Souvenirs

in Roemenië

Als u in Roemenië op vakantie bent, wilt u uiteraard graag een aandenken meenemen. Overal elders in Europa struikelt u bij wijze van spreken over de souvenirs- en prullariawinkels, in Roemenië zult u hiernaar echter moeten zoeken. Toch zijn wij de nodige leuke hebbedingetjes en marktjes in Roemenië tegengekomen; wij zullen u een paar tips geven.

Een bonte verzameling van houtsnijwerk, kleden, rieten spullen, muziekinstrumenten en noem-maar-op kunt u vinden in Izvoru Crisului, door ons 'cadeaudorp' gedoopt. Dit dorp ligt circa 3 kilometer oostelijk van Huedin, aan de weg E60 / 1 van Oradea naar Cluj. U rijdt door het dorp en kunt de souvenirstalletjes niet missen. Aan de westkant van Cluj, ook aan de E60 / 1, staan eveneens een flink aantal kraampjes met vooral kleden. Een kleine greep uit het assortiment: schapenvellen kleden, houtsnijwerk, rieten manden, Dracula-beelden, schilderijen, drank, schaakspelen, glazen vazen, beschilderde potten en aardewerk.

Corund is een stadje oostelijk van Târgu Mures, aan de weg Sovata naar Odorheiu Secuiesc. Hier verkoopt men herderskleding, aardewerk en potten. U kunt zelfs een kijkje in een pottenbakkerij nemen.

Ten zuiden van Turda, jud. Cluj, kunt u glas en / of kristal kopen. Hiervoor hoeft u slechts te rijden over weg E81 / 1 van Turda richting Alba Iulia. Venters staan met handenvol glazen langs de kant van de weg en zullen u zeker verzoeken een kijkje bij hun kraampje te nemen.

Bij het kasteel van Bran, ten zuiden van Brasov, is de enige echte souvenirsmarkt van Roemenië. Hier staan rond tussen de vijftig en honderd kraampjes bijeen. Uiteraard zijn er veel Dracula-gerelateerde producten (u kunt er zelfs een bloody mary drinken aan de bar en er is een heus spookhuis!), maar er is meer: voor ieder wat wils, van T-shirts tot wijn, van bekers tot kalenders!

foto: in Bran zijn plenty souvenirs

In de bovenstad van Sighisoara is zelfs een echte souvenirswinkel, zover wij weten bijna uniek voor Roemenië. In Sighisoara zijn sowieso genoeg souvenirs te krijgen, voor het geboortehuis van Vlad Tepes staan diverse kraampjes, ook met tekeningen en schilderijen.

In Brasov ligt aan de hoofdstraa ook een echte souvenirwinkel, vanaf het plein aan uw rechterhand. U koopt hier dezelfde artikelen als bij de kraampjes langs de kant van de weg, maar dan net ietsje duurder. Verder zijn er wat meer luxe souvenirs, zoals glaswerk en boeken.

Bij Sapânta, helemaal in het noorden van de Maramures, kunt u souvenirs kopen die betrekking hebben op het Vrolijke Kerkhof en andere aandenkens, zoals houtsnijwerken poorten.

Bij veel kloosters worden iconen, ansichtkaarten en religieuze kunst verkocht. Bij de kloosters van Neamt en Sinaia heeft men van de verkoop van souvenirs een goede bron van inkomsten gemaakt.
Het klooster van Teius (jud. Alba) staat bekend om zijn handgeweven kleden, die u kunt kopen.

In Boekarest heeft u de grootste kans om iets leuks tegen te komen in de straten achter het Piata Universitatii. Op het vliegveld zijn vooral dure cadeaus te koop. Neem ook eens een kijkje op een gewone markt, vaak zit er wel wat bij.

foto: souvenirkraampje

in Nederland

In Nederland importeert dhr. Pieter van Essen sinds 2 jaar iconen uit Iasi, Roemenië. Daar schilderen 7 studenten van de Kunstacademie iconen. Deze studenten zijn bijna afgestudeerd en sommigen zijn bezig met hun Masterstudie. Hun specialisatie is fresco's en iconen, voornamelijk reparaties in kloosters. Hij koopt de iconen en daarvan kunnen zij in hun onderhoud voorzien. Dhr. Van Essen organiseert exposities in Nederland en verkoopt de iconen. De opbrengst gaat terug naar Roemenië en wel naar scholen op het platteland. Zij worden ondersteund in de aanschaf van onderwijsleermiddelen. In december 2004 is er een grote tentoonstelling van Roemeense iconen in het Stedelijk Museum in Zwolle. Voor lezingen over het project en / of iconen kunt u contact opnemen met Pieter van Essen in Zwolle (tel 038-4652622 GSM 06-23037012).

foto: icoon van Roemeense studenten

foto: Maria met het kind Jezus