Winkels

levensmiddelen

Supermarkten zijn in Roemenië nog niet overal te vinden, wel kent elk zichzelf respecterend dorp een winkeltje onder de naam Alimentare of ABC. U kunt goed terecht op markten voor vlees en groente. Frisdrank in flessen, water, alcolholische dranken en sigaretten kunt u bijna op elke straathoek kopen in kleine stalletjes. In de meeste provinciesteden (de hoofdsteden van de provincies), of in de andere grotere steden (meer dan 10.000 inwoners) is inmiddels wel een soort van supermarkt te vinden. Het assortiment is tamelijk uitgebreid, hoewel zaken als verse groente en fruit beter op de markt te verkrijgen zijn. In de omgeving van de grotere steden schieten de hypermarches als paddestoelen uit de grond, zoals bijvoorbeeld in Boekarest, Bacau, Constanta, Sibiu, Brasov en Cluj.

foto: Roemeense supermarkt

Als u zelf een gasbrander of gaskooktoestel heeft meegenomen dient u er rekening mee te houden dat het kopen van een nieuwe gasfles of het inruilen daarvan zeer beperkt mogelijk is. De meeste kans maakt u bij de grotere benzinestations of op een paar (Nederlandse) campings. Op deze campings van Nederlandse eigenaren zijn vaak keukentjes. Elders hoeft u niet op kookgelegenheid te rekenen. Denk uiteraard aan het meenemen van een pannenset en een paar goede pannehandgrepen.

andere winkels

Het aanbod aan winkels neemt gestaag toe. Zo vernamen wij dat er een groot winkelcentrum is in Timisoara, maar ook in Boekarest is sinds eind 2004 een groot overdekt winkelcentrum (the mall). Overigens, in Boekarest staat een bezoekje aan het warenhuis Unirea natuurlijk op het to-do lijstje, want dit warenhuis is te vergelijken met het bekende Harrod's in Londen of GUM in Moskou qua reputatie, zij het dat het allemaal een stukje minder chic is in deze Roemeense Bijenkorff. In Cluj is een nieuwe mall in het centrum, vlakbij het centrale plein met de kathedraal. In Brasov kun je ook goed winkelen. Arad heeft een lange winkelstraat met veel keuze. Constanta heeft een behoorlijk winkelgebied. Voetgangersgebieden met winkels verschijnen in steeds meer steden, zoals in Timisoara, Pitesti of Târgu Jiu.

Roemeense winkels in Nederland

Roemeens Winkeltje is een webwinkeltje in Nederland, waar voornamelijke Roemeense boeken (voor volwassenen, maar ook voor kinderen), Roemeense films en muziek verkocht worden. Daarnaast ook boeken over Roemenië en over de Roemeense taal.
Homepage www.roemeenswinkeltje.nl
E-mail contact@roemeenswinkeltje.nl

In Den Haag is een winkel gevestigd met Roemeense producten. Ook is er een leuke website waar u Roemeense kruiden kunt bestellen voor aardappel- en vleesgerechten, www.roemeensekruiden.nl.

foto: Roemeense kruiden