Reisgidsen

Over Roemenië zijn niet veel reisgidsen gemaakt. Hieronder volgt een beknopte lijst met ons commentaar. Voor gevorderde bezoekers blijven wij de National Geographic in het Nederlands en Lonely Planet in het Engels de beste vinden.

foto: diverse reisgidsen, folders en kaarten over Roemenië

Joost Kingma: Wereldwijzer Roemenië Uitg. Elmar ISBN 90 3891 6027. Een bijdetijdse goede gids met veel praktische en juiste informatie. Hij is geschreven met kennis van zaken. Dit is een uitstekende gids voor een eerste bezoek aan Roemenië. In het najaar van 2006 is de 2e druk verschenen, wat aangeeft dat deze gids goed gebruikt wordt!

foto: cover van de Wereldwijzer reisgids

Trotter Bulgarije / Roemenië. Sinds januari 2005 verkrijgbaar bij uitgeverij Lannoo, 372 pagina's. ISBN 90 2095 9476. Aanbevolen prijs 14,95 euro. Nederlandse vertaling van de Guide du Routard, recent en informatief. Een aanrader.

foto: cover van de Trotter resigids

Lonely Planet Romania & Bulgaria
In 2013 is de 6e druk van deze Engelstalige gids verschenen. Hij heeft 512 bladzijden tegen 356 in 2010. Het papier is dunner en minder zwaar. We hebben de indruk dat het aantal overnachtings- en eetadressen minder is, en de toeristische informatie uitgebreider. Het is de eerste keer dat Roemenië en Bulgarije in gids staan. Overigens zijn vanaf de site bladen over de Republiek Moldavië te downloaden. 512 blz / veel duidelijke kaartjes. auteurs: Mark Baker, Chris Delisco en Richard Waters.
ISBN 9781 741799446


foto: cover van de Lonely Planet reisgids

National Geographic Reisgids 6e druk 2017. ISBN 9.789021.566030 www.kosmosuitgevers.nl Prijs 21,95
Er is nog maar één actuele reisgids in het Nederlands overgebleven voor Roemenië: die van de National Geographic. De gids is gebaseerd op de input van buitenlandse auteurs. Heel Roemenië komt aan bod en in de gids staan veel schitterende kleurenfoto’s.
In het najaar heeft de Nederlandse uitgever Paspoort Roemenië gevraagd de gids te actualiseren. In de zomer van 2017 is de 7e druk verschenen. Er staat een frisse, nieuw foto op de omslag, zodat je direct weet dat je de nieuwe druk in handen hebt. Zoals altijd veranderen e-mailadressen, leuke restaurants openen, soms gaat er ook wel eens een hotel dicht bijvoorbeeld. Al dergelijke veranderingen, plus meer aandacht voor weerkerken, komt in deze nieuwe druk aan bod. De gids wordt door ons van harte aanbevolen.

foto: cover National Geographic reisgids

The Rough Guide Rumania. Engelstalige gids.

Nicola Williams - Romania & Moldova juni 2001. Paperback 432 pagina's. ISBN 18 6450 0581.

Kees Linthorst - Kosmos Reisgids Roemenië. Erg beknopt, wel handig, klein formaat.

Dominicusreeks Roemenië. Beknopt, met niet al te fraaie zwart/wit foto’s, wel met een toeristische insteek.

In your pocket. Engelstalige gids, in te zien op internet via "in your pocket". De In Your Pocket gids voor Boekarest kan ter plaatse gekocht worden voor ongeveer 2 euro. De Boekarest gids is als gratis PDF ook te downloaden van de website. De Transylvanië en Zwarte Zeekust gidsen zijn alleen online in te zien. In deze online gidsen staat vaak meer dan in gewone reisgidsen.

Le Guide du Routard Hongrie, Roumanie et Bulgarie. Franstalige reisgids, verkrijgbaar via uitgeverij Hachette in Parijs, ISBN 20 1243 5890. Prijs in Frankrijk 12,90 euro. Erg goede gids, zeer informatief, vergelijkbaar met Lonely Planet.

Marco Polo reisgids Roemenië. Uitgeverij Van Reemst / Unieboek BV Postbus 97 3990 DB Houten tel 030-6377660 fax 030-6341270 / 6377600 E-mail: marjo.vanbaaren@unieboek.nl Homepage www.unieboek.nl.

Peter Zwart - Boekarest. Voor Nederlandse toeristen en andere bezoekers aan de hoofdstad van Roemenië was er tot voor kort geen nederlandstalige reisgids. Peter Zwart, Boekarest-kenner bij uitstek, heeft lange lijsten gemaakt van veel interessante gebouwen en andere zaken. Al deze gegevens zijn gebundeld in de Boekarestgids. Daarbij geeft de auteur heel uitgebreide informatie. Nederlanders die al een tijd in Roemenië wonen merken op dat zij niet wisten, wat er allemaal te zien valt in deze onbekende hoofdstad. In juni 2008 is de derde editie verschenen van deze enige Nederlandstalige reisgids over Boekarest. Nieuw zijn een stadswandeling door de wijk Lipscani, een plattegrond, een menukaart en informatie over de revolutie van 1989. Verkrijgbaar via ember@planet.nl, prijs euro 18,95 (inclusief verzendkosten).

foto: cover van de Boekarestgids