Actief

Fiets- en wandelroutes; de Limesroute

 

Adressen

De Tweevoeter
Homepage www.tweevoeter.nl/roemenie.php

Europafietsers
Postbus 13002 3507 LA Utrecht tel 033 - 4941680
E-mail info@europafietsers.nl
Homepage www.europafietsers.nl

Een goed adres over fietsroutes is www.fietsgidsen.nl.

Voor Duitssprekenden de tip om contact op te nemen met Radu Zaharie en Tiberiu Tioc (interpares@clicknet.ro & contact@tioc-reisen.ro), zeker als u wilt mountainbiken!

Zie ook onze pagina over vervoer in Roemenië.

foto: op de fiets door Roemenië

Romtour

Fietsvakanties in Roemenië boekt u volgens ons het beste bij Romtour. Romtour probeert namelijk zo goed mogelijke kwaliteit te leveren. U zorgt zelf voor vervoer naar Roemenië en begint vanaf het startpunt in Roemenië aan een verzorgde route. U ontvangt een routebeschrijving, de overnachtingen zijn voor u gereserveerd en de dagetappes zijn berekend op genoeg tijd om onderweg af te stappen en de mooie dingen te bekijken. Er zijn routes in de Maramures, Bucovina en in Transylvanië (fietshuur mogelijk), variërend in moeilijkheidsgraad. Ook organiseert Romtour bergwandeltochten in het Fagaras- / Bucegigebergte. Door programma's te combineren biedt Romtour een compleet aanbod voor een geheel verzorgde vakantie in Roemenië.

Limesroute

Algemeen over de Limes fietsroute

De Limes fietsroute biedt de trekkende (vakantie)fietser een praktische gids om op aantrekkelijke en relatief gemakkelijke manier dwars door Europa te koersen, naar de oostelijk gelegen landen. De route volgt in grote lijnen de vroegere noordgrens van het Romeinse Keizerrijk, van de Noordzee tot aan de Zwarte Zee (limes is Latijn voor grens). Resten van de Limes en de bijbehorende verdedigingswerken zijn op veel plaatsen nog tastbaar aanwezig. Dit geeft een extra dimensie aan de uitdaging de route op eigen kracht in één keer of in meerdere tochten te volbrengen. Dagetappes bepaalt men zelf aan de hand van aangegeven overnachtingsplaatsen. Langs zoveel mogelijk rustige wegen / paden komt men fraaie stadjes en veel bezienswaardigheden tegen.

Limes fietsroute deel 3 is een voortzetting van de eerste twee delen, die de fietser dwars door Europa hebben geleid naar het Hongaarse Gyula, dichtbij Roemenië. De route doorkruist Transylvanië met een grote boog oostwaarts over de Draculapas naar de beroemde kloosters van de Bucovina en leidt door Moldavië naar de Donaudelta. Na 1280 kilometer eindigt de route in de Romeinse havenstad Tomis, het huidige Constanta. Na de kloosters kan echter ook een deel van de route teruggefietst worden. In Roemenië krijgt de route een totaal ander karakter. De vlakke puszta maakt plaats voor bergketens van de Karpaten, met enkele passen tot 1250 meter hoogte. De voor fietsers geschikte wegen zijn meestal matig onderhouden, de voorzieningen onderweg beperkt en vaak sober. Men moet zich instellen op een arm land met grote tegenstellingen en zonder enige luxe in de talloze dorpjes. De wat avontuurlijk ingestelde fietser kan echter volop genieten van uiteenlopende landschappen, een overwegend vriendelijke bevolking en een rijke nog grootdeels authentieke cultuur. N.B.: deel 3 is een proefuitgave in een beperkte oplage.

Trajecten van Moldavië tot Constanta zijn niet overal nauwkeurig gecontroleerd. Fietsers zijn welkom zich te melden met aantekeningen voor verbeteringen, aanvullingen en suggesties. Zie kaart uit deel 3 voor de route:

foto: Limesroute per etappe, zie deel 3 voor nadere informatie

 

Wandelen

 

Een wandeltocht door Roemenië maken is soms een grotere onderneming dan in de meeste andere Europese landen. In veel gedeelten van het land zijn geen aangegeven wandelroutes en de Roemenen kennen niet de wandelgewoontes zoals wij die kennen. We hebben voor u op een rij gezet wat wij goede organisaties vinden, die vanuit Nederland of Roemenië wandelvakanties organiseren:

Romtour
Homepage www.romtour.nl
Romtour organiseert wandeltochten voor groepen en individueel.

Discover Eco Romania
Homepage www.eco-romania.ro (Engels)

Dobryden
Homepage www.dobryden.nl
Dobryden organiseert wandeltochten en ook vaak de treinreis naar Roemenië.

Oranginas
Homepage www.oranginas.nl

Voor individuele wandelaars zijn goede kaarten onmisbaar. (Wandel)kaarten van bijna heel Roemenië worden verkocht door Pied à Terre & Jacob van Wijngaarden (Overtoom 133 Amsterdam tel 020-6274455 Homepage www.jvw.nl). Veel links voor wandelaars staan op www.tweevoeter.nl/roemenie.php en www.schampavie.be.

 

Duiken

 

Bij de Zwarte Zee zijn er mogelijkheden om te duiken. Hou er rekening mee dat het water soms behoorlijk troebel is, maar op andere plekken opeens helder kan zijn. Riffen en zo moet u niet verwachten, maar de onderwaterwereld is ook hier fascinerend. In Constanta zit het Nederlandse duikcentrum Aquarius Diving (tel 0788-737631, Homepage www.aquarius-diving.ro, E-mail info@aquarius-diving.ro).

Zie ook deze link: www.diving.ro (Engels).

 

Golven

 

De golfsport is in Roemenië in opkomst. Landbouwgrond die is verwaarloosd krijgt steeds vaker een bestemming als golfcourse. Bij ons bekende golfbanen kunt u vinden in Breaza (Lacul Verde), Boekarest (Herastrau), Timisoara, Pianu de Jos (vlakbij Alba Iulia), Suceava en Ploiesti. In de toekomst is een 18 holesbaan gepland in Zurbaua, een dorpje tussen Chitila en Buftea. Een Spaanse investeerder gaat in Ocna Sugatag in de Maramures een golfbaan aanleggen. In 2009 staat een golfbaan in Brasov gepland.

 

Roeien

 

Via een lezer van onze site hebben we begrepen dat er een roeivereniging is in Constanta en in Galati. Contact via Tjitske Bouma (tjitske.bouma@home.nl), die lid is van Groninger Roeivereniging de Hunze (www.hunze.nl).

 

Raften

 

Ook raften kan in Roemenië, op verschillende rivieren. Zie www.tura.ro voor meer informatie, ook in het Nederlands.

 

Canyoning

 

Voor de echte avonturier biedt Caveman een assortiment aan activiteiten aan, van raften en canyoning tot abseilen en speleologie. Kijk snel op www.caveman.ro (Engels).