Taal en taalgidsen

taal

Roemeens is de meest voorkomende taal die wordt gesproken in Roemenië. Het is een Romaanse taal, verwant met Italiaans, Spaans en Frans en voortkomend uit het Latijn. Maar er zijn ook Slavische invloeden te vinden in het Roemeens. Het oudste Roemeens voor zover bekend is op papier stamt uit 1521, een brief aan Hans Benkner van edelman Neascu. Tussen 1840 en 1860 gaat men langzamerhand over van het Cyrillische naar het Latijnse alfabet. Roemeens wordt ook in Moldavië gesproken en in delen van Ukraïne, delen van Joegoslavië en in een stukje van zuid-Hongarije.

De tweede taal in Roemenië is Hongaars, vanwege de grote, in Roemenië woonachtige Hongaarse minderheid. Een invloedrijke, maar steeds minder talrijke minderheid wordt gevormd door etnische Duitsers, die, na eeuwen in Roemenië gewoond te hebben, vaak nog steeds Duits spreken. Zigeuners (Rroma) spreken vaak een eigen taal (Romanes). Daarnaast zijn er nog tal van andere bevolkingsgroepen of inwoners van vreemde komaf, zoals Ukraieners, Slowaken, Tartaren, Grieken, Serven enz.

Als Nederlander kunt u bij jongeren goed terecht met Engels. Mensen van Duitse afkomst spreken zoals reeds genoemd vaak Duits, net als oudere mensen. Hoger opgeleiden spreken vaak Frans. Russisch zult u weinig aan hebben, ook al heeft de "communistische generatie" Russisch op school geleerd.

Op internet kunt u twee woordenboekjes vinden:

www.woordenboek.eu/vertaling/Roemeens/
www.zinnenboek.eu/phrasebook/Dutch/Romanian/

Via deze link kunt u een cursus Roemeens doen via internet.

Een artikel uit 2014 gaat over Nina Cassian (1924-2014), Grand Old Lady van de Roemeense literatuur, in De Contrabas. Lees hier meer.

taalgidsen

Een taalgids kan handig zijn in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij het bestellen van eten of het vragen van de weg. Bij ons bekende taalgidsen zijn:

W. van Eeden, J.W. Bos, E.H. van der Linden: Woordenboek Nederlands - Roemeens

Kosmos: Wat & Hoe Roemeens

Rebo: Roemeens. Vakantie? Woordwijs op reis

Lonely Planet Rumania & Moldavia. Engelstalige gids, achterin staat een paragraaf gewijd aan de Roemeense taal en een beknopte lijst met uitspraak, korte zinnetjes en uitdrukkingen.