Routesuggesties

Kan ik per auto in een week heel Roemenië zien? Zijn er mogelijkheden voor fietstochten in Roemenië? Als ik naar Roemenië ga, moet ik dan juist wel of juist niet langs Boekarest? Op deze en andere vragen omtrent "Waar te gaan in Roemenië?" is geen standaard antwoord. Wel doen wij een poging bepaalde routes te suggereren die op uw wensen zouden kunnen aansluiten. We hebben de volgende meest voorkomende opties uitgewerkt, of wijzen door naar organisaties die dat voor u hebben gedaan:

- kampeerroutes (voor tent of caravan / camper)
- autoroutes langs hotels en pensions
- fietsroutes
- wandelroutes
- stedentrips

Mocht u andere ideeën hebben of vragen over routes, dan kunt u ons e-mailen, waarna we met u meedenken en waar nodig adviseren over de mogelijkheden.

kampeerroutes

 

7 dagen kamperen: Transylvanië en de kloosters van de Bucovina

Deze route is geschikt voor tentkampeerders en campers / caravanners, begint en eindigt bij de Hongaars-Roemeense grens en is bedoeld als een eerste kennismaking met Roemenië, waarbij u het vriendelijke Transylvanië bezoekt en een uitstapje maakt naar dé attractie van Roemenië: de beschilderde kloosters in de Bucovina. Het hoogtepunt in Transylvanië is Sighisoara, maar u kunt ook een bezoek aan Sibiu of Medias brengen. De route is 7 dagen lang, maar kan natuurlijk uitgebreid worden.

Dag 1. U gaat bij Oradea de (1) grens over van Hongarije naar Roemenië. Eerst stalt u de caravan of reserveert u uw camperplek op de camping in Baile 1 Mai. Als eerste kennismaking met Roemenië raden wij u aan op uw gemak door de mooie binnenstad van Oradea te wandelen.
afstand: 25 kilometer
Dag 2. U rijdt 's ochtends naar Gilau (2), zo’n 15 kilometer ten westen van Cluj. ‘s Middags kunt u de stad verkennen, naar de botanische tuinen gaan of het openlucht museum bezichtigen. U slaapt op de Nederlandse camping in Gilau.
afstand: 170 kilometer
Dag 3. Vandaag wordt het een lange tocht langs Vatra Dornei met een middagbezoek aan het kasteel van Dracula op de Bergaupas (nu hotel) tot Fundu Moldovei (3), waar u op de camping overnacht. Wederom een camping van Nederlandse eigenaren.
afstand: 300 kilometer
Dag 4. U bezoekt de kloosters van Agapia, Voronet en Putna tegen de grens met de Ukraïne. Dit is een flinke rit, ga daarom op tijd weg. U kunt bij de kloosters lunchen of dineren als u wilt. U slaapt weer op de camping van Fundu Moldovei.
afstand: 200 kilometer
Dag 5. Op dag vijf rijdt u via de Bicaz-kloof en Lacu Rosu naar Sovata (4) door de hier schitterende Karpaten. De Bicaz-kloof is een landschappelijk schitterende bergpas, met bovenop slecht wegdek. Uitdagend werk voor de caravan dus. Bij Lacu Rosu kunt u heerlijk picknicken. U slaapt op de camping van Sovata.
afstand: 250 kilometer
Dag 6. Van Sovata gaat de route verder via Târgu Mures naar Sighisoara, een prachtige middeleeuwse stad. Hier vindt u het geboortehuis van Vlad Tepes, alias graaf Dracula. U kampeert in het nabijgelegen Blajel (5), waar u door de Nederlandse leiding welkom wordt geheten.
afstand: 150 kilometer
Dag 7. Vanaf Blajel gaat u de laatste dag terug naar de grens bij Oradea, een halve dag rijden ongeveer.
afstand: 350 kilometer

Andere, in meer detail uitgewerkte routes voor campers en caravanners vindt u bij Cagrom. Zij bieden routes aan die beginnen in Hongarije en alle hoeken van Roemenië doorkruisen. Middelpunt is de camping in Darmanesti (jud. Bacau), die deel uitmaakt van het bedrijf van Cagrom. Hier is ook een camperreparatiewerkplaats, waar u ook met uw caravan terecht kunt. De routes zijn wel voorbereid, maar niet begeleid. De dagetappes zijn tamelijk kort, zodat u voldoende tijd over heeft om de Roemenen te leren kennen. De meeste campings zijn ook voor tenten geschikt, soms wordt op een geasfalteerd terrein overnacht waar tenten niet kunnen staan. U kunt via Cagrom een routeboek bestellen, waar naast zo'n acht verschillende routes ook excursies en evenementen in worden beschreven.

 

autoroutes langs hotels en pensions

 

10 dagen hotels en pensions: Karpaten, Moldova, de kloosters in de Bucovina en de Maramures

Dag 1. Van de grens Hongarije – Roemenië bij Nadlac gaat u naar Arad (1), een doorsnee Roemeense stad. Hier kunt u kennismaken met de paard-en-wagens, de vrolijke mensen op straat en de soms minder vrolijke flatblocks. U slaapt in hotel Ardealul, met een muziekkamer waar ooit grote componisten optraden, in Arad.
afstand: 80 kilometer
Dag 2. De tweede dag voert u via Hunedoara (mooi kasteel) en een pas door de Karpaten naar Târgu Jiu (2), waar op één lijn drie beeldhouwwerken van de bekende artiest Brâncusi staan. U slaapt bij particulieren thuis.
afstand: 300 kilometer
Dag 3. Dag drie leidt u langs Sighisoara naar Brasov (3). Uiteraard beklimt u de burchtheuvel van Sighisoara onderweg. U slaapt op de camping van Brasov in een huisje of in een pension in Râsnov.
afstand: 300 kilometer
Dag 4. Vanuit Brasov bezichtigt u de vandaag kasteel Bran of het Pelespaleis bij Sinaia. Als u wilt blijft u hier een paar dagen langer, in Brasov en omgeving is het goed toeven.
afstand: afhankelijk waar u heen gaat zo'n 100 kilometer
Dag 5. U rijdt door de bergen, in deze streek erg ongerept, naar Iasi (4). Deze stad ligt temidden van de wijngaarden en het glooiende heuvellandschap. Dit is een lange rijdag. U slaapt in een hotel in Iasi.
afstand: 300 kilometer
Dag 6. U kunt makkelijk een dag doorbrengen om deze oude bisschopsstad te verkennen, ga zeker kijken bij de gouden kerk. U blijf vandaag in Iasi.
afstand: 0 kilometer
Dag 7. Op dag zeven gaat u naar het Agapia- en Suceava klooster. U overnacht in een klooster (5).
afstand: 200 kilometer
Dag 8. De pas door de Karpaten bij Vatra Dornei, met een Dracula-kasteel (nu hotel Coroana de Auer), is erg mooi. Na een lange dag komt u uiteindelijk in Cluj (6), de meest westerse stad van Roemenië, waar u overnacht in een hotel.
afstand: 300 kilometer
Dag 9. Deze dag brengt u door in Cluj. U kunt door de stad lopen, naar een museum gaan of een terrasje pakken.
afstand: 0 kilometer
Dag 10. Op de laatste dag rijdt u door de Maramures met haar prachtige boerenhoeves naar Sapânta met het vrolijke kerkhof. U verblijft in een hotel in Sighetu Marmatiei (7), waar vroeger een gevangenis van de Securitate stond.
afstand: 250 kilometer
Dag 11. U kunt de grens naar Hongarije over even voorbij Satu Mare.
afstand: 100 kilometer

14 dagen hotels en pensions of kamperen: rondje Roemenië

Dag 1. U gaat bij Nadlac de grens over naar Roemenië. Via Arad rijdt u naar Timisoara (1), de stad waar de Hongaarse dominee Tökes woonde ten tijde van de revolutie tegen Ceaucescu in 1990. U slaapt in een hotel of in een huisje op de camping.
afstand: 150 kilometer
Dag 2. De volgende dag rijdt u verder naar Târgu Jiu (2) met de beeldhouwwerken van Brâncusi. U overnacht bij particulieren.
afstand: 300 kilometer
Dag 3. 's Ochtends bezoekt u de drie bekende beeldhouwwerker van Brâncusi en 's middags gaat u naar Brasov (3). U slaapt op de camping van Brasov of in een pension in Râznov.
afstand: 300 kilometer
Dag 4. Hiervandaan kunt u de vandaag een bezoek kunt brengen aan het kasteel van Bran of het Peles-paleis in Sinaia.
afstand: afhankelijk van waar u heen gaat ongeveer 100 kilometer
Dag 5. Vandaag gaat u via de industriestad Ploiesti naar Boekarest (4). Korte rijdag. U verblijft in een een hotel of in een huisje op de camping.
afstand: 150 kilometer
Dag 6. Natuurlijk brengt u een bezoek aan het Volkspaleis. Maar er is nog veel meer te doen in Boekarest, blijft u daarom zo lang u wilt.
afstand: 0 kilometer
Dag 7. Van Boekarest gaat u naar de Zwarte Zeekust, via het Donau - Zwarte Zee kanaal, gegraven door dwangarbeiders in de tijd van Ceaucescu. U verblijft op de camping in Mamaia (5) of in een hotel.
afstand: 200 kilometer
Dag 8. Stranddag. Of u kunt een bezoek brengen aan Constanta, een stad met Turkse en Romeinse overblijfselen.
afstand: 0 kilomter
Dag 9. Deze dag rijdt u naar Tulcea (6), de uitvalsbasis voor een boottocht in de Donaudelta. U slaapt bij particulieren of in een hotel.
afstand: 150 kilometer
Dag 10. Boottocht in de Donaudelta.
Dag 11. Op dag elf gaat u door naar Iasi (7), de hoofdstad van Moldova. Lange rijdag. Overnachting in een hotel.
afstand: 400 kilometer
Dag 12. In Iasi kunt u gemakkelijk een dag doorbrengen.
afstand: 0 kilometer
Dag 13. Vandaag rijdt u naar de kloosters in de Bucovina. 's Middags heeft u de gelegenheid de kloosters van uw voorkeur te bezoeken. U verblijft op de camping van Fundu Moldovei of bij mensen thuis van OVR (8).
afstand: 200 kilometer
Dag 14. Door de Karpaten gaat u naar de Maramures, waar u een bezoek brengt aan het vrolijke kerkhof in Sapânta (9). De weg is soms slecht, maar het uitzicht is vaak overweldigend. U overnacht in een hotel in Sighetu Marmatiei of op de camping van Sapânta.
afstand: 300 kilometer
Dag 15. Hiervandaan kunt u de grens even voorbij Satu Mare oversteken naar Hongarije.
afstand: 100 kilometer

 

fietsroutes

 

limesroute

De route die het meest wordt gefietst in Roemenië betreft de Limes-route, die voert langs de oude grens van het Romeinse Rijk. In Roemenië loopt deze route door de Karpaten tot de Zwarte Zee. Zie onze pagina over actief reizen in Roemenië, onder Limes-route.

Vaak wordt ons gevraagd of het mogelijk is helemaal langs de Donau te fietsen, van de grens met Hongarije en Servië, langs Bulgarije tot aan de Zwarte Zee. Het antwoord is ja, het is mogelijk deze route te fietsen, hoewel sommige wegen (vooral rondom de ijzeren poort) nogal druk kunnen zijn, ook met vrachtverkeer. Helaas zijn er langs het grootste deel van deze route weinig overnachtingsmogelijkheden. Met de auto levert dit niet al teveel problemen op, maar met de fiets zult u goed vooraf moeten uitdokteren waar u wilt overnachten. Als u een tentje bij u heeft kunt u natuurlijk nog altijd wild kamperen in Roemenië, wel even toestemming vragen aan de eigenaar van de grond.

Diverse fietstochten van 5 tot 10 dagen worden georganiseerd in de Maramures, de Bucovina en rondom Brasov (ten noordwesten van de Karpaten) door Romtour. Zij organiseren de hele reis, behalve van Nederland naar Roemenië, maar zij kunnen u wel advies geven hoe u met fiets en al in Roemenië belandt.

 

wandelroutes

 

Wandelroutes, onder andere in de bergen, worden aangeboden door Romtour of door de Tweevoeter.

 

stedentrips

 

Sinds een aantal jaar zijn er goedkope vluchten op diverse bestemmingen in Roemenië zoals Boekarest en Cluj. Maar ook is het mogelijk om al dan niet met één overstap te vliegen naar Bacau, Constanta, Sibiu of Timisoara. Wij hebben twee stedentrips voor u verder uitgewerkt, voor een lang weekend naar Boekarest of voor een lang weekend naar Cluj. Deze reizen zijn, inclusief of exclusief vliegticket al naar gelang u wenst, te boeken bij Romtour. Uiteraard is het mogelijk om langere fly-drives te doen, hetzij op eigen gelegenheid met een huurauto, danwel georganiseerd door Romtour.