mangalia, is gespecialiseerd in groepen die willen kuren en heeft voorzieningen voor gehandicapten. Drie hotels zijn nog niet zo gek, te weten Hotel Zenit, Hotel Astra en Hotel Orion met kamers voor ongeveer 50 euro. Zie onze pagina over hotels.

 

Neptun-Olimp

 

Deze plaatsen zijn voormalige vakantieoorden van de communistische partijbonzen. Tegenwoordig is hier veel vertier, waar het zonnige dagleven overgaat in het bruisende nachtleven, met muziek op de stranden en levendige nachtclubs. U kunt hier, naast op het strand liggen, bowlen, fietsen huren, zeilen, paardrijden, windsurfen op een van de kunstmatige meren, minigolfen, zeilen en zelfs jetskieën. Ga voor een hotelboeking naar Dispecerat Cazare (tel 0241-701300), wat gevestigd is in het winkelcentrum. De vele hotels zijn in het algemeen duur. Wij raden Restaurant Insula (tel 0241-731722) aan, omdat het gebouwd is op drijvende vlotten. Bus nummer 15 gaat naar Mangalia, bus nummer 20 naar Mangalia en Constanta. Je kunt ook voor 3 RON naar Constanta met de dieseltrein, wat een beleving op zich is, maar wel ietsje sneller dan de bus. De route langs de kust is mooi. Hou rekening met een hoge opstap de trein in.

 

Saturn

 

Vroeger goed, nu minder aantrekkelijk. Verder geldt hetzelfde als in de andere strandoorden hier, 's zomers veel beton en veel mensen, buiten het seizoen verlaten en vervallen.

 

Venus

 

Ook in Venus zijn de beste tijden geweest. Met wat nieuwe investeringen zou dit wel weer wat kunnen worden.