Bier en wijn

bier

Roemenië kent heel veel soorten bier. Naast wijn is bier de nationale drank (eigenlijk zoals in veel landen). Elke streek heeft zijn eigen biermerk, hoewel een paar merken landelijk bekend zijn. Ciuc komt uit Miercurea Ciuc, Silva uit Reghin, Timisoareana uit Timisoara, en Aiudeana uit Aiud, als voorbeeld. Meer landelijk bekende biermerken zijn Cambrinus, Bergen en Ursus. De meeste merken zijn in handen van Heineken en het Belgische Interbrew. De prijs voor een fles van 0,33 cl is ongeveer euro 0,50.

Buitenlandse biermerken zijn ruim verkrijgbaar, maar merken zoals Heineken en Amstel zijn duur. Het prijspijl van deze biersoorten ligt per fles van 0,33 cl rond de euro 2,50.

Bij uw bestelling vraagt men meestal of u een glas wenst. Veel mensen drinken het bier namelijk gewoon uit de fles.

In Roemenië is tegenwoordig ook alcoholvrij bier te koop van Roemeense makelij. In tegenstelling tot Nederland zit alcoholvrij bier meestal in een fles (of blikje) met een groen etiket. Gösser is een van de bieren zonder alcohol die vrij algemeen verkrijgbaar zijn.

foto: Ursus-bier

foto: Bergenbier

wijn

Roemenië is een van de oudste wijnlanden van Europa. Al in de Romeinse tijd werd er wijn verbouwd. De wijn werd via de Zwarte Zee naar heel Europa uitgevoerd. Het is ook een land dat heel veel wijn maakt per jaar. Toch zul je de Roemeense wijnen in Nederland en België zelden tegenkomen. In Nederland wordt wijn ingevoerd door:

GeoDev BV
Weerdestein 79 4901 CL Oosterhout E-mail jansenth@westbrabant.net
Homepage www.romanian-wines.nl

Hottinga Wines
Keizersgracht 38 7941 KB Meppel GSM 06-53596635 E-mail hottinga-wines@live.nl
Homepage www.hottinga-wines.nl

L'vine
Amsterdam tel 06-81226124
Homepage www.lvine.nl
Zij heeft een website en geen winkel.

In België kunt u wijn importeren via:

Transylvania
Rue du Pont au Lin 27 B-1390 Grez-Dolceau tel 0032-10-842356 fax 0032-10-842791
E-mail agrabrean@tiscalinet.be

Savino
Interescautlaan 73 2627 Schelle tel.0032-477-570064 E-mail proef@savino.be
Homepage www.savino.be

GITI-wijnen
Pettenlaan 18
2400 Mol
tel & fax 0032-1-4594300

Wijnen Martin
Sluis 19b 9290 Berlare tel 0032-494-292754
Contactpersoon: Joris Martin
Homepage www.wijnenmartin.be

Wijnhof Breughel
Bruggestraat 63 8730 Oedelem ( Beernem) tel 0032-50-791783
Contactpersoon: Luc Landuyt
Homepage www.wijnhofbreughel.be

WINEtime NV
Ambachtstraat 11 8620 Nieuwpoort tel 058-243030
E-mail info@winetime.be

De meeste wijn wordt nu door de Roemenen zelf opgedronken of uitgevoerd naar landen als Rusland en de Oekraïne. De kwaliteit van de Roemeense wijnen is weinig constant en veel wijngaarden zijn de laatste jaren slecht verzorgd. Pas de laatste tijd worden verouderde wijngaarden gerooid en opnieuw ingeplant. In samenwerking met wijnkundigen uit het westen wordt geprobeerd om de wijn op een hoger niveau te krijgen. Dan is er nog het feit dat het grootste deel van de Roemeense wijn bestaat uit witte wijn en dat op de wereldmarkt de rode wijn veel populairder is.

De wijn, die wij zelf het liefst drinken is de witte Murfatlar (jud Constanta). Achttien kilometer ten westen van de stad Constanta bij het dorp Besarabi ligt het gebied, waarover de Griek Ovidius al schreef. Veel wijnen zijn zoet. Er worden echter allerlei soorten wijn gemaakt (Pinot Gris, Sauvignon, Italiaanse Riesling, Chardonnay, Muscat Ottonel) Er zitten ook rode wijnen bij. De wijnen hebben heel veel medailles behaald. De Murfatlarwijnen zijn in Roemenië in veel winkels te koop en ze staan ook op het menu van veel restaurants.

De Cotnari komt uit Roemeens Moldavië(jud Iasi). De 15e eeuwse vorst Stefan cel Mare, de bekende vechter tegen de Turken en de bouwer van vele kerken, heeft ook wegen aangelegd en bruggen gebouwd om de wijn te vervoeren. In Cotnari wordt nog steeds de wijn volgens dezelfde oude tradities gemaakt. De Grassa wordt vaak beschreven als een wijn met een beetje bittere smaak, die doet denken aan noten, hij is erg geurig. De totale oppervlakte is 940 hectare. Men maakt er Merlot, Savignon Blanc, Aligote, Feteasca Regale, Feteasca Neagra en Cabernet Savignon. In Obedesti kunnen de uitgestrekte kelders bezichtigd worden. Je kan er ook wijn proeven.

Een ander groot wijngebied is de Tarnavastreek (jud Alba) onder ondere in de buurt van Alba Iulia, Aiud en langs de oevers van de Tarnava. Het zijn vooral heldere witte wijnen. Bekend zijn de Fateasca alba, Furmint, Traminer, Grasa, Italiaanse Riesling en Muscat Ottonel. Wij kennen de wijnkelders onder het Behlen Gabor College in Aiud. Dit zijn coöperatieve kelders, die gebruikt worden door de boeren uit de omgeving. Met een beetje moeite is het soms mogelijk de wijn in de kelders te proeven.

Ten zuiden van de Karpathen liggen:
Dragasani (jud Valcea), in begin 1900 zelfs in Bordeaux en Parijs bekroond. Natuurlijk is er een wijnproeverij.
Samburesti (jud Olt), ten zuiden van Râmnicu Valcea. Hier wordt rode wijn geproduceerd. De Cabernet door de krachtige, donkerrode kleur en zijn aangename typische smaak.
Tussen Ploiesti en Buzau ligt de wijnstreek Dealu Mare (jud Buzau). In dit uitgestrekte gebied worden veel rode wijnen geproduceerd. Het stadje Pietroasa is het centrum, waar een museum staat met oud gereedschap voor de wijnmakerij.

Op onderstaande kaart staan de belangrijkste wijngebieden aangegeven.

foto: geplukte druiven voor huiswijnproductie

foto: Roemeense witte en rode wijn

sterke drank

Veel Roemenen stoken zelf thuis tuica (in het Hongaars palinka), de bekende Oost-Europese bocht (vergelijkbaar met Slivovitz). Pas op, het alcoholpercentage kan enorm hoog zijn bij deze drank! De kwaliteit zou af te lezen zijn aan het feit of er 'pareltjes' op de drank drijven. Sterke drank is in de winkels ook goedkoop in te slaan, maar helaas... u mag maar één liter mee nemen over de grens.

foto: sterke drank: Vampier-wodka