Landschap, klimaat en flora & fauna

landschap

 

Het landschap van Roemenië kenmerkt zich door veelzijdigheid en ongereptheid. Dwars door het land lopen de Karpaten, een gebergte tot ruim 2500 meter hoog met eeuwige sneeuw en goede wintersportmogelijkheden. In de Karpaten zijn nog veel naaldwouden en loofbossen, met een rijke flora en fauna. U vindt hier rotspartijen, watervallen, grotten, bergweiden en kloven. De Maramures (noordwest Roemenië) en Moldova (noordoost Roemenië) zijn sterk heuvelachtige gebieden met weiden, bossen en boeren dorpjes met schitterende, vaak houten, boerderijen, kerken en kloosters. De Maramures ligt verscholen achter hoge bergtoppen en is daardoor nogal geïsoleerd gebleven. Vanaf het zuiden komend over de bergpassen naar de Maramures heeft u prachtige vergezichten; u kunt tot wel 50 kilometer ver kijken soms. De bergen zijn hier bedekt met gemengde bossen. De hoogste bergen liggen in de zuidelijke Karpaten, bij Sibiu en Brasov.

Westelijk van de Karpaten ligt Transsylvanië, een heuvelachtig gebied met Midden-Europese invloeden (Hongaarse boerderijen en Duitse steden en weerkerken). Het landschap in deze kom van de Karpaten kenmerkt zich door populieren, maïsvelden en wijngaarden. Rondom Transylvanië liggen bergen, maar in de kom zelf zijn de heuvels laag. Aan de zuidkant zorgt de rivier de Mures voor een breed dal, aan de noordkant zijn glooiende uitlopers van de Karpaten. Middenin-west, richting Hongarije, liggen de bergen van Gilau met daarin veel grotten; deze bergen zijn tamelijk hoog en ruig. Het meest vlakke gedeelte ligt tussen Alba Iulia en Brasov als zuidgrens en Cluj en Târgu Mures als noordgrens.

Het zuiden van Roemenië is vlak en kent veel wijnbouw. Overigens betekent vlak niet dat er geen glooiende heuvels zijn. Helemaal in het zuiden zijn rotsige bergen tot 500 meter hoog bij de grens met voormalig Joegoslavië.

Langs de Zwarte Zee is een strook met steden en stranden, vergelijkbaar met de Spaanse costa's. De Donaudelta is een gebied met ongekende ongereptheid. U kunt hier dagen varen zonder een mens tegen te komen. Heel veel vogels broeden in het voorjaar in dit grootste oer-natuurgebied van Europa. Het gebied net landinwaarts vanaf de Zwarte Zeekust is bedekt met olijfbomen, pijnbomen en laag struikgewas.

foto: het Apuseni-gebergte in het westen van Roemenië

foto: de vruchtbare vlaktes in de luwte van de Karpaten

 

klimaat

 

De winter in Roemenië is koud. In de bergen kunnen temperaturen beneden -30 worden geregistreerd. Maar ook in de rest van Roemenië, met uitzondering van de kuststrook, kan het stevig vriezen. Van december tot maart ligt in bijna het hele land gegarandeerd een pak sneeuw, hoewel soms mildere winters voorkomen met perioden van dooi. In de Donaudelta vriest het hooguit licht, de Donau bevriest niet. Aan de kust zorgt het warme zeewater voor een tempering van de vorst, maar een paar kilometer landinwaarts kan het alweer erg koud zijn. In de bergen kan volop worden geskied. Houd ook rekening met afgesloten wegen door sneeuwval. Kleinere rivieren bevriezen 's winters regelmatig, met mooie taferelen van ijsschotsen. Schaatsen gebeurt niet veel, ook al omdat er niet veel sloten en plassen zijn; hooguit op bepaalde (stuw-)meren kunt u terecht met uw schaatsen. Houd wel in de gaten dat er gevaarlijke stromingen kunnen zijn die leiden tot wakken.

Het voorjaar breekt meestal vrij plotseling aan. Als de wind draait van een noordelijke richting naar het zuiden, dan stroomt opeens milde lucht over het land. Het is niet ongebruikelijk dat het de ene dag nog vriest en een dag erna de temperatuur meer dan 15 graden haalt met veel zon en nog bergen sneeuw aan de kant van de weg. In mei hebbben wij een dag meegemaakt met meer dan 30 graden, terwijl op de akkers nog een laag sneeuw van 20-30 cm lag. Evenzo kan het weer in maart, april en mei van mild naar wederom koud terug omslaan, wees daarop beducht! Vanaf april is de kans steeds groter dat u meer zomerse omstandigheden treft. De temperatuur loopt aan het eind van de maand al snel richting 25 graden. Regen valt regelmatig in het voorjaar, maar zelden is het dagenlang regenachtig en grauw zoals we in Nederland en België kennen.

Juni is al een echte zomermaand. Misschien dat de nachten nog wat koud kunnen zijn, misschien dat op de hoogste bergpassen nog een restje sneeuw ligt, maar verder is de zomer aangebroken. Regen valt meestal in korte buien, de zon maakt overuren. Hetzelfde geldt voor juli en augustus, hoewel de hitte dan intens kan zijn, zeker oostelijk van de Karpaten richting de Zwarte Zee en zuidelijk richting Bulgarije. Temperaturen kunnen oplopen tot tegen de 40 graden. In Transylvanië is het over het algemeen iets koeler. Als er een bui valt kan deze heftig zijn, met onweer en kans op wateroverlast, zeker als het een warme dag is geweest. In de bergen is het overdag ook lekker warm, zelfs op grote hoogte kan het ruim 25 graden worden. Aan zee ligt de gemiddelde zomertemperatuur rond de 30 graden. Het aantal uren zon is groter dan aan de Middellandse Zee.

Aan het eind van de zomer blijft het vaak lang mooi, hoewel de dagen korten en de nachten kouder worden. Ook bestaat er een grotere kans op mist in de ochtend, zeker in Transylvanië. Meestal draait de wind van richting en volgt een plotselinge afkoeling, vaak gepaard gaand met regenachtig weer. Hoe verder dit in de loop van de herfst gebeurt, hoe groter de kans is op de eerste sneeuw, zeker hoger in de bergen. Wees niet verrast als begin oktober al sneeuw valt op de hoogste bergpassen. In het najaar is er ook kans op grauw, bewolkt weer. Toch zijn er ook veel heldere dagen met 's nachts wat vorst en overdag nog bijna 20 graden zo half oktober. In november is de naderende winter te merken, ook omdat de dagen echt kort zijn. Meestal valt begin december de eerste echte sneeuw, in de Karpaten echter al eerder.

foto: een schapenkudde in de heuvels

 

flora & fauna

 

De dierenwereld in Roemenië is uniek. Door de ongereptheid zijn er nog diersoorten, die in de rest van Europa bijna niet meer voorkomen.

zoogdieren

Roemenië is het land in Europa met de grootste populatie bruine beren. Meer dan de helft van alle wilde beren in Europa leeft in Roemenië. Soms komen ze in de winter naar de bewoonde gebieden, zoals bij Brasov, maar meestal blijven ze diep in de bossen van de Karpaten. In de Retezatbergen zijn nog zwarte gemzen te vinden, het laatste toevluchtsoord voor deze dieren in Europa. Ze leven in roedels tot 2300 meter hoogte. Hoog in de bergen kunt u met een beetje geluk ook berggeiten en marmotten zien. Er zijn ook Europa’s grootste populaties wolven (zo’n veertig procent van alle wolven in Europa leeft in Roemenië), lynxen, marters, everzwijnen, vossen, wilde katten, bizons en herten. In de heuvels en vlaktes zijn nog grote populaties dassen en bij rivieren otters te vinden.

Een lezer van onze website vertelt over haar ervaring met beren kijken vanaf Vampire camping in Bran:

"Er is een mogelijkheid om met een ranger van staatsbosbeheer de bergen in te gaan om beren vanuit een hoogzit te spotten, maar bedenk dat in dit gebied maar 20 beren zitten (zo vertelde de ranger) en dat er dagen voorbij kunnen gaan dat er geen beer langskomt. Bovendien is de hoogzit zo ver van de open plek in het bos dat een verrekijker noodzakelijk is. Met het blote ook kon ik wel iets zien bewegen, maar slechts met behulp van een verrekijker werd dit een vos. Toen ik er was vond ik ook dat er teveel mensen in de hoogzit zaten, we waren met 12 man in een ruimte van 3x3 met slechts aan 1 kant raam, dus het was vechten geworden als er iets te zien was geweest. Gelukkig is dat niet gebeurd...".

Ook bij Brasov zijn er mogelijkheden om beren te zien, informeert u bij uw overnachtingsadres.

vogels

Op veel plaatsen in Roemenië zult u ooievaarsnesten zien op schoorstenen en palen. De ooievaar wordt gezien als geluksbrenger. Zelfs de zeldzame zwarte ooievaar kunt u in Roemenië op het platteland nog aantreffen. In de Donaudelta is een kleine kolonie witte pelikanen, naast veel roze pelikanen. Dit is het grootste vogelreservaat van Europa. Veel vogels op doortocht van en naar de arctische gebieden richting het zuiden verblijven hier een poosje, zowel in de herfst als in het voorjaar. Zie voor meer informatie onze pagina over de Donaudelta. In de bergen zijn koningsarenden en steenarenden te zien. In de bergen zijn regelmatig ijsvogeltjes te zien, vooral bij kleine riviertjes.

vissen

In veel rivieren in Roemenië kunt u forel vangen. Maar de meeste forel die u op uw bord in een restaurant aantreft komt uit kwekerijen.

bomen, planten en bloemen

Een kwart van Roemenië is bedekt met bos, deels oerbos. Het betreft naaldbossen en loofwoud. In de Karpaten vindt u beuken- en eikenwouden. In het westelijk deel van de Karpaten, de zogenaamde Transylvanische Alpen, treft u alpine plantengroei aan met klokbloemen, teunisbloemen en verschillende soorten gentianen. Een deel van deze bloemen is beschermd, zoals edelweiss en de wilde anjer. In totaal zijn er ruim 3000 soorten wilde planten in Roemenië.

nationale parken

In Roemenië zijn elf grote nationale parken. Het Retezat Nationaal Park ligt in de zuidelijke Karpaten. Ook in de bergen ligt het Rodna nationaal park. Het derde nationale park is de Donaudelta, waar u toegang voor moet betalen. In totaal zijn er 844 beschermde natuurgebieden, die circa vijf procent van het grondgebied van Roemenië in beslag nemen.