Films

Op internet staan inmiddels vele filmpjes, hierbij treft u een aantal links aan.

Toerisme

Officiële reclame van het Roemeens Bureau voor Toerisme, Explore the Carpathian Garden.
Voormalige reclame van Roemenië, Simply Surprising. Ook in verschillende versies als Romania, Donaudelta, Kloosters en Seaside.
Wild Carpathia trailer.

Muziek

Claire Smoorenburg
http://www.youtube.com/watch?v=6fwHNuCWmcA
http://www.youtube.com/watch?v=dsDav6ggqmA
http://www.youtube.com/watch?v=tjWGWmKZZmk
http://www.youtube.com/watch?v=metvnItoPsY

Films

Uiteraard zijn er ook een heel aantal films over en in Roemenië gemaakt, hieronder een greep uit onze verzameling ter voorbereiding op uw reis, bijvoorbeeld:

Autobiografic lui Nicolaie Ceausescu (2010)
Goede biografisch film over de voormalige dictator.

Gigi
Film over een meisje dat slaapt onder het Gara de Nord in Bukarest en met haar vriend en baby weer teruggaat naar het dorp waar ze vandaan kwam.

Francis Ford Coppola - Love never dies, Bram Stoker's Dracula (1992)
Wanneer graaf Dracula terugkeert van een veldtocht, hoort hij dat zijn geliefde zelfmoord heeft gepleegd omdat zij dacht dat hij gesneuveld was. Vier eeuwen later verblijft Jonathan in het kasteel van Dracula. Met Gary Oldman, Winona Ryder, Sir Anthony Hopkins en Keanu Reeves. Theatrale verfilming. Zie deze link.

Wes Craven - Dracula 2000 (2001)
Een vervolg op het klassieke Draculaverhaal. Dracula blijkt niet dood, maar Van Helsing heeft hem bewaard. Hij ontsnapt en wordt opnieuw bloeddorstig. Met Jonny Lee Miller, Justine Waddell, Jennifer Esposito en Omar Epps. Zie deze link.

Tony Gadlif - Gadjo Dilo (1997)
Een man gaat op zoek naar de zanger die hij op een cassette hoorde, maar vindt veel meer. De must-see zigeuner film. Met Romain Duris, Rona Hartner e.a. Zie deze link.

Marije Meerman - De kast (1998)
Uitg. NPS Een hulpgroep uit Arnemuiden probeert de resten van de Joodse gemeente uit Teius te achterhalen.

Christian Mungiu - Occident (2002)
Komedie, duur 105 minuten. Luci en zijn verloofde Sorina zijn net dakloos geworden. Sorina's vader zou er wel wat op gevonden hebben, maar laat die nu allang dood zijn. Sorina en Luci gaan naar zijn graf, wachtend op een teken van boven. Het teken dat ze krijgen is helaas verre van mystiek: uit de lucht komt een fles gevallen, recht op Luci's hoofd. Gelukkig krijgen ze een lift naar het ziekenhuis van een aardige Fransman. Sorina ziet in deze Jérôme dé kans om haar omstandigheden te verbeteren en trekt meteen bij hem in. In een poging Sorina voor zich terug te winnen, neemt Luci een baantje als levende bierfles. Zo komt hij Mihaela tegen, die bij het altaar gedumpt is en nu als wandelende telefoonreclame werkt.

Cristian Mungiu - 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007)
Deze film laat echt zien hoe het er in Roemenië aan toeging onder de gure dictatuur van Ceausescu. Zo komen we te weten dat het dagelijkse leven in de grauwe hoofdstad Boekarest allesbehalve een pretje was: machtsmisbruik en paranoia vierden hoogtij; de Securitate (de Roemeense staatsveiligheidsdienst) lag voortdurend op de loer; voor de winkels stonden lange rijen mensen en men raakte er nauwelijks aan een deftig pakje sigaretten; en de vrouwen werden door het regime letterlijk behandeld als fokmachines. Het verhaal draait rond twee jonge studentes, Otilia en Gabia, die in het geniep een illegale abortus trachten te regelen. '4 luni, 3 saptamani si 2 zile' maakte op het filmfestival van Cannes 2007 een verpletterende indruk; juryvoorzitter Stephen Frears schonk regisseur Cristian Mungiu zelfs de Gouden Palm.

Cristian Mungiu - Beyond the hills (2012)
Deze film is van dezelfde regisseur van 4 maanden, 3 weken en 2 dagen. De film speelt in een klein Roemeens klooster. Een non komt in contact met haar wereldse vriendin. De kloosterlingen vragen zich af wat er aan de hand is en of ze van de duivel bezeten is.

Corneliu Porumboiu - East of Bucharest, officieel Die Wende 12:08 East of Bucharest (2006)
Na de val van dictator Ceausescu op 22 december 1989 leek heel Roemenië in de greep van een democratische omwenteling. Zestien jaar later blikt de cineast Corneliu Porumboiu terug op die belangrijke dag. In 12:08 East of Bucharest probeert hoofdpersoon Jderescu gasten te strikken om deel te nemen aan zijn talkshow op de plaatselijke televisiezender. Een talkshow, die over de betekenis van 22 december 1989 zou moeten gaan, ontaardt in een persoonlijk relaas van een pensionado en een alcoholist. De kijkers die zich via de telefoon in deze discussie mengen, maken de consternatie slechts groter. In zijn speelfilmdebuut geeft Porumboiu een scherp commentaar op de mythologisering van historische gebeurtenissen. Dit leverde hem in Cannes de Caméra d'Or voor beste debuutfilm op.

Roger Young - Dracula (2001)
Het verhaal van Bram Stoker verfilmd. Jonathan Harker, een ambitieuze bankier op zoek naar geluk en kapitaal, komt op zijn zoektocht in contact met de mysterieuze graaf Tepes. Met Patrick Bergin, Hardy Krüger Jr., Giancarlo Giannini en Stefania Rocca. Eigentijds, soms minder volgens het originele boek, wel aardig. Gefilmd in Budapest en in Roemenië.

The death of Mr. Lazarescu (2005)
Gaat over een alcoholist, die problemen ondervindt met de slechte gezondheidszorg.

Silent wedding (2008)
In een klein Roemeens dorp staat een jong koppel op het punt om te trouwen. Plotseling komt het Russische leger. De bruiloft gaat toch door.