Veiligheid

Roemenië is volgens ons veiliger dan Nederland. Als we dit als uitgangspunt nemen, moeten we er eerlijkheidshalve bij zeggen dat ieder land zijn minder prettige kanten heeft. In Nederland en België weten we echter min of meer waar we voor moeten oppassen. In Roemenië gaat het net even om iets andere aandachtspunten die u moet weten om problemen te voorkomen. Als u die weet staat niets in de weg om van een onbezorgde vakantie in Roemenië te genieten. Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen voor het reizen in elk willekeurig land in acht.

criminaliteit

Veel Nederlanders en Belgen durven niet naar RoemeniŽ vanwege de criminaliteit. Boekarest is echter minder crimineel dan Amsterdam of Brussel bijvoorbeeld. Als toerist zult u zich in Roemenië zeker veilig voelen. Het is natuurlijk altijd aan te raden de auto af te sluiten als u die ergens parkeert en geen waardevolle spullen achter te laten, zeker niet in het zicht, anders brengt u eventuele dieven wel heel simpel op een idee. Parkeer de auto in de grote stad liefst in een drukke straat. In Boekarest kunt u de hotel- of campingeigenaar vragen naar een goede parkeerplaats. Net als in Nederland geldt het gebaar in Roemenië om het handschoenenkastje open te zetten, ten teken dat zich niets waardevols in de auto bevindt. Diefstal op campings hebben wij gelukkig niet over gehoord. Informeer bij de receptie op een camping, hotel of pension of men een kluis heeft en of u daar spullen kunt achterlaten.

waardevolle spullen

Verspreid geld en waardevolle spullen. Mocht er onverhoopt toch iets gestolen worden, dan bent u niet alles kwijt. Ga niet met flappen euro's of dollars zwaaien in het openbaar, want dat is natuurlijk erg verleidelijk voor potentiële criminelen. Roemenen hebben minder dan u, ook al zie je regelmatig mensen met een dure auto of het nieuwste mobieltje. Houd daar rekening mee, want het is niet leuk om constant toeristen rond te zien lopen met aan de linkerhand een digitale camera, om de nek een videocamera, in de rechterhand extra lenzen en onder de oksel een statief, als je zelf moeite moet doen om een nieuwe broek te kopen. Oftewel, stel u een beetje bescheiden op met uw gadgets.

prostitutie

Kijk uit met prostitutie, of beter, waag u er niet aan op het aanbod van een aanlokkelijke dame of patserige heer in te gaan. Sommige lifters blijken prosituees, aan de (schaarse) kleding ziet u dat eigenlijk vanzelf. Laat die vrouwen dan ook niet meerijden. Daarnaast wijzen wij op de gevaren van een soa of AIDS bij sexueel contact, iets dat in Roemenië nog gedeeltelijk tot de taboes behoort. Ten slotte willen wij dat u op de hoogte bent dat in Roemenië helaas vrouwenhandel en prostitutie van minderjarigen voorkomt.

Roemenen in het buitenland

In Nederland en België lezen we regelmatig over Roemenen die hier in het criminele circuit zitten. De slechte naam hebben Roemenen vooral gekregen door het handjevol misdadigers dat in Oostenrijk en Duitsland met berovingen en bedelen probeert de kost te verdienen; in Nederland zitten de Roemenen meestal niet in deze straatcriminaliteit, maar veeleer in georganiseerd groepen. Vanwege de rijkdom in het westen zijn de echte dieven dan ook niet geïnteresseerd in Roemenië zelf of in de kruimeldiefstal, maar in zwaardere criminaliteit in het westen. Met een aantal verdragen met Roemenië proberen de westerse regeringen dit probleem in te dammen.

bedelaars

Het aantal bedelaars vermindert de laatste tijd flink, zie hierover cultuurverschillen. Behalve in de grote steden zult u zelden bedelaars meer aantreffen. Let goed op uw spullen in de metro en het openbaar vervoer van Boekarest. Om de stations binnen te mogen heeft u tegenwoordig een plaatsbewijs nodig, dus bedelaars zult u niet meer in het notoire Gara de Nord aantreffen.

politie

De politie heeft de hinderlijke gewoonte om veel op snelheid te controleren en daarbij vooral westerse auto's staande te houden. Daarbij wordt radar gehanteerd, die slecht controleerbaar is door u als toerist. Soms wordt door de agenten hiermee geknoeid om u een loer te draaien, soms is de controle wel gewoon eerlijk. Ons advies is daarom om u keurig aan de snelheid te houden, zodat u nooit een probleem kan hebben. Mocht een agent u toch een bon willen aansmeren, betaal dan nooit ter plekke, maar bij het stadhuis van een willekeurige gemeente in Roemenië. Als u hulp nodig heeft van de politie, aarzelt u dan niet om (via een Roemeen) contact op te nemen, de politie wordt langzamerhand meer hulpvaardig en betrouwbaar.